Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Τα επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Roketsan

Τα επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Roketsan

Η Roketsan είναι μια μεγάλη κρατική αμυντική εταιρία της Τουρκίας με έδρα την Άγκυρα. Ιδρύθηκε το 1988 από την Γενική Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, ήτοι 10 έως 15 χρόνια περίπου μετά την ίδρυση της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΒΟ, νυν ΕΑΣ), της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), με αποστολή να δημιουργήσει τις βάσεις για πυραυλική τεχνολογία και τεχνογνωσία. Είναι γνωστή για την ανάπτυξη και κατασκευή κατευθυνόμενων πυραύλων με laser και υπέρυθρη ακτινοβολία. Η εταιρία κατασκευάζει επίσης υποσυστήματα των πυραύλων εδάφους-αέρος Stinger και Rapier. Το 2013 ανέλαβε την κατασκευή του πρώτου τουρκικού κέντρου εκτόξευσης δορυφόρων χαμηλής γήινης τροχιάς, γνωστό και ως κέντρο UFS (Uydu Firlatma Sistemi). Το UFS ανήκει στην Διοίκηση Διαστήματος της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας THK. Το UFS θα έχει την δυνατότητα εκτόξευσης δορυφόρων σε ύψος τροχιάς 500 έως 700 χιλιομέτρων και το πρόγραμμα αυτό έχει χρηματοδοτηθεί από την τουρκική κυβέρνηση αρχικά με 100 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόσφατα η Roketsan παρουσίασε τα νέα της επιτεύγματα στην πυραυλική τεχνολογία. Μεταξύ άλλων εντυπωσίασε με τον κατευθυνόμενο με laser πύραυλο CIRIT των 2,75 ιντσών (70 mm) και τον μεσαίο και μεγάλου βεληνεκούς αντιαρματικό πύραυλο MIZRAK-U και MIZRAK-O αντίστοιχα. Το σύστημα CIRIT επιλέχθηκε από τον τουρκικό στρατό για τα τουρκικής κατασκευής επιθετικά ελικόπτερα ATAK T129 και μπορεί να ενσωματωθεί και σε πολλά άλλα οπλικά συστήματα όπως UCAV (Unmanned Combat Air Vehicles). Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήδη αγόρασαν το πυραυλικό αυτό σύστημα διαθέτοντας 196 εκατομμύρια δολάρια για άγνωστο αριθμό τεμαχίων και πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες αραβικές και ασιατικές χώρες. Η Roketsan έχει ξεκινήσει την σειριακή παραγωγή του CIRIT το 2012. Ο πύραυλος έχει βεληνεκές 8 χιλιόμετρα, εκρηκτική κεφαλή πολλαπλών χρήσεων (αντιαρματική, εμπρηστική, κατά προσωπικού) και επιπροσθέτως είναι ένας πύραυλος ελεύθερος προς εμπορία βάσει των κανονισμών ITAR (International Traffic in Arms Regulations) των ΗΠΑ, που σημαίνει ότι αυτό το πυραυλικό σύστημα μπορεί να εξαχθεί σε οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί ο κατασκευαστής και η κυβέρνησή του. Η δυνατότητα ενσωμάτωσης του CIRIT σε UCAV, ελικόπτερα, βαρέα και ελαφρά τεθωρακισμένα, ναυτικά και χερσαία συστήματα είναι βέβαιο ότι  θα του προσδώσει στο μέλλον μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Οι πύραυλοι MIZRAK-U και MIZRAK-O θα αρχίσουν να παραδίδονται στον τουρκικό στρατό από την Roketsan εντός του τρέχοντος έτους. Οι πύραυλοι αυτοί ανιχνεύουν και κατευθύνονται στον στόχο δια της υπέρυθρης ακτινοβολίας ή δια της στόχευσης μέσω laser. Επίσης το σύστημα MIZRAK έχει δυνατότητες LOAL (Lock-On After Launch) και LOBL (Lock-On Before Launch), ήτοι μπορεί να «κλειδώσει» τον στόχο πριν ή και μετά την εκτόξευση.

Η Roketsan έχει αναπτύξει και κατασκευάζει επίσης πυραύλους cruise για την τουρκική πολεμική αεροπορία σε συνεργασία με την τουρκική αμυντική εταιρία Tubitak. Οι τουρκικοί cruise αέρος-εδάφους ανήκουν στην κατηγορία fire-and-forget, δηλαδή κατευθύνονται στον στόχο χωρίς περαιτέρω καθοδήγηση μετά την εκτόξευση, χρησιμοποιώντας ενσωματωμένο σύστημα GPS, αυτόματη αναγνώριση στόχου και εντοπισμό μέσω υπέρυθρης ακτινοβολίας. Στον συγκεκριμένο τύπο πυραύλου έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερή μας ανάρτηση. Νεότερο στην εξέλιξη είναι ότι αυτός ο cruise έχει επιλεγεί από την τουρκική πολεμική αεροπορία να εξοπλίσει , μεταξύ άλλων οπλικών συστημάτων, το νέο μαχητικό F-35 JSF Stealth που θα παραλάβει η Τουρκία εντός της δεκαετίας που διανύουμε.

Δεν σας παρουσιάσαμε άνευ αιτίας τα επιτεύγματα μιας τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και πρέπει να ομολογήσουμε ότι το πράττουμε πάντα με πολύ βαριά συναισθηματική φόρτιση. Όμως οι Εθνικιστές πρέπει να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα με ρεαλισμό, διότι μόνο εάν γνωρίζουμε τις δυνατότητες του εχθρού θα μπορέσουμε με σχέδιο και αναπτυξιακό προσανατολισμό να αντιμετωπίσουμε και να ανατρέψουμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εις βάρος της χώρας μας στον τομέα αυτό της Άμυνας.

Η κατάσταση είναι θλιβερή και οικτρή και τα αίτια είναι οι προδοτικές αποφάσεις των πολιτικάντηδων που είχαν στόχο εδώ και πολλά χρόνια την εξαφάνιση της πολεμικής μας βιομηχανίας. Με πρόσφατη απόφαση της μνημονιακής κυβέρνησης κλείνει η μοναδική ελληνική εταιρία κατασκευής τεθωρακισμένων και βαρέων οχημάτων, η ΕΛΒΟ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Άμυνα και τις θέσεις εργασίας. Τα ΕΑΣ, η μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας, συρρικνώνονται κλείνοντας τουλάχιστον δυο εργοστάσια και ξεπουλώντας την μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία τους στους τοκογλύφους, ενώ ταυτόχρονα χάνουν την δουλειά τους εκατοντάδες υψηλής εξειδίκευσης εργαζόμενοι.

Θα το τονίσουμε για μια ακόμη φορά, γνωρίζοντας ότι τουλάχιστον στον χώρο των Εθνικιστών και των Πατριωτών δεν γινόμαστε κουραστικοί. Εθνική Ανεξαρτησία χωρίς Εθνική Αμυντική Βιομηχανία που να δύναται να αναπτύσσει και να κατασκευάζει, έστω με διαδικασία συμπαραγωγής, τα οπλικά συστήματα που χρειάζονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν δύναται να υπάρξει. Ας παραδειγματισθούμε από τον εχθρό.

Γ.Λ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/ta-epiteugmata-ths-tourkikhs-amuntikhs-biomhchanias-roketsan#ixzz2rxlH5qGN

Exit mobile version