Στην τετραμερή συνάντηση Ρωσίας, ΗΠΑ, ΕΕ και πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου στην Γενεύη την Μεγάλη Πέμπτη σχετικά με την ουκρανική κρίση αποφασίστηκε και συμφωνήθηκε ένα χρονοδιάγραμμα αποκλιμάκωσης της έντασης, το οποίο όμως οδηγεί ξεκάθαρα στην αυτονομία των ρωσόφωνων περιοχών της χώρας αυτής.
Στις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν πάνω από 7 ώρες όλες οι πλευρές αποκήρυξαν την βία και τις οποιεσδήποτε προκλήσεις. Οι βασικές πτυχές του χρονοδιαγράμματος αποκλιμάκωσης έχουν ως εξής:
Α. Όλες οι ένοπλες ομάδες θα πρέπει να αφοπλιστούν.
Β. Τα κτήρια που έχουν καταληφθεί από ενόπλους θα πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες.
Γ. Θα δοθεί αμνηστία σε όσους παραβίασαν τον νόμο την περίοδο των συγκρούσεων.
Δ. Θα ξεκινήσει διάλογος για συνταγματική μεταρρύθμιση σύμφωνα με τα συμφέροντα των περιφερειών της Ουκρανίας και με συμμετοχή εκπροσώπων αυτών των περιφερειών.
Το τελευταίο σημείο του χρονοδιαγράμματος είναι και το βασικότερο της επιτευχθείσης προσωρινής αποκλιμάκωσης. Με βάση αυτό είναι βέβαιο ότι οι ρωσόφωνες επαρχίες θα αυτονομηθούν, ίσως σε μια χαλαρή συνομοσπονδία με την κεντρική κυβέρνηση του Κιέβου, κάτι που αργότερα θα οδηγήσει στην πλήρη ανεξαρτησία τους.
Ήδη η Ουάσιγκτον εξέφρασε την συγκρατημένη αισιοδοξία της για την συμφωνία, ενώ ο Ομπάμα δήλωσε ότι θα επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στην Ρωσία εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, μια δήλωση που στην διπλωματική γλώσσα σημαίνει ότι τα χειρότερα έρχονται. Το θέμα είναι για ποιόν;
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Συνομοσπονδίας Λαβρόφ δήλωσε ότι η συμφωνία δεν δίνει οποιεσδήποτε κατευθυντήριες γραμμές για το μέλλον του πολιτικού συστήματος της Ουκρανίας. Όπως είπε: «Ο στόχος της συνάντησης ήταν να στείλει ένα μήνυμα προς τους Ουκρανούς ότι ευθύνονται οι ίδιοι για την σταθερότητα στη χώρα και κάθε περιοχή αυτής της χώρας πρέπει να προστατεύσει την ιστορία της και την γλώσσα της. Τα δικαιώματα όλων των περιφερειών, συμπεριλαμβανομένων των ρωσόφωνων, πρέπει να ληφθούν απαραιτήτως υπόψη στην συνταγματική μεταρρύθμιση». Επίσης τόνισε ότι οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ για ενσωμάτωση της Ουκρανίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο είναι τελείως απαράδεκτες και εάν δεν σταματήσουν θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης. Διπλωματικά πιο σαφής δεν θα μπορούσε να είναι.
Ακόμη και στους μη ειδήμονες είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι πραξικοπηματίες του Κιέβου αναγκάστηκαν σε οπισθοχώρηση και μειονεκτικό συμβιβασμό μπροστά στον κίνδυνο της πλήρους κατάρρευσης της πολιτικής τους στην Ουκρανία. Η Ρωσία πήρε αυτό που ήθελε, δηλαδή μια χαλαρή συνομοσπονδία των ρωσόφωνων περιοχών της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας με την κεντρική κυβέρνηση του Κιέβου, που θα οδηγήσει εν ευθέτω χρόνω στην ανεξαρτησία και ένωση με την Ρωσική Συνομοσπονδία, και τον αποκλεισμό οποιασδήποτε προσπάθειας του ΝΑΤΟ να ενσωματώσει την Ουκρανία.
Όλα αυτά βεβαίως υπό το πρίσμα ότι οι Αμερικανοσιωνιστές και οι υπάλληλοί τους θα τηρήσουν και θα σεβαστούν την υπογραφή τους, πράγμα το οποίο θα αποτελούσε θαύμα. Και σε τέτοιου είδους θαύματα, αν και Λαμπρή, δεν πιστεύουμε.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/diplwmatikh-lush-gia-thn-krish-sthn-oukrania#ixzz2zLXMxGs6