Οι ΗΠΑ προωθούν το τελευταίο διάστημα συστηματικά την ανάπτυξη της λεγόμενης πυραυλικής ασπίδας με κατασκευή και εγκατάσταση βάσεων στην Ανατολική Ευρώπη (Πολωνία, Λευκορωσία), Μαύρη Θάλασσα (Γεωργία, Βουλγαρία) και Μεσόγειο (Τουρκία, Ισραήλ). Στις χώρες αυτές εγκαθίστανται ή πρόκειται να εγκατασταθούν λίαν συντόμως συστοιχίες πυραύλων αναχαίτισης που θα παρέχουν προστασία από επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που θα προέρχεται (δήθεν) από το Ιράν. Ο στόχος των ΗΠΑ είναι προφανής και τον έχουμε αναλύσει πρόσφατα στην ιστοσελίδα μας. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να περικυκλώσουν την Ρωσία με στρατηγικές δυνάμεις πρώτου πλήγματος. Ενδεικτικό είναι ότι οι πρώτες βάσεις της αντιπυραυλικής τους ασπίδας εγκαταστάθηκαν στην Πολωνία και την Λευκορωσία, ήτοι πολύ κοντά στα σύνορα με την Ρωσία.
Η άμεση ρωσική απάντηση στην εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και Λευκορωσία ήταν η μετακίνηση αυτοκινούμενων πυραυλικών συστημάτων Iskander-M (SS-22 Stone) προς τα σύνορα των δυο χωρών. Ο πύραυλος Iskander-M μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή και έχει βεληνεκές 500 χιλιομέτρων, ήτοι μικρό βεληνεκές αλλά ικανό να ακυρώσει πλήρως τον στρατηγικό ρόλο των βάσεων αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Πολωνία και Λευκορωσία.
Πέραν των Iskander-M η Ρωσία μελετά μια πιο αποτελεσματική στρατηγική απάντηση στα σχέδια εγκατάστασης σε γειτονικές της χώρες της αμερικανικής και νατοϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας. Η αποτελεσματική απάντηση ονομάζεται S-500, το νέο αντιπυραυλικό σύστημα αναχαίτισης διηπειρωτικών πυραύλων ICBM (Inter Continental Ballistic Missile) και υπερ-υπερηχητικών (Hypersonic) πυραυλικών οχημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον πέντε συστήματα S-500 θα έχουν παραδοθεί έως το 2020 στην ρωσική Αεράμυνα.
Το σύστημα S-500 υπερέχει τεχνικά του S-400 Triumph και του αναλόγου του αμερικανικού THAAD (Terminal High Altitude Area Defence). Ο εγκλωβισμός του στόχου με το S-500 θα μπορεί να γίνεται από απόσταση 800 χιλιομέτρων, ήτοι 200 χιλιόμετρα περισσότερα από το S-400 και 600 χιλιόμετρα περίπου περισσότερα από το S-300. Το σύστημα S-500 θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς που πλησιάζουν τον στόχο με υποηχητικές, υπερηχητικές ή υπερ-υπερηχητικές ταχύτητες, πέραν της τακτικής αντιμετώπισης μαχητικών αεροσκαφών.
Θα είναι επίσης ικανό να εγκλωβίσει και να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα έως δέκα υπερ-υπερηχητικούς στόχους σε απόσταση έως 800 χιλιόμετρα για δε την αντιμετώπιση και καταστροφή πυραύλων ICBM ο S-500 θα φέρει πυρηνική κεφαλή, διότι σύμφωνα με τους ρώσους τεχνικούς μόνο έτσι δύνανται να καταστραφούν οι πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές που απελευθερώνει ένας αμερικανικός ICBM, χωρίς να απαιτείται προηγουμένως η ανίχνευση των πραγματικών από τις ψεύτικες (dummies) κεφαλές.
Ειδικά για την αντιμετώπιση υπερ-υπερηχητικών πυραύλων, δηλαδή πυραυλικών οχημάτων που υπερβαίνουν τις ταχύτητες των 5 Mach, το σύστημα S-500 σύμφωνα με την γνώμη ειδημόνων, όπως ο Mikhail Chodarjonok του ρωσικού περιοδικού «Αεροπορική και Διαστημική Άμυνα», φαίνεται να είναι ιδανικό, διότι τα συστήματα μέσου βεληνεκούς S-300 και μεγάλου βεληνεκούς S-400 που βρίσκονται σε ενεργό δράση δεν έχουν αυτή την δυνατότητα. Το νέο σύστημα S-500 θα παίξει σπουδαίο στρατηγικό ρόλο στην άμυνα των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας σε μια πιθανή πρώτη επίθεση (first strike) με βαλλιστικούς πυραύλους ή με υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους στο άμεσο μέλλον.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας εναποθέτουν μεγάλες ελπίδες στο νέο αυτό σύστημα και όπως δήλωσαν οι τεχνικοί της κατασκευάστριας εταιρίας «Almaz-Antey», που φέρει την αναπτυξιακή ευθύνη του συστήματος, οι πρώτοι S-500 θα παραδοθούν στην Αεράμυνα της Ρωσίας μεταξύ 2017 και 2018. Η Ρωσία με την προσθήκη στο αμυντικό της πλέγμα και αυτού του οπλικού συστήματος καθίσταται ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος στην επεκτατική γεωπολιτική ατζέντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Γ.Λ.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/s-500-h-rwsikh-amyna-stous-dihpeirwtikous-kai-uper-uperhchhtikous-puraulous#ixzz2rsL0hace