Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Πρωταπριλιά έβαλε το Eurogroup ο Σαμαράς, για να μπορέσει να κάνει δηλώσεις χωρίς… να του μεγαλώσει η μύτη


Από το πρωί η Αθήνα θυμίζει για άλλη μία φορά φρούριο, αφού ένα μεγάλο κομμάτι του κέντρου έχει αποκλειστεί, προκειμένου να διεξαχθούν οι άτυπες συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin. Δρόμοι έχουν αποκλειστεί και παντού υπάρχουν πάνοπλοι αστυνομικοί που ελέγχουν ακόμα και την διέλευση πεζών, ενώ το ελικόπτερο της αστυνομίας περιπολεί σταθερά στον αθηναϊκό ουρανό.

 
Ο λόγος που γίνονται όλα αυτά είναι ότι έχουν έρθει στην Ελλάδα οι υπεύθυνοι της δυστυχίας μας. Πέρα από αυτούς που έχουμε μόνιμα εδώ, ήτοι τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, τον Τόμσεν και τον Στουρνάρα, έχουν έρθει και από το εξωτερικό άνθρωποι όπως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Κλάους Μαζούχ, ο Ολι Ρεν και άλλοι.

 
Το θέμα της συνάντησης είναι η Ελληνική Οικονομία στον απόηχο της ψηφίσεως του αντεθνικού και αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου που πέρασε από την Βουλή η συγκυβέρνηση την Κυριακή το βράδυ. Ο Όλι Ρεν δήλωσε ικανοποιημένος από την δουλικότητα της συγκυβέρνησης, λέγοντας ότι «Ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις στην Ελληνική Βουλή. Περιμένουμε σήμερα πολιτική υποστήριξη και έγκριση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff Level agrement). Η τελική απόφαση θα βγει αργότερα».

 
Προς το τέλος της ημέρας αναμένεται η έγκριση της επόμενης δόσης του δανείου ύψους 8,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, γεγονός που θα προκαλέσει νέα σωρεία ψευδών από πλευράς του πρωθυπουργού και των υπουργών του. Προφανώς θα αρχίσουν να λένε για άλλη μία φορά ψέματα ότι «δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα» και ότι «η ανάπτυξη έρχεται», ψέματα που είναι αυταπόδεικτα σε όποιον αντιλαμβάνεται – έστω και επιφανειακά – την μεγάλη αλήθεια που περιγράφει ο Πλούταρχος στο έργο του «Περί του μη δειν δανείζεσθαι», που περιλαμβάνεται στα «Ηθικά» και από το οποίο παραθέτουμε δύο ενδεικτικά – προφητικά αποσπάσματα:

 
«Έχεις; Μη δανείζεσαι γιατί δεν σου λείπουν. Δεν έχεις; Μη δανείζεσαι γιατί δεν θα ξεπληρώσεις το χρέος σου»
«Οι οφειλέτες είναι δούλοι όλων των δανειστών τους. Είναι δούλοι δούλων αναιδών και βάρβαρων και βάναυσων»
Γι’ αυτό είχε τόσο ζόρι ο Σαμαρά να ψηφιστεί άμεσα το πολυνομοσχέδιο. Για να μπορεί να βάλει την συνεδρίαση του Eurogroup πρωταπριλιά. Για να μπορέσει να κάνει δηλώσεις χωρίς να… του μεγαλώσει η μύτη.
Ας δούμε εν τάχει κάποια σημεία από την συμφωνία που προβάλλει σήμερα η εκ των έσω πληροφορημένη “Καθημερίνη”:
1. Το φθινόπωρο θα πρέπει να υιοθετηθούν τα νέα μέτρα για το 2015. Η υπεραπόδοση του 2013 βοηθάει (μεταξύ άλλων) στη μείωση του δημοσιονομικού κενού του 2015 στο 1,1% του ΑΕΠ (ή 2,1 δισ. ευρώ) από 1,8% του ΑΕΠ (ή 3,4 δισ. ευρώ) που αρχικώς υπολόγιζε η τρόικα. Ομως, το κενό θα πρέπει να καλυφθεί στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2015. Παράλληλα, για το 2016 η τρόικα «βλέπει» δημοσιονομικό κενό που ανέρχεται στα 3,9 δισ. ευρώ και για το 2017 στα 2,2 δισ. ευρώ.
2. Εάν δεν αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις επί των δημοσιονομικών (όπως η αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης) που έχουν ήδη συμφωνηθεί και εφαρμόζονται, τότε θα προκύψει η ανάγκη για περαιτέρω μειώσεις δαπανών.
3. Προώθηση ενός νέου πακέτου μεταρρυθμίσεων στα πρότυπα εκείνου που διαμόρφωσε ο ΟΟΣΑ (δηλαδή νέο πολυνομοσχέδιο). Οπως αναφέρεται στο κείμενο της επικαιροποιημένης συμφωνίας, ο ΟΟΣΑ -ή κάποιος άλλος οργανισμός του ίδιου βεληνεκούς- θα πρέπει να προτείνει αλλαγές σε χονδρεμπόριο, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικό εμπόριο και μεταποίηση.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/prwtaprilia-ebale-to-eurogroup-o-samaras-gia-na-mporesei-na-kanei-dhlwseis#ixzz2xdiunU4R

Exit mobile version