Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα παραγραφής και αποφυλάκισης
Ειδικό ποινικό τμήμα στο οποίο θα εκδικαστούν όλες οι μεγάλες υποθέσεις που εκκρεμούν στο Εφετείο Αθηνών, δηλαδή η δίκη της Χρυσής Αυγής (εφόσον υπάρξει παραπομπή) , των εξοπλιστικών προγραμμάτων, υποθέσεων διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, τρομοκρατίας κλπ , δημιουργεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να αποφύγει προβλήματα παραγραφών και αποφυλάκισης λόγω παρέλευσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης των 18 μηνών.
Η περίπτωση της αποφυλάκισης των Νίκου Μαζιώτη και Πόλας Ρούπας αλά και άλλων κρατουμένων η δίκη των οποίων δεν ολοκληρώθηκε πριν το 18 μηνο (πολύμηνη ανάκριση μακρά ακροαματική διαδικασία και μακρινός προσδιορισμός της δίκης λόγω ανυπαρξίας δικαστικού προσωπικού) λειτούργησε αφυπνιστικά για τους υπευθύνους του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ομάδα κρούσης δικαστών που θα ασχολούνται με όλες τις μεγάλες δικαστικές υποθέσεις.
Ουσιαστικά δηλαδή δημιουργείται μια αλυσίδα ειδικών ομάδων, που ξεκινά με τους εισαγγελείς διαφθοράς και τους οικονομικούς εισαγγελείς, τους ανακριτές διαφθοράς και τους ειδικούς εφέτες ανακριτές που ορίζονται από την Ολομέλεια σε υποθέσεις μείζονος σπουδαιότητας και τώρα συμπληρώνεται αυτή η αλυσίδα με τους δικαστές του ειδικού τμήματος με μοναδικό αντικείμενο τις μεγάλες δίκες.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Η τροπολογία του Υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου δημιουργεί στο Εφετείο Αθηνών ιδιαίτερο Ποινικό Τμήμα, του οποίου η λειτουργία θα αρχίσει την 16η Σεπτεμβρίου 2014. Σε αυτό θα εκδικάζονται όλες οι ποινικές υποθέσεις του Εφετείου.
Σκοπός της ρύθμισης είναι η επιτάχυνση της εκδίκασης των εν λόγω υποθέσεων από δικαστές (προεδρεύοντες και μέλη ), οι οποίοι θα απασχολούνται αποκλειστικά με αυτές. Ειδικότερα στο Τμήμα αυτό θα υπάγονται όλες οι ποινικές υποθέσεις αρμοδιότητας του Πενταμελούς Εφετείου, του Μικτού Ορκωτού Εφετείου και των Τριμελών και Μονομελών Εφετείων, καθώς και του Συμβουλίου Εφετών.
Οι δικαστές του Ποινικού Τμήματος θα ορίζονται για μια διετία με απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών με αντίστοιχη τροποποίηση του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας αυτού, ενώ η θητεία θα μπορεί να παραταθεί, με απόφαση της ίδιας Ολομέλειας, για ένα ακόμη έτος. Η Ολομέλεια μπορεί να ανανεώσει τη θητεία των δικαστών για τη συγκρότηση του Ποινικού Τμήματος για μια επιπλέον διετία, εφόσον υπάρχει προς τούτο συναίνεση των τελευταίων.
Σε αυτή την περίπτωση η συνολική συνεχόμενη θητεία στο Ποινικό Τμήμα δεν μπορεί να υπερβεί τα τέσσερα έτη. Μετά τη θητεία τους στο Ποινικό Τμήμα, οι δικαστές που είχαν οριστεί σʼ αυτό, μπορούν να οριστούν εκ νέου για τη συγκρότηση αυτού, μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος τουλάχιστον δύο ετών.