Ακούμε κατά καιρούς κατηγορίες εναντίον προσώπων ή θεσμών. Οι κατηγορίες εναντίον προσώπων εξετάζονται από τα δικαστήρια. Οι κατηγορίες εναντίον θεσμών αξιολογούνται από την κοινωνία.
Ως γνωστόν (αλλά δεν είναι γνωστό στους δικαστές που συμμετέχουν στο παραδικαστικό εναντίον της Χρυσής Αυγής), ένας θεσμός ή ένα νομικό πρόσωπο δεν μπορεί να έχει ποινικές ευθύνες. Ποινικές ευθύνες έχουν μόνον τα πρόσωπα. Στις ποινικές ευθύνες ισχύει το γνωστό σε όλους (πλην των ελληνικών Μ.Μ.Ε. και βουλευτών του «συνταγματικού» τόξου) τεκμήριο της αθωώτητας.
Το τεκμήριο αυτό είναι το δόγμα ή η αρχή σύμφωνα με την οποία ο κατηγορούμενος δεν υποχρεούται να αποδείξη την αθωώτητά του. Την ενοχή του κατηγορουμένου την αποδεικνύει η κατηγορούσα αρχή (εισαγγελέας (όχι επίορκος όμως). Το τεκμήριο αυτό διατυπώνεται στο άρθρο 6 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.) ως εξής: «Κάθε πρόσωπο που κατηγορείται για ένα ποινικό αδίκημα, θεωρείται αθώο μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του σύμφωνα με το νόμο».
Όταν πρόκειται όμως για έναν θεσμό τότε την ενοχή του θεσμού πρέπει να την «αποδείξει» η κοινωνία. Η κοινωνία οφείλει να διαμορφώσει γνώμη σχετικά με τις κατηγορίες που αποδίδονται στον εκάστοτε θεσμό και να πεισθεί για την αλήθειά τους. Εάν πεισθεί η κοινωνία για τα λάθη ενός θεσμού, τότε ο θεσμός αυτός χάνει την εμπιστοσύνη του στα μάτια του κόσμου. Εάν ο θεσμός δεν μπορεί να πείσει του πολίτες για την ακεραιότητα και το ήθος του, χάνει την έξωθεν καλή μαρτυρία, ή την «εντύπωση προς τα έξω» (όπως αναφέρουν οι δικαστες στις ανακοινώσεις τους), στην πραγματικότητα χάνει αυτό που του δίνει την ισχύ και το κύρος του, δηλαδή την εμπιστοσύνη ή την αγάπη του λαού.
Στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής τα Μ.Μ.Ε., τα ξένα κέντρα εξουσίας, τα πολιτικά τζάκια, τα οικονομικά συμφέροντα, επιχειρούν να πείσουν τον κόσμο για την ενοχή των μελών της. Είχε αντιστραφεί το βάρος της απόδειξης. Οι κατηγορούμενοι Χρυσαυγίτες έπρεπε να αποδείξουν την αθωώτητά τους. Μέσα σε αυτούς που συνετέλεσαν ώστε να θεωρούνται οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής ως ένοχοι εκ προοιμίου, ήταν και η δικαιοσύνη.
Όχι όλη ασφαλώς αλλά ορισμένα μέλη της τα οποία έσυραν στον βόθρο την φήμη της, απαξιώνοντάς την στην κοινωνία. Δεν ακούστηκε όμως καμία φωνή των ηθικών δικαστών. Βούβα! Στην συνείδηση του κόσμου η δικαιοσύνη ελέγχεται και ταυτίζεται με το οικονομικό – πολιτικό κατεστημένο που έφερε την παρούσα βιούμενη κρίση.
30 χρόνια η δικαιοσύνη δεν έβλεπε σκάνδαλα, «είδε» όμως το… ανύπαρκτο οπλοστάσιο της Χρυσής Αυγής. Είναι ο μόνος κλάδος που ψήφιζε για την αύξηση του μισθού του και μάλιστα αναδρομικά επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 2.000.000.000 € (δύο δισεκατομμύρια ευρά). Προφυλακίστηκαν δέκα άτομα για την δολοφονία στο Κερατσίνι, η οποία διεπράχθη σε συμπλοκή δυο ανθρώπων. Προφυλακίστηκαν 3 βουλευτές με προειλημμένα βουλεύματα, συνελήφθηκαν 6 βουλευτές για αυτόφωρο κακούργημα χωρίς την άρση ασυλίας, αλλά ζητήθηκε η άρση ασυλίας για άλλους βουλευτές για την ίδια κατηγορία.
Άρχισε η προκαταρτική έρευνα από τον Βουρλιώτη για την Χρυσή Αυγή και συνέλαβε τους κατηγορούμενους βουλευτές χωρίς να τους καλέσει για απολογία, καθιστώντας την διαδικασία άκυρη. Υπάρχουν φάκελοι στην δικαιοσύνη για τα οικονομικά των κομμάτων αλλά τα έχει στα συρτάρια της. Γιατί; 32 υποθέσεις με υπόνοιες για κοινό στοιχείο τους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής ενώθηκαν σε μία.
Τόσα σκάνδαλα στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί δεν τα ενώνει σε μία η ανεξάρτητη (;) δικαιοσύνη; Ήδη υπάρχουν πολλά συνθήματα στους δρόμους που γράφουν «φάτε τους δικαστές». Δεν ξέρω ποιος τα έγραψε, αλλά σημαίνει ότι ήδη έχει χάσει η δικαιοσύνη την έξωθεν καλή μαρτυρία. Μία μέρα θα ξυπνήσουν οι δικαστές όπως οι πολιτικοί και θα ντρέπονται να δηλώσουν ότι είναι δικαστές. Δικαστικοί «λειτουργοί» κατέλυσαν το Σύνταγμα, όλοι όμως οι υπόλοιποι έντιμοι συνάδερφοί τους σιωπούν.
Είπαμε στην αρχή ότι για την Χρυσή Αυγή είχε καταργηθεί το τεκμήριο της αθωώτητας, το ίδιο τώρα συμβαίνει και για την Δικαιοσύνη. Έχει καταργηθεί και για αυτήν το τεκμήριο της αθωώτητας. Και οι δυό τους πρέπει να αποδειξουν πλέον οι ίδιοι την αθωώτητά τους. Η Χρυσή Αυγή τα κατάφερε, η Δικαιοσύνη θα τα καταφέρει;
Απόστολος Τζαρός
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/h-dikaiosunh-ofeilei-na-stathei-sto-upsos-ths#ixzz2yUB9phSm
ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ και ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ: Αυτό που δέν πραγματοποιείται στό πλαίσιο που προβλέπουν οι Νόμοι, αλλά σύμφωνα με προσωπικές επιθυμίες και προτιμήσεις…………………..
Αυτό που δέν υπακούει σε διεθνείς συμβάσεις καθώς και σε αρχές που ισχύουν σε δεδομένο τόπο και χρόνο……….αλλά ενεργεί κατά το δοκούν, όπως το ίδιο….. ή άλλος κρίνει !!
Αυτό που στηρίζεται σε Μη λογικά δεδομένα και στοιχεία…………….ή πραγματικά αθεμελίωτα δεδομένα, χωρίς να γίνεται σέβας σε προδιαγραφές και όρους δομήσεως, άδειες Νομοθεσία – Νομολογία ή ΦΕΚ.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Εχει χρεοκοπήσει ………….ή αποδίδεται… ala cart ??
Το πρόβλημα της Δικαιοσύνης στη νεώτερη Ιστορία εμφανίσθη με τη διαμάχη μεταξύ των οπαδών της Θεωρίας του Θετικού Δικαίου και των οπαδών του Αστικού Δικαίου.
Οι οπαδοί του θετικού δικαίου υποστήριξαν ότι το θετικό δίκαιο έχει το πλεονέκτημα και προσόν ότι ειναι πολύ ευκολώτερα προσδιορίσιμο και προσιτό, γεγονός που δημιουργεί λιγότερες και μικρότερες ασάφειες στην απονομή του. Μάλιστα οι έννοιες του που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη δυσκολία ερμηνείας ειναι αυτές που προσιδιάζουν στό Φυσικό Δίκαιο ως πιο αφηρημένες.
Το Θετικό Δίκαιο μπορεί να επιβληθή και να επικρατήσει…είτε επειδή η κοινωνία το αποδέχεται….είτε επειδή η εξουσία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να το επιβάλη ακόμη και ενάντια στις επιθυμίες της κοινωνίας.
Τέτοια ειναι η περίπτωση των δικτατοριών, των απολυταρχικών και ολοκληρωτικών καθεστώτων…κάθε μορφής αδικίας και της………. ωμής ισχύος. Μπορεί π.χ ο ισχυρός να νομοθετή, απαλλάσοντας και αθωώνοντας τον εαυτόν του, απο τις ευθύνες…….δια του νόμου που ο ίδιος επιβάλλει
( Θετικό δίκαιο )……..μπορεί να παραβιάζει με τον δικόν του νόμο τις αρχές της Ισότητας και της Ελευθερίας…..να παραβιάζει και να αναιρεί το Σύνταγμα, που ειναι ο ανώτατος νόμος μιας χώρας.
Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και με μια νόμιμο σειρά διαδικαστικών ενεργειών…και μια τέτοια παραβίαση του νόμου κατά την ουσίαν του, άν οχι κατά τόν τύπο του, μπορεί κάλλιστα να στηριχθεί, π.χ στη διαχρονική διαφθορά κρατικών λειτουργών που υποκύπτουν και “εκδίδονται” με ανταλλάγματα….. στις απαιτήσεις του ισχυρού, είτε αυτοί ανήκουν στο νομοθετικό σώμα, είτε στη διοίκηση, είτε αλλού. Οπότε…….. θα έχωμε νόμιμο…τυπικά νόμο, αλλά ουσιαστικά παντελώς άδικο. !
Η διαφθορά μπορεί να λειτουργήσει τοιουτοτρόπως έτσι….επειδή αποτελεί ουσιωδώς βία….ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, της Κοινωνικής συνοχής και του σκοπού του νόμου, δημιουργώντας ενα κενό στη συνοχή και την αιτιώδη συνάφεια που κυρίως οφείλεται να υπάρχει… ανάμεσα στους κυβερνώντες και τους κυβερνώμενους, στην βάση της λαικής εντολής……..δηλαδή στην πραγματικότητα καταργεί – καταλύει την λειτουργία της ίδιας της….λαικής εντολής.
Τρανό παραδειγμα των ως άνω αναφερθέντων ειναι, η αγαστή συνεργασία των τελευταίων κυβερνήσεων με την Δικαιοσύνη, την οποία έπεισαν οτι θα πρέπει για λίγα χρόνια να συνεναίσει……..τουλάχιστον εως ότου να επιτευχθεί η δήθεν ανόρθωση της Ελληνικής οικονομίας, δια της φτωχοποιήσεως και δια της εξαφανίσεως κάθε εγχώριας παραγωγής.!!
Ενα κακό παράγωγο της κακής πολιτικής και της πιέσεως προς την Δικαιοσύνη…. να συνενεί συνεχώς, ειναι και η οπιστοδρόμηση στον τομέα της Οικολογίας…. του σεβασμού του Περιβάλλοντος και της Οικιστικής Δόμησης.
Ενω λοιπόν ειχαμε καταφέρει να θέσουμε ενα οριο της νομιμοποίησης της αυθαίρετης δόμησης ενάντια στο περιβάλλον… τον Ιούνιο του 1974, τώρα με τους νέους νόμους – οιστικό για το περιβάλλον, βάζουν νέα χρονικά όρια τα οποία τυπικά – ουσιαστικά, και νομικά επισημοποιούν κάθε αυθαίρετη δόμηση.
Πολύκαρπος Μαρκαράς Αρχ.Μηχ.
Γιώργος Παρασχάκης Νομ.Δικαστικός Επιμελητής
http://kyameftopedioareos.blogspot.com
Ώσπερ το ευθύ ευθέος ου δείται, ούτως ουδέ το δίκαιον δικαίου.
Επίκτητος, 50 μ.Χ.-120 μ.Χ, Στωικός φιλόσοφος
!!!
όπως το ίσιο δεν χρειάζεται χάρακα, έτσι και το δίκαιο δεν χρειάζεται δικαιοσύνη