Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος από την τουρκική αμυντική βιομηχανία την ώρα που η ελληνική καταρρέει

Η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας συνεχίζοντας τις προσπάθειές της για αυτάρκεια της χώρας στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς ετοιμάζεται να παραδώσει εντός του τρέχοντος έτους στην πολεμική αεροπορία THK (Turk Hava Kuvvetleri) τα πρώτα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη που κατασκευάζονται από την TAI (Turkish Aerospace Industries). 

Το νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος «Hurkus» θα εξυπηρετεί τις βασικές ανάγκες εκπαίδευσης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Η ανάπτυξη και κατασκευή αυτού του αεροσκάφους είχε ανατεθεί στην TAI το έτος 2006 από την γενική γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας SSM. Η ανάπτυξη του αεροσκάφους από την TAI απορρόφησε πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρωποώρες και απαίτησε την συμμετοχή και συνδρομή περίπου 140 μηχανικών και αεροναυπηγών. Η πρώτη δοκιμή του πρωτοτύπου έγινε τον Αύγουστο του 2013, όταν το αεροσκάφος πραγματοποίησε πτήση μισής ώρας περίπου από αεροπορική βάση της Άγκυρας.

Το αεροσκάφος Hurkus είναι όμοιο με το αμερικανικό Beechcraft T-6 «Texan II» , με το βραζιλιάνικο Embraer EMB 314 «Super Tucano» και το ελβετικό Pilatus PC-21  και θα αντικαταστήσει τα απαρχαιωμένα εκπαιδευτικά T-37 B/C της 122 Μοίρας της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Το εκπαιδευτικό Hurkus είναι διθέσιο και στην βασική του έκδοση διαθέτει εκτινασσόμενα καθίσματα Markus Baker T-60 N «Zero-Zero», βασίζεται δε σε έναν ελικοστρόβιλο (turboprop) κινητήρα Pratt&Whitney Canada PT 6A-68T, ο οποίος αποδίδει 1.600 ίππους με μέγιστη ταχύτητα 360 μίλια ανά ώρα,  ακτίνα δράσης 920 μίλια και ανώτατο ύψος πτήσης τα 35.000 πόδια (10.500 μέτρα).

Η TAI θα κατασκευάσει τρεις διαφορετικούς τύπους παραγωγής του Hurkus, τον Α, Β και C. Ο τύπος Α είναι ένα αεροσκάφος για εκπαίδευση της πολιτικής αεροπορίας και εκπληρώνει τις απαιτήσεις CS-23 της EASA (European Aviation Safety Agency). Ο τύπος Β είναι η στρατιωτική εκδοχή και ενσωματώνει ψηφιακό πιλοτήριο (Head Up Display) και υπολογιστή πτήσης-αποστολής, τα δε ηλεκτρονικά συστήματα του πιλοτηρίου (cockpit avionics) είναι όμοια με αυτά των F-16 και F-35 Stealth. Να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία έχει παραγγείλει 100 μαχητικά του τύπου F-35. Ο τύπος C του Hurkus μπορεί να φέρει πολυβόλο 0.50 inch ή και πυροβόλο των 20 mm, βόμβες όπως SAGE HGK-82 της Tubitak (τουρκική αμυντική βιομηχανία) και πυραύλους όπως τους Cirit των 2.75 inch της Roketsan (τουρκική αμυντική βιομηχανία),  θα χρησιμοποιείται δε ως ελαφρύ μαχητικό και σε ρόλο εναέριας υποστήριξης. Θα υπάρξει επίσης και μια εκδοχή του Hurkus για την τουρκική ακτοφυλακή. Η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει παραγγείλει 40 αεροσκάφη Hurkus, αλλά πέραν αυτών είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον και από μουσουλμανικά κράτη της Ασίας και της Αραβικής Χερσονήσου.

Στον αντίποδα η Πολεμική μας Αεροπορία προσανατολίζεται να αντικαταστήσει τα πεπαλαιωμένα εκπαιδευτικά της αεροσκάφη T-41 D της 360 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος  και πρόσφατα το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο επικύρωσε την μελέτη προκαθορισμού προγράμματος. Με τις γνωστές σε όλους μας διαδικασίες του Υπουργείου Άμυνας που διαπνέουν όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και την έλλειψη κονδυλίων είναι αμφίβολο αν τα επόμενα πέντε χρόνια θα υπάρξει νέο και σύγχρονο εκπαιδευτικό αεροσκάφος για τους Ικάρους, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να πετούν με τα υπέργηρα και επικίνδυνα πλέον T-41 D.

Αυτό που είναι ιδιαζόντως εξωφρενικό αλλά συνάμα και ταπεινωτικό για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία είναι το γεγονός ότι το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας δεν λειτούργησε εθνοκεντρικά όπως έπραξε το αντίστοιχο τουρκικό. Εδώ και πολλά έτη είναι γνωστό στους καρεκλοκένταυρους και μιζαδόρους τύπου Κάντα, Σμπώκου και Τσοχατζόπουλου του Υπουργείου ότι επίκειται η αντικατάσταση των υπέργηρων εκπαιδευτικών αεροσκαφών. Παρ’ όλα αυτά αντί να ανατεθεί στην ΕΑΒ η σχετική ανάπτυξη και κατασκευή ενός τέτοιου τύπου αεροσκάφους, ανάπτυξη και κατασκευή που είναι εντός του πλαισίου δυνατοτήτων αυτής της βιομηχανίας, έστω και δια της μεθόδου της συμπαραγωγής, προτιμήθηκε και πάλι (όπως πάντα) η λύση της τελευταίας στιγμής και η προφανής προμήθεια από το εξωτερικό.

Τα λαμόγια και οι μιζαδόροι των αμυντικών εξοπλισμών και οι νεκροθάφτες της Ελληνικής Βιομηχανίας ζουν και βασιλεύουν στον χώρο της Άμυνας. Η Χρυσή Αυγή έχει προτάσεις και λύσεις για την Αμυντική Βιομηχανία και πολύ σύντομα θα τις εφαρμόσει.

Γ.Λ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/neo-ekpaideutiko-aeroskafos-apo-thn-tourkikh-amuntikh-biomhchania-thn-wra-p#ixzz2vfHeFtDS

Exit mobile version