Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η Τουρκία υπαναχωρεί για την προμήθεια των κινεζικών S-300

Η Τουρκία υπαναχωρεί για την προμήθεια των κινεζικών S-300

Αρχές Οκτωβρίου 2013 αναφερόμενοι στο θέμα με ένα άρθρο μας που είχε τίτλο «Η Τουρκία θα προμηθευτεί τους κινεζικούς S-300;» πέραν του ερωτηματικού που είχαμε βάλει, είχαμε τονίσει ότι η τότε απόφαση των Τούρκων να προμηθευτούν το κινεζικό σύστημα HQ-9 (FD-2000 η εξαγωγική του έκδοση), το οποίο είναι μια βελτιωμένη αντιγραφή του ρωσικού συστήματος S-300, μπορεί μεν να εξέπληξε κάποιους κύκλους του ΝΑΤΟ, αλλά είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι συχνά παίρνουν τέτοιες αποφάσεις τις οποίες αργότερα αναιρούν, αφού πρώτα «εκβιάσουν», με τον γνωστό ανατολίτικό τους τρόπο, κάποια ανταλλάγματα στις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ ή κάποιες θετικές για αυτούς διευθετήσεις στα πλαίσια της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Είχαμε επίσης αναφέρει ότι η κινεζική εταιρία που κατασκευάζει το σύστημα HQ-9, η CPMIC (Chinese Precision Machinery Import and Export Corporation), ήταν στην «μαύρη λίστα» του State Department για παράνομες, κατά την λογική των Αμερικανών, εξαγωγές αμυντικού υλικού προς την Βόρειο Κορέα, Συρία και Ιράν.

Προ ολίγων ημερών η γενική γραμματεία αμυντικής βιομηχανίας SSM της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι επανεκτιμά την συμφωνία αξίας 3,44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τους Κινέζους, αφού προκύπτουν κάποιες νεότερες συνέπειες τις οποίες δεν μπορεί να αγνοήσει. Όπως τονίζουν οι Τούρκοι η συμφωνία θα εξέθετε τις τουρκικές αμυντικές εταιρίες που θα συνεργάζονταν με την κινεζική CPMIC σε κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ. Σε αυτές τις εταιρίες συγκαταλέγεται η τουρκική Aselsan, η οποία θα αναλάμβανε μεγάλο μέρος της συμπαραγωγής και της μεταφοράς τεχνογνωσίας για τους κινεζικούς S-300 και η οποία είναι μια από τις κορυφαίες αμυντικές εταιρίες της Τουρκίας.

Η Τουρκία πιέστηκε τους τελευταίους μήνες από νατοϊκούς κύκλους να εγκαταλείψει το σχέδιο προμήθειας και συμπαραγωγής του συστήματος HQ-9 με τους Κινέζους. Οι πιέσεις προήλθαν επίσης και από μεγάλες ανταγωνιστικές εταιρίες όπως η αμερικανική Raytheon  και η γαλλοιταλική Eurosam (κοινοπραξία της MBDA και Thales). Η τελική απόφαση των Τούρκων για το T-LORAMIDS (Turkish Long Range Air and Missile Defence System) που θα ληφθεί από τον Ερντογάν αναμένεται σύντομα και μάλλον θα είναι υπέρ της προμήθειας ενός αντίστοιχου συστήματος της Raytheon, το MIM-104 Patriot, ή της Eurosam, το Aster 30.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση του τούρκου πρωθυπουργού θα παίξουν τα πρόσφατα γεγονότα και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία, οι επερχόμενες εκλογές, τα ανταλλάγματα που θα λάβει και κατά πόσον είναι δεκτικός στις πιέσεις που του ασκούνται από τις ΗΠΑ. Ένα είναι σίγουρο. Όποιο σύστημα και αν επιλέξει η Τουρκία, όπως πάντα, θα είναι υπό τον όρο της συμπαραγωγής και μεταφοράς τεχνογνωσίας στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Γ.Λ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/h-tourkia-upanachwrei-gia-thn-promhtheia-twn-kinezikwn-s-300#ixzz2wgVCLheB

Exit mobile version