,
26 Ἀπριλίου
121.—Γεννιέται ο Μάρκος Αυρήλιος, Ρωμαίος αυτοκράτωρ και στωικός φιλόσοφος. Στο αιωνίως αγωνιώδες ερώτημα περί κατακτήσεως της ευδαιμονίας, ο Μάρκος Αυρίλιος μέσα από το έργο του «Τὰ εἰς ἑαυτὸν» γραμμένο στην Ελληνική [την γλώσσα των μορφωμένων Ρωμαίων] απάντησε ως γνήσιος στωικός· απαλλαγή από τα πάθη και τα έντονα συναισθήματα, απάθεια έναντι του εξωτερικού κόσμου, αδιαφορία για τα υλικά αγαθά. Αυτή του η θεώρηση της ύπαρξης του ανθρώπου στον κόσμο, φάνηκε στον τρόπο που διοίκησε, αντιμετωπίζοντας από την αρχή έως το τέλος της ηγεμονίας του ποικίλους εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς, περισσότερο με το μυαλό και την διπλωματία και λιγότερο με την χρήση βίας. Στους διωκόμενους χριστιανούς φέρθηκε με αξιομνημόνευτη για την εποχή πραότητα.
1821.—Οι Υδραίοι και Ψαριανοί βυθίζουν τουρκικό πλοίο και κυριεύουν έτερον προ της Χίου.
.— Ο Λογοθέτης Λυκούργος αναλαμβάνει την γενική αρχηγία του αγώνα στο νησί της Σάμου, οργανώνοντάς την στρατιωτικά και πολιτικά κατά τρόπο υποδειγματικό. Έθεσε σε εφαρμογή το τοπικό πολίτευμα, τον «Στρατοπολιτικό Διοργανισμό της νήσου Σάμου» και οργάνωσε την άμυνα του νησιού συγκροτώντας τέσσερις χιλιαρχίες στη μία των οποίων διόρισε τον καπετάν Λαχανά Κωνσταντίνο χιλίαρχο· ο Λαχανάς είχε κηρύξει ήδη την επανάσταση από τις 18 Απριλίου, υψώνοντας την σημαία στη θέση Πηγαδάκι Άνω Βαθέος, καλώντας όλους τους κατοίκους του Βαθέος να αγωνισθούν υπέρ της Πατρίδος.
1822.—Συνεχίζονται οι σφαγές και κτηνωδίες στην πόλη της Ναούσης που από τις 22 Απριλίου είχε πέσει στα χέρια των οθωμανών. Πενήντα χωριά των περιχώρων λεηλατούνται και παραδίδονται στις φλόγες. Την ίδια τύχη είχαν τα μοναστήρια και τα εξωκλήσια. Γυναικόπαιδα σύρρονται στα σκλαβοπάζαρα.Ο ανδρικός πληθυσμός σφαγιάζεται. Στις σφαγές πρωτοστατούν τσιγγάνοι δήμιοι και εβραίοι εθελοντές από την Θεσσαλονίκη.
1825.— [π.ημ.] Ο Ιμβραήμ δι’ 11.000 πεζών καί 800 ιππέων κυριεύει τηνΣφακτηρίαν, την οποίαν υπερήσπιζον μόνον 1.500 Έλληνες. Κατά την συγκροτηθείσαν σκληράν μάχην εφονεύθησαν οι Σαχίνης, Αναγνωσταράς, και ο Ιταλός φιλέλλην Σαντόρε Σανταρόζα, όστις, προτού κατέλθη εις την Ελλάδα, είχε διατελέσει υπουργός Στρατιωτικών τού κράτους τού Πεδεμοντίου.
.—Μετά την πτώσιν τής Σφακτηρίας, τα ελληνικά πολεμικά «Άρης» και «Αθηνά» εξέρχονται από τόν λιμένα τής Πύλου, κάτω από τον συνεχή κανονιοβολισμόν τού ευρισκομένου εκεί τουρκοαιγυπτιακού στόλου.Ο «Άρης» που ενέμενε μάταια την επιστροφή του πλοιάρχου του Α.Τσαμαδού, βρέθηκε σε άσχημη θέση διότι με την τελευταία βάρκα που έφθασε στο πλοίο, με τον Μαυροκορδάτο, Βότση [πλοίαρχος του «Αθηνά» και μερικούς άλλους, εξανεμίστηκε και η τελευταία ελπίδα ότι ο καπετάνιος ήταν ζωντανός. Στην έξοδο του όρμου, βρίσκονταν περί τα 30 εχθρικά πλοία. Ο αναλαβών την διακυβέρνηση του πλοίου, πλοίαρχος Ν.Βότσης, διατάζει να κοπούν τα κάλω των αγκύρων και να αναπετάξουν τα ιστία. Συγχρόνως δε, ανεβάζουν στο κατάστρωμα την εικόνα της Παναγίας, ενώ ένας παπάς που είχε σωθεί ψάλει την παράκληση.Μετά από πολύωρη ναυμαχία κάτω από αντιξοότατες συνθήκες η διαφυγή του «Άρη»αποτέλεσε σπάνιο ναυτικό κατόρθωμα που προεκάλεσε τον θαυμασμόν ολοκλήρου τής Ευρώπης.
1831.—Δημοσιεύεται ο πρώτος νόμος περί τύπου στην Ελλάδα και εγείρει θύελα αντιδράσεων κατά του κυβερνήτου Ιωάννου Καποδιστρίου.
1833.—(π. ημερ.) Η αρμοδιότητα και η ευθύνη για τη λήψη μέτρων οργανώσεως της πυρασφαλείας της χώρας μετά την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της, ανατέθηκε στους Νομάρχες. Παράλληλα, οι Δήμοι ήταν υποχρεωμένοι να διαθέτουν τα αναγκαία μέσα και εργαλεία για την κατάσβεση των πυρκαγιών, καθώς και προσωπικό, τους Ειρηνοφύλακες, οι οποίοι επιστράτευαν μεταξύ των παρευρισκόμενων, πολίτες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
1868.—Ρεθυμνιώτες επαναστάτες νικούν τους τούρκους του Μεχμέτ πασά στο χωριό Πρασές Ρεθύμνου.
1877.—[π.ημ.] Ανακαλύπτεται εις την Ολυμπίαν από γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλους. Το άγαλμα χρονολογείται από το 343 π.Χ. και είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο της Πάρου. Είναι το μόνο αυθεντικό έργο του Πραξιτέλους που έχει διασωθεί. Βρέθηκε στην Ολυμπία, απείραχτο στο βάθρο του, αρκετά μέτρα κάτω από την γη, παριστάνει δε τον Ερμή, τον αγγελιοφόρο των Θεών, με τον μικρό Διόνυσο να προσπαθεί να πάρει κάτι από το χέρι του.Το 1927 ο γερμανός αρχαιολόγος Karl Blϋmel, έθεσε θέμα αμφισβητήσεως της αυθεντικότητος του αγάλματος, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται περί αντιγράφου των ρωμαϊκών χρόνων. Όμως αν συγκρίνουμε το άγαλμα του Ερμού με αντίγραφα της ρωμαϊκής εποχής, γίνεται αμέσως φανερή η ανωτερότητά του. Επί πλέον το άγαλμα φαίνεται να ταιριάζει τόσο καλά στο πνεύμα της γλυπτικής του τετάρτου αιώνος π.Χ. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η τρυφερότητα και φροντίδα στην έκφρασή του καθώς και η χιουμοριστική του διάθεση. Η τροποποίηση πάντως του αγάλματος επί ρωμαιοκρατίας, για όποιους λόγους κι εάν έγινε αυτή, αποτελεί μία ικανοποιητική εξήγηση των τεχνικών ατελειών που παρατηρούνται στον Ερμή, και που οδήγησαν τον Blϋmel στο να θέσει το ερώτημα περί πρωτοτυπίας του έργου.
1897.—Εις Καμαρίναν Ηπείρου γίνεται μάχη μεταξύ τούρκων και Ελλήνων εθελοντών και στη Θεσσαλία ο ελληνικός στρατός υποχωρεί.
.—Ο τουρκικός στρατός, μ’ όλη τη γενναία αντίσταση του Σμολένσκη στο Βελεστίνο (16-18 Απριλίου) πέρασε στη Μαγνησία κι αφού έκαψε την πατρίδα του Ρήγα μπήκε στις 26 Απριλίου στο Βόλο, που υποτίθεται πως τον προστάτευε ο φουνταρισμένος στ’ ανοιχτά ελληνικός στόλος. Ωστόσο ο νικητής Εμβέρ Πασάς, ύστερα από διαπραγματεύσεις και μετά την αποχώρηση του στόλου, δεν πείραξε τους Βολιώτες ούτε και τους Πηλιορείτες, και μάλιστα με προκήρυξή του κάλεσε τους “ καταφυγόντας αλλαχού “ να επιστρέψουν χωρίς φόβο στις εστίες τους. Πάντως πολλοί Βολιώτες και Πηλιορείτες που είχαν καταφύγει στα νησιά πέρασαν μέρες μαύρες δυστυχίας στην προσφυγιά, από την οποία δεν επέστρεψαν στα σπίτια τους παρά μόνο μετά την αποχώρηση (25 Μαΐου 1898) του τουρκικού στρατού από τη Θεσσαλία.
1902.—Μεγάλη επιτυχία της εμπορικής και γεωργικής εκθέσεως εις Χαλκίδα, την οποία επισκεύθησαν και οι βασιλείς.
1906.— “Η ΑΡΜΟΝΙΑ”. Ο σύλλογος ιδρύθηκε την ημέρα κατά την οποία όλες οι κυρίες του Μελένικου συγκεντρώθηκαν στο μοναστήρι των Ταξιαρχών. Στις συγκεντρωμένες μίλησε ο Μητροπολίτης Ειρηναίος, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του αγώνα κατά των κομιτατζήδων και της ίδρυσης ενός γυναικείου σωματείου (παράλληλα με τον ήδη υπάρχοντα ανδρικό Σύνδεσμο). Έτσι ιδρύθηκε η Αδελφότητα, η οποία ανέπτυξε έντονη και πολυσχιδή δράση και βοήθησε στη φυγάδευση μακεδονομάχων στην Ελλάδα. Ίδρυσε ακόμη, βιοτεχνία υφαντών για την απασχόληση απόρων γυναικών και θυμάτων των Βουλγάρων. Τα χρήματα διετίθεντο για φιλανθρωπικούς σκοπούς και για τον Αγώνα.
.— Ο Μακεδονομάχος Ιωάννου Ιωάννης, Οττλαρχηγός Β’ Τάξεως εκ Σπερχειάδος Φθιώτιδος, εφονεύθη εις Βέροια..
1912.—Οι Ιταλοί ολοκληρώνουν την κατάληψη της Ρόδου, ενώ τις επόμενες ημέρες, με εξαίρεση το Καστελλόριζο (Μεγίστη), τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, με τελευταία τη Σύμη και την Κω καταλαμβάνονται επίσης. Ο λαός της Ρόδου και των άλλων νησιών υποδέχτηκε τους Ιταλούς με ενθουσιασμό ως ελευθερωτές. Δεν παρέλειπε, όμως, με εκδηλώσεις και διά των εκπροσώπων του να υπογραμμίζει τους πόθους του. Ο Ameglio έδινε υποσχέσεις ότι τα νησιά δε θα επανέλθουν στο παλαιό καθεστώς και ότι θα παραχωρούνταν πολίτευμα, αν όχι όπως της Κρήτης, τουλάχιστο όπως της Σάμου. Όταν όμως στις 2-4/15-17 Ιουνίου οι αντιπρόσωποι των νησιών συνήλθαν στην Πάτμο και πρότειναν να συσταθεί με τη μεσολάβηση των Δυνάμεων Αυτόνομη Πολιτεία του Αιγαίου, οι ιταλικές αρχές φυλάκισαν αυτούς που τους επέδωσαν το ψήφισμα, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι δεν είχαν φτάσει στη Δωδεκάνησο ως ελευθερωτές.
.—Η τουρκία ξεκινά επιστράτευση με σκοπό να κινηθεί κατά της Ελλάδος και της βουργαρίας.
1913.—Επτά Ελληνικές Μεραρχίες με δύναμη 140.000 ανδρών είναι συγκεντρωμένες στην Θεσσαλονίκη.
1914.— Ξεκινούν στην Κέρκυρα οι διαπραγματεύσεις οι οποίες θα καταλήξουν στο πρωτόκολλο της Κέρκυρας.
1920.—Ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία εξουδετερώνει τουρκικές επιθέσεις.
1921.—Σε ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ησυχία.
1922.—Η ελληνική στρατιά της Μ. Ασίας δρα δια πυροβολικού και περιπόλων.
1926.—Με νομοθετικό διάταγμα (Εφημερίς της Κυβερνήσεως/14/5/1926) αποφασίζεται η εγκατάσταση στα Παλαιά Ανάκτορα του Υπουργείου Στρατιωτικών και διατίθεται ποσό 10.000.000 δραχμών για την επισκευή τους.
.—Με Διάταγμα διαλύθηκε ο Λόχος Πυροσβεστών και σχηματίστηκε «Πυροσβεστικόν Σώμα», εντελώς ανεξάρτητο από το λοιπό Στράτευμα με ξεχωριστή Διοίκηση υπαγόμενο απευθείας στις διαταγές του Υπουργείου Στρατιωτικών. Ο σχηματισμός δεν αποδείχθηκε αποτελεσματικός, αφού οι μεγάλες πυρκαγιές που σημειώθηκαν τα επόμενα χρόνια ήταν τόσο καταστροφικές, ώστε ανησύχησαν σε μεγάλο βαθμό τις Ασφαλιστικές Εταιρείες, οι οποίες και έθεσαν αμέσως το θέμα αναδιοργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος και υπαγωγής του σε άλλο Υπουργείο.
1930.—Με πρόταση του νέου υπουργού Παιδείας, Γεωργίου Παπανδρέου, ψηφίζεται ο νόμος περί ίδρυσης Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα. Πρώτος σκηνοθέτης διορίζεται ο Μιλτιάδης Λιδωρίκης.
1932.— Ψηφίστηκε νέος νόμος (5422/26-4-1932 και Φ.Ε.Κ. 133/1932), με τον οποίο η Τράπεζα της «Ελλάδος» απαλλασσόταν από την υποχρέωση να εξαργυρώνει τα χαρτονομίσματά της με χρυσό. Αυτός ήταν και ο λόγος παραιτήσεως στις 21 Απριλίου, του υπουργού οικονομικών Γεωργίου Μαρή, ύστερα από διαφωνία του με το Βενιζέλο. Ο Μαρής πίστευε ότι αν εγκατέλειπαν τον χρυσό κανόνα, θα έπρεπε να κηρύξουν εκλογές, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε τα βαριά φορολογικά μέτρα να τα χρεωθεί μόνο το κόμμα τους. Αλλά ο Βενιζέλος διαφώνησε κι έτσι ο Μαρής παραιτήθηκε.[βλ.& 23/4]
1933.—Καθιερώνεται η δικαστική τήβεννος για τους εφέτες και αρεοπαγίτες, κατά την ώρα της άσκησης του λειτουργήματός τους.
1941.—Βρεττανοί καί Έλληνες συνάπτουν σκληράν μάχην με τας γερμανικάς εμπροσθοφυλακάς παρά το Καλλίδρομον.
.—Εισέρχονται οι γερμανοί στα Μαράσια Έβρου και αποχωρούν οι βούλγαροι σύμμαχοί τους κατόπιν διαταγής των γερμανών, και σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές, δεδομένου ότι αυτή η περιοχή ήταν μεθόριος προς την τουρκία και είχε χαρακτηρισθεί νεκρή ζώνη. Οι γερμανοί θα αποχωρήσουν στις 28/8/1944 κατευθυνόμενοι προς Αλεξανδρούπολη.
.—Οι Γερμανοί για να αποκόψουν τις υποχωρούσες βρεττανοελληνικές δυνάμεις ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στην Κόρινθον ενώ δύο Βρεττανοί αξιωματικοί ανατινάσσουν την γέφυρα της διώρυγας.
.—Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τον Μαραθώνα και την Πάτρα.
.—Εξόριστοι κρατούμενοι του Άη-Στράτη επιχειρούν να δραπετεύσουν. Η φρουρά σκοτώνει τρεις απ’ αυτούς, ενώ οι υπόλοιποι παραδίδονται στους Γερμανούς που, μετά από δυο μέρες, κατέλαβαν το νησί.
.—Κατόπιν αεροπορικής επιθέσεως, βυθίστηκε το τορπυλοβόλο «ΚΥΔΩΝΙΑΙ» στην Moνεμβασία, καθώς και οι τορπιλάκατοι Τ1 και Τ2.
1944.—Έλληνες αντάρτες και Βρετανοί καταδρομείς, απάγουν στην Κρήτη τον διοικητή τής φρουράς τού νησιού, Γερμανό στρατηγό Κράϊπε, και τον μεταφέρουν στη Μέση Ανατολή. Ως αντίποινα οι δικοί του, έκαψαν τα χωριά που πέρασε με τους αντάρτες.
.—Ανασχηματίζεται η εξόριστος ελληνική κυβέρνηση στο Κάϊρο και πρωθυπουργός ορκίζεται ο Γεώργιος Παπανδρέου. Όταν μετά την εκδήλωση του κινήματος του ναυτικού στη Μέση Ανατολή παραιτείθηκε ο Εμμανουήλ Τσουδερός στις 7/4, ανέλαβε ο Σοφοκλής Βενιζέλος. Αντιμετώπισε μεν το κίνημα [βλ. 25/4],αλλά υποχρεώθηκε σε παραίτηση στις 26 Απριλίου 1944. Στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου, που ακολούθησε, παρέμεινε ως Αντιπρόεδρος έως τον Αύγουστο του 1944.
1947.—Παραλαβή του ελληνικού Αρματαγωγού Αξιός ΙΙ στην Αγγλία.
1951.—Καταρτίζεται νομοσχέδιο για την οργάνωση των αστικών και των υπεραστικών συγκοινωνιών με λεωφορεία.
1960.—Η εφημερίς «Μακεδονία», την Τρίτη 26 Απριλίου 1960 αναφέρει την συγκέντρωση «δια κωδωνοκρουσιών υπό χωροφυλάκων», διαφόρων χωρικών από Σέρρες, Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη και την μεταφορά τους με έξοδα της ΕΡΕ στην θεμελίωση του φράγματος Νέστου.
.— Πέθανε στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας όπου διακομίστηκε μετά από θανάσιμο τραυματισμό του σε αεροπορικό ατύχημα, (κατέπεσε μέσα στο αεροδρόμιο της 114 Πτέρυγας Μάχης-Τανάγρα), ο πιλότος μας Πανταζόπουλος Γεώργιος. http://www.pasoipa.org.gr/
1966.—Απορρίπτεται πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβερνήσεως Στεφανόπουλου.
1972.—Ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής Αντόνιο Αλσιμπάρ, υπογράφει παρουσία του γ.γ. Αθλητισμού Κώστα Ασλανίδη στον Ολυμπιακό. Για να τηρηθούν οι ισχύουσες διατάξεις βαφτίζεται “ομογενής” με το ελληνικό όνομα Αντώνης Αλχιμάρης.
1983.— Σκοτώθηκε στη θαλάσσια περιοχή Δήλεσι, συνεπεία προσκρούσεως στην θάλασσα του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε, ο πιλότος μας Γρηγόριος Παπαδημητρίου.
1989.—Το ελληνικό δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 7 δις δολάρια.
1991.—Σημειώνεται έκρηξις σε ρυμουλκό πλοίο της εταιρίας Καραπιπέρη στον Πειραιά, από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.
1993.—Η κυβέρνηση διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Χρήστου Μαυρίκη ότι πρωταγωνιστεί στην παγίδευση τηλεφώνων παραγόντων της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας, κατόπιν εντολής του τότε συμβούλου του πρωθυπουργού στρατηγού Νικολάου Γρυλλάκη και μάλιστα εν γνώσει του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Στα τηλεγραφήματα του 1990 που ήλθαν στην δημοσιότητα, αναφέρονται οι διεργασίες μέσω του τότε πρέσβη Μάϊκλ Σωτήρχου, αμερικανών διπλωματών και στελεχών (δύο υπουργών) της κυβερνήσεως Μητσοτάκη, προκειμένου να εγκριθεί η στάθμευση των ιπτάμενων τάνκερ του ΝΑΤΟ, και ως αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα προωθούσαν την πλήρη ένταξη στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση της Ελλάδας και της τουρκίας. Ο Μαυρίκης υποστήριζε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη γνώριζε για τη δραστηριότητά του στις υποκλοπές, και μάλιστα την ενέκρινε. Εκείνη την περίοδο πάντως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλληλοκατηγορούνται για οργανωμένες τηλεφωνικές υποκλοπές στελεχών τους.
1994.—Παύει οριστικά και αμετάκλητα με βούλευμα του Αρείου Πάγου, η δίωξη κατά της οικογένειας Τσάτσου και μελών της παλιάς διοίκησης της ΑΓΕΤ για τα αδικήματα της απάτης και της απιστίας.[Ξεπουλήθηκε η κερδοφόρος ΑΓΕΤ και έκλεισε το θέμα].
1996.—Η ελληνική Βουλή ψηφίζει νόμο για την καθιέρωση τη 24ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την τουρκία.