Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Τα κινέζικα υποβρύχια είναι ικανά να πλήξουν με πυραύλους Αλάσκα και Χαβάη

Τα κινέζικα υποβρύχια είναι ικανά να πλήξουν με πυραύλους Αλάσκα και Χαβάη

Σύμφωνα με διαρροές του γραφείου πληροφοριών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού (Office of Naval Intelligence, ONI), η Κίνα ετοιμάζεται να παρατάξει εντός του τρέχοντος έτους υποβρύχια που θα είναι ικανά να πλήξουν με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους την Αλάσκα ή την Χαβάη. Τα υποβρύχια αυτά είναι της κλάσης Jin 094  και ανήκουν στον τύπο Nuclear Ballistic Missile Submarine (SSBN).

Το πολεμικό ναυτικό της Κίνας σχεδιάζει να ξεκινήσει περιπολίες με τα υποβρύχια της κλάσης Jin, τα οποία είναι εξοπλισμένα με τον νέο βαλλιστικό πύραυλο Ju Lang (JL-2). Τα υποβρύχια αυτά έχουν αναπτυχθεί από το κινεζικό πολεμικό ναυτικό και το πρώτο από τα συνολικά 5 υποβρύχια κατασκευάστηκε το 2004. Ο τύπος 094, που είναι εξέλιξη του τύπου 092 κλάση Xia, φέρει 12 έως 16 βαλλιστικούς πυραύλους JL-2 με ακτίνα δράσης 8.000-12.000 χιλιόμετρα. Τα 11.000 τόνων (εν καταδύσει) υποβρύχια θα δώσουν στο κινεζικό ναυτικό την ικανότητα να διατηρεί σταθερή παρουσία στον Ειρηνικό Ωκεανό για μακρύ χρονικό διάστημα. Εφοδιασμένα δε με τους πυραύλους JL-2 που δύνανται να φέρουν πυρηνική κεφαλή θα είναι μια συνεχής απειλή για τα δυτικά παράλια των ΗΠΑ.

Ο JL-2 είναι ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος δεύτερης γενιάς, εξέλιξη του JL-1, της κλάσης Submarine-Launched Ballistic Missile (SLBM) και φέρει 3-4 πολλαπλές πυρηνικές ή συμβατικές κεφαλές. Με αυτό τον πύραυλο τα υποβρύχια του τύπου 094 μπορούν να πλήξουν την Αλάσκα, την Χαβάη, την νήσο Γκουάμ παραμένοντας στα κινεζικά χωρικά ύδατα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας.

Ο στρατηγικός στόχος της Κίνας είναι να καταστεί κατ’ αρχήν περιφερειακή και στη συνέχεια παγκόσμια δύναμη στα πλαίσια ενός ολιγοπολικού συστήματος επιρροής που θα συμπεριλαμβάνει και την Ρωσία. Μέσω της σταδιακής εδραίωσής της ως μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο και με δούρειο ίππο την οικονομική εξάρτηση των άλλων μεγάλων οικονομιών (ΕΕ, Ιαπωνία, ΗΠΑ), κυρίως των ΗΠΑ, από την ίδια, η Κίνα οικοδομεί μια ισχυρότατη στρατιωτική δύναμη με υπολογίσιμη αποτρεπτική ικανότητα.

Η Κίνα ανησυχεί με την αυξανόμενη επιρροή των ΗΠΑ στις χώρες της Νότιας και Κεντρικής Ασίας. Η Κίνα γνωρίζει ότι η βιωσιμότητα της γεωπολιτικής τάσης των ΗΠΑ για επεκτατισμό στην Ασία θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε βαθιά πόλωση και αντιπαράθεση μεταξύ των δυο χωρών και ως εκ τούτου είναι αναγκασμένη να χρησιμοποιήσει την οικονομική της δύναμη για να εκσυγχρονίσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις με σκοπό να μειώσει την αμερικανική επιρροή στην περιφέρεια της και προκειμένου να καταστεί η ίδια κεντρική δύναμη στην περιοχή.

Εξ άλλου οι Κινέζοι κατέχουν πολύ καλά αυτό που έχει γράψει πριν από 2.500 χρόνια ο θεωρητικός της στρατηγικής Σουν Τζου: «Αν θέλεις να είσαι ανίκητος πρέπει να έχεις καλή άμυνα, αν θέλεις να νικήσεις πρέπει να έχεις καλή επίθεση».

Γ.Λ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/ta-kinezika-upobruchia-einai-ikana-na-plhjoun-me-puraulous-alaska-kai-chaba#ixzz2t65kwPi9

Exit mobile version