Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο “άγνωστος πόλεμος” στον κυβερνοχώρο της Ουκρανίας

Ο “άγνωστος πόλεμος” στον κυβερνοχώρο της Ουκρανίας

Ο κυβερνοχώρος είναι ο χώρος της επικοινωνίας μεταξύ μηχανικών και ηλεκτρονικών συσκευών και με τον όρο αυτό υποδηλώνεται το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί από δίκτυα επικοινωνιών που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπως π.χ. τα τοπικά δίκτυα LANs ή τα ευρείας εμβέλειας δίκτυα WANs (Internet).

Η κατασκοπεία και ο πόλεμος στον κυβερνοχώρο είναι αναπόσπαστο μέρος της στρατιωτικής στρατηγικής και της εξωτερικής πολιτικής κάθε υπερδύναμης. Έτσι και η Ρωσία στην πρόσφατη και εξελισσόμενη κρίση στην Ουκρανία εφάρμοσε σε αυτό τον τομέα στρατιωτική τακτική υψηλής τεχνολογίας, θέτοντας εκτός ελέγχου όλους τους ιστοχώρους της πραξικοπηματικής κυβέρνησης και αναλαμβάνοντας τον έλεγχο και την επιτήρηση του διαδικτύου και των τηλεφωνικών γραμμών επικοινωνίας της χερσονήσου της Κριμαίας, αλλά και όλης της Ουκρανίας. Οι ρωσικές αυτές κυβερνοεπιθέσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν και σήμερα με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση και δραστικότητα και θα οδηγούσαν στην πλήρη κατάρρευση όλων των συστημάτων επικοινωνιών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και της πραξικοπηματικής κυβέρνησης, καθώς και όλου του συστήματος επικοινωνιών της χώρας.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας Valentin Naleyaychenko παραδέχτηκε ότι κατά την διάρκεια της κρίσης στην Κριμαία όλα τα συστήματα κινητής επικοινωνίας της πραξικοπηματικής κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων είχαν εξουδετερωθεί, ενώ η ουκρανική εταιρία κινητής τηλεφωνίας Ukrtelecom ανακοίνωσε ότι είχε καταρρεύσει το σύνολο των επικοινωνιών. Εμπειρογνώμονες δυτικών μυστικών υπηρεσιών έχουν δηλώσει ότι η ρωσική επίθεση στον κυβερνοχώρο της Ουκρανίας ήταν σχετικά μετρίας δραστικότητας και ότι αν απαιτηθεί οι Ρώσοι είναι σε θέση να συμμετάσχουν σε πολύ πιο εκτεταμένες και δραστικές κυβερνοεπιθέσεις. Σύμφωνα με τον πρώην εμπειρογνώμονα της CIA Marty Martin «η Ρωσία θα πραγματοποιήσει πολύ πιο εκτεταμένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο της Ουκρανίας, εφόσον η κρίση κλιμακωθεί και γίνει εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ουκρανία».

Μια από τις τεχνικές που χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι για τις κυβερνοεπιθέσεις τους και την κυβερνοκατασκοπεία τους έχει τον κωδικό Uroborus, όνομα που αντλήθηκε από τον «ουροβόρον όφιν» της ελληνικής μυθολογίας. Είναι ένα σύστημα το οποίο αναπτύχθηκε πρίν λίγα χρόνια και είναι ικανό να προκαλέσει τεράστιο χάος στις επικοινωνίες του αντιπάλου. Το σύστημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως δίκτυο παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών, ενώ ταυτοχρόνως προκαλεί χάος στις επικοινωνίες κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου.

Στην εποχή μας υπάρχει πλέον μια διαφορετική προσέγγιση των πολεμικών επιχειρήσεων. Ο κυβερνοχώρος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του σημερινού πολέμου. Δεν είναι δυνατόν να φαντασθούμε μια σύγκρουση χωρίς την εμπλοκή στοιχείων από τον κυβερνοχώρο. Με επιθέσεις σε αυτό τον χώρο οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να αποκτήσουν πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης, πλεονεκτήματα που προ ετών θα ήταν αδιανόητα.

Παρ’ όλα αυτά η νίκη στον κυβερνοχώρο δεν σημαίνει επικράτηση στο πεδίο της μάχης, εκεί όπου πρωταρχικό ρόλο παίζει το έμψυχο και άψυχο υλικό.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/o-agnwstos-polemos-ston-kubernochwro-ths-oukranias#ixzz2yNbSX6SY

Exit mobile version