Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος πέρα από κοινωνικό αγαθό μεγίστης σημασίας είναι ένα αγαθό που άπτεται της εθνικής ασφαλείας της χώρας. Αν, παραδείγματος χάριν, κατά «διαβολική σύμπτωση» υπήρχε «μπλάκ άουτ» λίγη ώρα προ ενός θερμού επεισοδίου, αυτό θα ήταν καταστροφικό για την χώρα. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση εσωτερικών ταραχών, όπου η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τις υπηρεσίες ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας.
Επιπροσθέτως όλων των παραπάνω, φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι η εν λόγω εταιρία πέραν των ανθρώπων και των θεσμών που εξυπηρετεί, διαθέτει και πλειάδα εργαζομένων, ποσοστό των οποίων θα προστεθούν στην μακρά λίστα των ανέργων, ενώ οι καταναλωτές θα αγοράζουν το ρεύμα ακριβότερα.
Διαβάζουμε, λοιπόν, στο «Έθνος» ότι κατατέθηκε από την συγκυβέρνηση του μνημονίου το νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα προβλέπει την παραχώρηση σε ιδιώτη του 30% (αρχικά…) της εταιρίας και όλων των εκφάνσεων της δραστηριότητας της. Κοινώς 2 εκατομμύρια καταναλωτές, 11 μονάδες παραγωγής, έξι ορυχεία λιγνίτη και περίπου 3000 εργαζόμενοι θα περάσουν στην λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» που θα ιδιωτικοποιηθεί.
Αντί η κυβέρνηση να κινηθεί στον άξονα της αξιοποίηση της ηλιακής και της αιολικής ενεργείας και των υδατοπτώσεων για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και αξιολόγηση των θαλασσίων ρευμάτων (όπως ο πορθμός του Ευρίπου) για ηλεκτροπαραγωγή, αυτή προχωρά στην εκχώρηση και των ήδη υπαρχόντων δυνατοτήτων ηλεκτροπαραγωγής, θέτοντας παράλληλα και πολύ σοβαρά κοινωνικά ζητήματα και θέματα εθνικής ασφαλείας.
Μία εταιρία, όπως η ΔΕΗ, που θα έπρεπε να είναι de facto κερδοφόρα, οδηγείται στο ξεπούλημα. Η κακοδιαχείριση, το κομματικό παρακράτος και τα ερυθρά λαμόγια που πλιατσικολόγησαν την εν λόγω εταιρία δεν μπορούν επ’ ουδενί λόγω να είναι και η αφορμή του ξεπουλήματος, τόσο σοβαρής δομής του Ελληνικού Κράτους. Η ΔΕΗ και εν γένει ο Δημόσιος Τομέας πρέπει να εξυγιανθούν και όχι να ξεπουληθούν.
Το παρελκόμενο με το «ποιος θα εισπράττει το χαράτσι» όταν ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ είναι ένα ακόμα παρελκόμενο, αφού η τελευταία προσπάθεια είσπραξης αυτού του παράνομου και αντισυνταγματικού μέτρου από ιδιωτική εταιρία οδήγησε σε θορυβώδες σκάνδαλο που ερευνά η δικαιοσύνη.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/sto-sfuri-kai-h-deh-jepoulwntas-thn-hlektroparagwgh-thetoun-meizon-koinwnik#ixzz2vhGfEhR3