Το έργο του ξεπουλήματος της περιουσίας του ελληνικού λαού έφτασε και στο νησί της Ρόδου…Οι ξένες εταιρείες και οι εγχώριοι συνεργάτες τους, που προσβλέπουν στην ουσιαστική υφαρπαγή έναντι ελάχιστου τιμήματος των λειτουργικών και κερδοφόρων υποδομών της χώρας , περιφέρονται στα ελληνικά αεροδρόμια, προσπαθώντας να υποτιμήσουν περαιτέρω την αξία τους, ακολουθώντας έτσι τη σύγχρονη αποικιοκρατική πρακτική της οικονομικής υποδούλωσης ολόκληρων χωρών.
-σε μια νησιωτική χώρα σαν την Ελλάδα, όπου το 80%-85% της τουριστικής κίνησης διακινείται αεροπορικά, είναι αυταπόδεικτα καθοριστικός ο ρόλος των κρατικών αεροδρομίων στην ανάπτυξη του τουρισμού και της εθνικής οικονομίας.
-ένα καθαρά εποχικό αεροδρόμιο, όπως το σύνολο των υπαρχόντων, ένα αεροδρόμιο που ουσιαστικά λειτουργεί πλήρως μόνο την τουριστική περίοδο, δεν μπορεί να είναι κερδοφόρο, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, και συγχρόνως ελκυστικό για τις ξένες αεροπορικές εταιρείες, γιατί αναγκαστικά θα είναι ακριβό (βλέπε Σπάτα)
-Η διεθνής πρακτική έχει αποδείξει ότι λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας των υποδομών, του εξοπλισμού και της συντήρησης των αεροδρομίων ο φορέας που τα διαχειρίζεται προκειμένου να αποσβέσει ή και να έχει κέρδη αυξάνει υπερβολικά το κόστος χρήσης. Αυτό σημαίνει μετακύλιση του κόστους στους επιβάτες. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι ένας ξένος επισκέπτης θα προτιμήσει πολύ ευκολότερα έναν εφάμιλλο προορισμό χαμηλότερου κόστους π.χ. τη γειτονική μας χώρα, παρά τα ελληνικά νησιά. Πόσο μάλλον όταν προκειμένου να μεταβεί σε ένα γειτονικό μικρό νησί πρέπει να χρησιμοποιήσει και θαλάσσια μέσα στα οποία συμβαίνει το ίδιο φαινόμενο αύξησης του κόστους λόγω της εφαρμογής της ίδιας πολιτικής «ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ» των λιμανιών της χώρας.
Αναρωτηθείτε:
– ΠΟΙΟΙ στέλνουν κόσμο απέναντι;
-ΠΟΙΟΙ δημιουργούν τις προϋποθέσεις συρρίκνωσης του δωδεκανησιακού τουρισμού;
-Είναι δυνατόν να επιθυμείς οικονομική ανάπτυξη και ευημερία των ευρύτερων διώχνοντας μακριά το πελατειακό δυναμικό του τόπου;
-Όσοι υπηρετούν τέτοιες λογικές και πρακτικές έχουν συναίσθηση των ευθυνών τους για την οικονομική δυσπραγία του πληθυσμού ή εκτελούν άκριτα έξωθεν εντολές;
Αυτά τα ερωτήματα δεν μπορούν να απαντηθούν αν δεν ληφθούν σοβαρά οι παρακάτω ΑΛΗΘΕΙΕΣ.
-Ουδείς μπορεί τεκμηριωμένα και με στοιχεία να στηρίξει το γεγονός ότι ένα καθαρά εποχικό αεροδρόμιο, ένα αεροδρόμιο που ουσιαστικά θα λειτουργεί πλήρως μόνο την τουριστική περίοδο, όπως όλα τα περιφερειακά, μπορεί να είναι κερδοφόρο και συγχρόνως ελκυστικό για τις ξένες αεροπορικές εταιρείες.
-Ουδένα αεροδρόμιο μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί με την πραγματική έννοια του όρου, γιατί το κόστος των υποδομών είναι αδύνατον να καλυφθεί από οποιονδήποτε επενδυτή.η πρόθεση των υπέρμαχων του «ξεπουλήματος» είναι να δοθεί μόνο η εκμετάλλευση στο ιδιώτη και το κράτος άμεσα ή έμμεσα να πριμοδοτεί τον υποτιθέμενο επενδυτή, εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου και της εθνικής οικονομίας.
Επισημαίνουμε βέβαια το γεγονός ότι όσοι σκέφτονται να «ιδιωτικοποιήσουν – πωλήσουν» ελληνικά αεροδρόμια, όπως Ρόδου, Κω, Θεσσαλονίκης, σε ιδιώτη «επενδυτή», παραβλέπουν σκόπιμα το γεγονός ότι τα εν λόγω αεροδρόμια είναι οι οικονομικοί αιμοδότες των υπολοίπων και θα θέλαμε να γνωρίζουμε σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης τους, πως θα επιβιώσουν τα υπόλοιπα μικρά αεροδρόμια.
Επίσης οι υπέρμαχοι του ξεπουλήματος της εθνικής περιουσίας και του μέλλοντος των παιδιών μας, σκόπιμα παραβλέπουν τα παρακάτω:
-ποιο ιδιωτικό αεροδρόμιο θα λειτουργήσει μόνο και μόνο για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών;
-ποιο ιδιωτικό αεροδρόμιο θα κρατήσει χαμηλά τα τέλη χρήσης ή και θα τα μηδενίσει (όπως συμβαίνει στα κρατικά αεροδρόμια), προκειμένου να ακολουθηθεί μια εθνική τουριστική πολιτική προς όφελος του κοινωνικού συνόλου;
-πως θα διασφαλιστεί ότι το πραγματικό «αφεντικό» δεν θα είναι Τούρκος, Σκοπιανός ή όποιος άλλος;
Το παράλογο αλλά συγχρόνως και ενδεικτικό των προθέσεων «ξεπουλήματος» είναι ότι τα αεροδρόμια , με τη στέρηση των πόρων που τους αναλογούν, αφέθηκαν στη μοίρα τους να απαξιωθούν από τους ίδιους που σήμερα θέλουν να τα πουλήσουν σαν ένα ελκυστικό προϊόν. Αυτό και μόνο αναδεικνύει τον πραγματικό στόχο.
Η πρόταση μας είναι:
-Τα αεροδρόμια να αναπτυχθούν από ιδίους πόρους, οι οποίοι ούτως ή άλλως καταβάλλονται από τις αεροπορικές εταιρείες και είναι υποχρεωτικά ανταποδοτικοί από τις διεθνείς συμφωνίες. Σημειωτέον ότι η ΥΠΑ έχει τη δυνατότητα από ιδίους πόρους, χωρίς επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού να πραγματοποιήσει επενδύσεις της τάξης των 2 δις ευρώ σε μια δεκαετία, γεγονός που καταρρίπτει το επιχείρημα της αναγκαιότητας ιδιώτη επενδυτή.
-Τα αεροδρόμια πρέπει να είναι κρατικά, και τη διαχείριση και λειτουργίας τους να έχει η κρατική ΥΠΑ, προκειμένου να επιτελούν στο ακέραιο το ρόλο τους. Σαφώς βέβαια πρέπει να αναβαθμιστούν και εκσυγχρονιστούν αρκεί να αποφασίσει η πολιτεία να δαπανήσει για αυτά, όχι χρήματα του προϋπολογισμού, αλλά τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι επιβάτες και δυστυχώς πάνε στη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού και όχι εκεί που πρέπει.
ΕΥΘΥΓΡΑΜΙΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΣΥΠΑ ΔΙΑΚΗΡΥΣΟΥΜΕ
-ΥΠΑ ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ
-ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
-ΟΛΑ ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΑ
-ΙΔΙΑ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΗΣ ΥΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.
Με εντολή Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Λουλουδάκης Φώτιος
ΤΟΠΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΡΟΔΟΥ – ΔΙΑΓΟΡΑ
LOCAL ASSOCIATION
OF CIVIL AVIATION AUTHORITY EMPLOYEES
RHODOS – DIAGORAS AIRPORT GREECE
Τηλ: 2241088709 Fax: 2241088702
Αρ.Πρωτ: 133 Ρόδος 02/03/2014
ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
ΤΑIΠΕΔ