Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Stratfor: Ξεδιάντροπη εξωτερική πολιτική ασκούν οι Γερμανοί

Stratfor: Ξεδιάντροπη εξωτερική πολιτική ασκούν οι Γερμανοί

Οι αναλυτές του think-tank της CIA και της αμερικανικής κυβέρνησης «Stratfor» (Strategic Forecasting) περιγράφουν την νέα ενεργή εξωτερική πολιτική της Γερμανίας ως ξεδιάντροπη και επιθετική.

Το Βερολίνο προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να εδραιωθεί σε σημαντική και περίοπτη θέση στην γεωπολιτική σκακιέρα. Όμως αυτή η προσπάθεια διεγείρει παλαιές φοβίες για την επιθετικότητα των Γερμανών, όπως αφήνουν να εννοηθεί σε πρόσφατη ανάλυση του ινστιτούτου Stratfor o διευθυντής του George Friedman και ο γεωπολιτικός Marc Lanthemann. Οι δυο αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Γερμανία παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Ουκρανίας υποσκελίζοντας τους ίδιους τους Αμερικανούς και ότι αυτή η ανάμιξη ουσιαστικά ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και στον πρόεδρό της Γιανουκόβιτς, αναφέροντας ότι η όλη υπόθεση της ουκρανικής κρίσης αποτελεί μια πολύ σοβαρή εξέλιξη στην Ευρώπη.

Η παρέμβαση του Βερολίνου στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Ουκρανίας δεν αποτελεί τυπική και συνηθισμένη διαδικασία της έως σήμερα προσεκτικής εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας. Από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως την σημερινή εποχή οι Γερμανοί ήταν πάντα συγκρατημένοι και προσεκτικοί σε θέματα παρεμβάσεων στα εσωτερικά ζητήματα άλλων κρατών. Πρόσφατα με την Ουκρανία αυτή η συνεσταλμένη εξωτερική πολιτική άλλαξε άρδην, πράγμα που οδήγησε τους αναλυτές της Stratfor να την χαρακτηρίσουν ως «ξεδιάντροπη εξωτερική πολιτική».

Αυτή η ξεδιαντροπιά όμως επιδρά αρνητικά και στις σχέσεις με την Ρωσία. Αυτή την σχέση περιγράφουν οι Friedman και Lanthemann ως «επικίνδυνη» και «ιδιάζουσα». Μια εξωτερική δύναμη που προσπαθεί να πάρει ηγεμονική θέση στην Ουκρανία απειλεί ευθέως τα συμφέροντα της Ρωσίας. Αντιθέτως σύμφωνα με το Stratfor η ηγεμονική τάση της ρωσικής πολιτικής στην Ουκρανία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη, διότι ενεργειακά και πολιτικά αυτή η χώρα είναι πολύ πιο σημαντική για την Ρωσία παρά για την Γερμανία και την ΕΕ. Η Ουκρανία με τα λιμάνια της εξυπηρετεί πολύ περισσότερο τους Ρώσους παρά τους Ευρωπαίους ή Γερμανούς.

Η προσπάθεια να ενσωματωθεί η Ουκρανία στην ΕΕ κατά το Stratfor είναι παράλογη και δεν είναι κατανοητός ο λόγος που το Βερολίνο εμφανίζεται τόσο «εριστικό» σε αυτό το θέμα. Εκτός και αν πίσω από αυτή την εριστικότητα και την προσπάθεια παρέμβασης υποκρύπτεται μια agenda εξωτερικής πολιτικής, η οποία δεν περιορίζεται μόνο για την Ουκρανία αλλά έχει παγκόσμια πολιτική και στρατιωτική προέκταση.

Η πιθανή αναδιαμόρφωση της  εξωτερικής πολιτικής του Βερολίνου σηματοδοτεί ίσως και την εμφάνιση μιας παρουσίας του στην παγκόσμια σκηνή με χαρακτηριστικά σχετικής ανεξαρτητοποίησης από την Ουάσιγκτον. Ως τώρα η Γερμανία ήταν πάντα πιστός και πρόθυμος σύμμαχος των ΗΠΑ. Η παρέμβασή της στην Ουκρανία, που κατά το Stratfor έγινε άνευ συνεννόησης ή εντολής από  την Ουάσιγκτον, αν και εξυπηρετεί τα Αμερικανοσιωνιστικά συμφέροντα θορύβησε τις ΗΠΑ που εξωτερίκευσαν αυτή τους την ανησυχία μέσω αυτού του think-tank.

Η δυναμική και συγκεκριμένη παρουσία της Γερμανίας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι τα τελευταία χρόνια δημιουργεί αντίρροπες και πολλές φορές εχθρικές τάσεις προς το Βερολίνο που προσπαθεί σε σχέση με την Ουκρανία να εκμεταλλευτεί η Ουάσιγκτον. Πιθανότατα το Stratfor, εκφράζοντας τον Λευκό Οίκο, να δημιουργεί με αυτή την ανάλυση τις προϋποθέσεις για να αποστασιοποιηθεί από την επικίνδυνη και αποτυχημένη πολιτική των ΗΠΑ στην Ουκρανία και να ρίξει το ανάθεμα αυτής της αποτυχίας στους Γερμανούς της Merkel.

Γ.Λ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/stratfor-jediantroph-ejwterikh-politikh-askoun-oi-germanoi#ixzz2tNr00SUa

Exit mobile version