Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Το Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνει καθήκοντα… project manager

Το Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνει καθήκοντα... project manager

Δεν αμφισβητούμε τον πατριωτισμό, το αίσθημα ευθύνης και την επαγγελματική κατάρτιση των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, αμφισβητούμε όμως την ικανότητά του να αναλαμβάνει εργασίες και υπευθυνότητες που δεν είναι εντός του πλαισίου αρμοδιοτήτων του.

Ο υπουργός Άμυνας πρόσφατα ανακοίνωσε ότι βρέθηκε λύση για τα υποβρύχια του τύπου 214 «ΠΙΠΙΝΟΣ», «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» και «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» καθώς και για το αναβαθμισμένο σε AIP (Air Independent Propulsion) «ΩΚΕΑΝΟΣ» (τύπου 209). Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα υποβρύχια που κατασκευάστηκαν στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά περιέρχονται στην δικαιοδοσία του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο αναλαμβάνει με τους υπεργολάβους και τους εργαζομένους του ναυπηγείου την ολοκλήρωση των εργασιών που απομένουν και τις δοκιμές θαλάσσης, προκειμένου να ενταχθούν στο στόλο. Το κόστος των επιπλέον εργασιών ολοκλήρωσης υπολογίζεται σε 70-100 εκατομμύρια ευρώ και υποτίθεται ότι αυτό το κονδύλι είναι διαθέσιμο στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας.

Η δήλωση του υπουργού Άμυνας, όπως πάντα συνηθίζει στην πολιτική του καριέρα ο κ. Αβραμόπουλος, είναι μνημείο ασάφειας και αοριστίας, πράγμα που υποδηλώνει ότι η συμφωνία που επετεύχθη με τον ιδιοκτήτη των ναυπηγείων, φίλο της οικογένειας Παπανδρέου, κ. Σάφα είναι μάλλον ετεροβαρής και επιζήμια για το ελληνικό δημόσιο, όπως εξ άλλου ετεροβαρής, επιζήμια και μιζαδόρικη ήταν όλη η συμφωνία της προμήθειας των υποβρυχίων τύπου 214 και η συμφωνία εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων τύπου 209.

Με αυτή την συμφωνία τίθεται, τουλάχιστον έτσι ελπίζουν αυτοί που την συνέταξαν και υπέγραψαν, οριστικά τέρμα στην γνωστή πολυετή (14 χρόνια) περιπέτεια των υποβρυχίων και διασφαλίζεται η ολοκλήρωση των εργασιών, με project manager το Πολεμικό Ναυτικό και η παράδοση των υποβρυχίων στην ενεργό δράση. Το βασικότερο ερώτημα που προκύπτει, πέραν των ήδη τεθέντων από πολλές πλευρές ερωτημάτων της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, είναι με ποιους υπεργολάβους θα συνεργαστεί το Πολεμικό Ναυτικό για την ολοκλήρωση των εργασιών και αν το Πολεμικό Ναυτικό κατέχει την τεχνογνωσία επιστασίας και παρακολούθησης των εργασιών ολοκλήρωσης στα υποβρύχια, κάτι που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και πολυετή βιομηχανική πείρα. Ελπίζουμε να την έχει αυτή την τεχνογνωσία το Πολεμικό Ναυτικό, εξ άλλου θα αποδειχτεί λίαν συντόμως και ελπίζουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα τα υποβρύχια, που χρυσοπλήρωσε ο Ελληνικός λαός, να ενταχθούν στον στόλο και να συνεισφέρουν στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

Και κάτι τελευταίο για τους εργαζόμενους των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η λύση που ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας αφορά μόνο το θέμα παραλαβής των υποβρυχίων και ουδόλως διασφαλίζει το μέλλον των εργαζομένων και του ναυπηγείου, το οποίο οδηγείται σε απαξίωση και κλείσιμο. Οι εργασίες που απομένουν να γίνουν στα υποβρύχια απαιτούν μεγάλη εξειδίκευση, δεν απαιτούν όμως την απασχόληση πολλών εργαζομένων και ούτε είναι μεγάλης διάρκειας. Το μέλλον της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της Ελλάδας είναι τελείως ζοφερό, έως και ανύπαρκτο και την απόλυτη ευθύνη γι΄ αυτό φέρουν οι γνωστοί μιζαδόροι πολιτικάντηδες.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/to-polemiko-nautiko-analambanei-kathhkonta…-project-manager#ixzz2wmIjqZ4a

Exit mobile version