Το Σάββατο 8/2 η Υπεύθυνη Διάσωσης της MOm, Μαριάννα Ψαραδέλλη, βρέθηκε στη Ρόδο και μας περιγράφει την προσπάθεια περίθαλψής της και τη συνολική κατάσταση της υγείας της, που εξηγεί τη συμπεριφορά της.
Πρόκειται για ένα ενήλικο θηλυκό ζώο, μεγάλο σε ηλικία, όπως αποδεικνύεται από την κατάσταση των δοντιών του όσο και από τα σημάδια που φέρει στην πλάτη και τα οποία προκαλούνται κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος. Έχει μήκος 2,4 μέτρα και είναι 100 κιλά. Βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής τριχώματος, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την ηλικία δυσχεραίνει τη δυνατότητα του ζώου να κυνηγήσει τροφή και έτσι παρουσιάζεται αδυνατισμένο.
Από τις εξετάσεις αίματος, που σε γενικές γραμμές ήταν καλές, προκύπτει ότι το ζώο έχει λοίμωξη ανωτέρου αναπνευστικού και για αυτό τον λόγο του χορηγήθηκαν αντιβίωση, υγρά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Όλα αυτά συνέβησαν, με την καθοδήγηση της Δρ. Νατάσας Κομνηνού, από την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ, ενώ ο κτηνίατρος της περιοχής, κος Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια περίθαλψης του ζώου, χωρίς τη βοήθεια του οποίου τα πράγματα θα ήταν δυσκολότερα.
Το ζώο από χθες παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, είναι λίγο πιο δραστήριο ενώ εξακολουθεί και επιστρέφει στη θάλασσα το απόγευμα για να εμφανιστεί στην παραλία πάλι το πρωί.
Η όλη συμπεριφορά της μεσογειακής αυτής φώκιας, είναι απόλυτα φυσιολογική, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι για αυτό το είδος η παρουσία ενός θηλυκού ζώου που κατάφερε να φτάσει αυτή την ηλικία είναι ιδιαίτερα σημαντική και ενθαρρυντική! Ας μην ξεχνάμε ότι το είδος, που είναι το Νο1 απειλούμενο με εξαφάνιση θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης, μπορεί να ξεπεράσει τα 30 χρόνια, ενώ μία θηλυκή μεσογειακή φώκια μπορεί στον κύκλο ζωής της να γεννήσει ακόμη και 18 μωρά.