Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Συνιστώσα αφελληνισμού η καταστροφή της Γλώσσας – Υπό Δρ. Επαμεινώνδα Ν. Στάθη, υπ. Ευρωβουλευτή Χρυσής Αυγής

«Έλληνες το γένος εσμέν ως ή τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί» Γ. Πλήθων Γεμιστός

«Δεν έχω άλλο στο νού μου παρέξ ελευθερία και γλώσσα» Διον. Σολωμός.

«Γλώσσα και πατρίδα είναι το ίδιο. Οι άγλωσσοι καταντάνε απάτριδες» Ιωάν. Ψυχάρης

«Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική το σπίτι φτωχικό στις  αμμουδιές του Ομήρου» Οδ. Ελύτης

«Ει οι θεοί διελέγοντο τη των Ελλήνων γλώττη εχρώντο» Κικέρων

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι σκεπτόμαστε με την γλώσσα. Η γλώσσα σημαίνει δηλαδή ορίζει την πραγματικότητα και στην γλώσσα καθρεπτίζεται η πραγματικότητα. Τα σημαίνοντα της γλώσσας (λέξεις και συνάρθρωσή τους σε ακουστικές εικόνες ) μας παραπέμπουν στα σημαινόμενα, δηλαδή στο νόημα και αντίστροφα. (F. De Saussure).

Τα όρια της σκέψης μας είναι τα όρια της γλώσσας μας και τα όρια της γλώσσας μας είναι τα όρια του κόσμου. (Wittgenstein). Το συνειδητό και το ασυνείδητο μας, έχουν δομή γλώσσας. (Lacan).

Η συγκρότηση μας σε λογικά νοήμονα υποκείμενα οφείλεται στην γλώσσα. Λαός χωρίς γλώσσα είναι λαός χωρίς σκέψη. Αναλυτικότερα η λογική μας είναι αποτέλεσμα διαπλοκής συνείδησης, που όπως ελέχθη έχει δομή γλώσσας, εγκεφαλικής λειτουργίας και επιδράσεων του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.

Οι Έλληνες έχουν το μοναδικό προνόμιο σε σχέση προς όλους τους άλλους λαούς, να έχουν σαν μητρική την πλουσιότερη γλώσσα που εγονιμοποίησε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Υπολογίζεται ότι πενήντα χιλιάδες λήμματα έχει δανεισθεί μόνο η Αγγλική γλώσσα.

Σημειώνεται ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές του Πανεπιστημίου Irvine της Καλιφόρνιας κατόρθωσαν να «αποθησαυρίσουν» 6.000.000 λέξεις και 71.000.000 λεκτικούς τύπους της Ελληνικής γλώσσας, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί για την αγγλική είναι μόνο 490.000 και 300.000.

Αμερικάνοι ειδικοί διαπίστωσαν ότι είναι η μόνη γλώσσα στον κόσμο που έχει την δυνατότητα να αποτελεί την κοινή βάση της παγκόσμιας επικοινωνίας, λόγω της ακρίβειας στην απόδοση νοημάτων, από γλώσσα σε γλώσσα και της οικονομίας στην κωδικοποίηση και μεταφορά δεδομένων, που είναι συνέπεια της ιδιάζουσας δομής της.

Μεγάλες εταιρίες υπολογιστών και πληροφορίας ζητούν εκτός των άλλων προσόντων και γνώση της αρχαίας ελληνικής από τα στελέχη τους. Τα αρχαία ελληνικά χρειάζονται όχι μόνο για λόγους εθνικής υπερηφάνειας και σύνδεσης μας με τις προγονικές ρίζες, αλλά γιατί κανείς δεν μπορεί να ομιλήσει και να γράψει σωστά, ούτε στην δημοτική ούτε στην καθαρεύουσα, εάν δεν πατήσει στέρεα στη γνώση της αρχαίας κλασσικής γλώσσας.

Πρόσφατα δε μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα αρχαία αυξάνουν την ανθρώπινη ευφυΐα. (προάγουν τις νέες νευρωνικές συνδέσεις). Ο μεγαλύτερος φιλόσοφος του 20ου αιώνα M. Heiddeger ετόνιζε «Η πιο φιλοσοφημένη γλώσσα στον κόσμο είναι η ελληνική και ακολουθεί η Γερμανική. Κάθε ελληνική λέξη έχει φιλοσοφικό περιεχόμενο.» Η μαθηματική αποκωδικοποίηση της ελληνικής γλώσσας αποδεικνύει την αλήθεια και την προβλεπτικότητα που περικλείουν οι λέξεις και οι προτάσεις της. (Λεξαριθμικές μελέτες Ε. Αργυρόπουλου).

Στην ελληνική εγράφησαν τα απαράμιλλα έργα των μεγαλοφυεστέρων ανδρών της ανθρωπότητας και διατυπώθηκαν οι υψηλότερες διανοητικές συλλήψεις. Στη γλώσσα μας εγράφησαν τα τέσσερα Ευαγγέλια και διεδόθη ο Χριστιανισμός στα πέρατα του κόσμου.

Είναι η γλώσσα της Εκκλησιαστικής λατρείας μας που χαρακτηρίζεται από μεγαλειώδη ποίηση και δραματουργία. Είναι η γλώσσα των πατέρων της Εκκλησίας με την οποία ερμηνεύθηκαν και διαμορφώθηκαν τα δόγματα της πίστης μας. Η γλώσσα είναι το σπουδαιότερο στοιχείο πολιτιστικής και φυλετικής ταυτότητας μας. Στην εποχή της «Νέας τάξης» πραγμάτων, δηλαδή της παγκοσμιοποίησης της ιστορίας και του πολιτισμού και κατάργησης της ιδιοπροσωπείας των εθνών, ο πρώτος στόχος είναι η γλώσσα, η ιστορία και οι παραδόσεις των.

Σε αυτή την επίθεση μόνο λαοί με σπουδαίο πολιτισμό και ιστορική μνήμη θα επιβιώσουν. Εύγλωττα αυτά υποτυπώνονται στις δηλώσεις του Αμερκανοεβραίου τέως Υπουργού των εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρυ Κίσινγκερ: «Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος. Γι αυτό πρέπει να τον χτυπήσουμε στις πολιτιστικές του ρίζες. Εννοώ την γλώσσα, την θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητα να αναπτυχθεί, να διακριθεί και επικρατήσει, για να μην μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατιωτικής για μας σημασίας».

Η Ελληνική γλώσσα παρά τις όποιες τεχνητές διαιρέσεις υπήρξε επί 4.000 χρόνια ένα αλληλοσυμπληρούμενο και διαχρονικά, δυναμικά εξελισσόμενο ενιαίο σύνολο. Στην καθημερινή της χρήση ήταν διάσπαρτη με τύπους και εκφράσεις της λόγιας, της εκκλησιαστικής και της αρχαιοελληνικής παράδοσης, απόδειξη της ιστορικής της συνέχειας.

Παγκόσμιος είναι ο θαυμασμός για τον πολιτισμό και την γλώσσα μας. Ελάχιστα δείγματα παραθέτουμε:

1.«Η καθαρή ανύψωση και η πραγματική αναγέννηση του πνεύματος πρέπει να αναζητηθούν πρώτα στην Ελλάδα» (Χέγκελ).
2.«Στους αρχαίους Έλληνες οφείλεται η ανεύρεση της ιδέας της αληθινής επιστήμης» (Χούσερλ).
3.«Οι Έλληνες είναι ένας μυθικός λαός που κατέχει την πρώτη θέση στην εξέλιξη του Ευρωπαϊκού πολιτισμού».(Μπόουρα)
4.«Αλήθεια εμείς έχουμε ανακαλύψει οτιδήποτε στην Φιλοσοφία, στην μεταφυσική, στη λογική και στην κοσμογονία έπειτα από τους αρχαίους Έλληνες;» (Ρίσπεν)
5.«Η ελληνική γλώσσα πρέπει να γίνει η διεθνής γλώσσα της Ευρώπης». (Βολταίρος)
6.«Η ελληνική γλώσσα είναι ο τελειότερος άθλος και η μεγαλύτερη εποποιία του ανθρώπινου πνεύματος». (Γκαίτε)
7.«Μόνον όσοι γνωρίζουν την Ελληνική μπορούν να σκέπτωνται και να ενεργούν σωστά» (Λένιν)
8.«Η ελληνική γλώσσα είναι η καλύτερη από όσες γνωρίζω. Αν το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, η Ελληνική γλώσσα είναι το βιολί του ανθρώπινου στοχασμού». (Κέλλερ)
9.«Στη γλώσσα όλοι είμαστε Έλληνες» (Βαλτέρ)
10. «Στην καρδία και τη σκέψη κάθε Ευρωπαίου υπάρχει πάντα μια κρυφή Ελλάδα.» (Μαλρώ).
11.«Η θητεία μου στην αρχαία ελληνική υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στη γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αναλογία ανάμεσα στη λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο». (Χαϊζενμπεργκ)
12.«Η ελληνική γλώσσα υπερέχει όλων των άλλων γλωσσών. Ουδέποτε και ουδαμού άλλου σφυρηλατήθηκε τελειότερο και αρτιότερο εργαλείο για να εκφραστεί η ανθρώπινη σκέψη». (Βαντράνς)
13.«Χωρίς την ελληνική γλώσσα είναι αδύνατο να κάνει, ένα βήμα προς τα εμπρός η επιστημονική σκέψη του αύριο». (Σεγκρέντο).

Σε σοβαρές χώρες έχουν ληφθεί νομοθετικά μέτρα για την αποτροπή αλλοίωσης της εθνικής γλώσσας. Στην Ευρώπη μερικές χώρες έχουν καθιερώσει την υποχρεωτική διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής, άλλες την περιορίζουν στα κλασσικά τμήματα και σε ορισμένες διδάσκεται προαιρετικά. Στην πατρίδα μας δυο αλλεπάλληλες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις κατέστρεψαν την γλώσσα.

 Η πρώτη επιβλήθηκε το 1976, επι κυβερνήσεως, Γ. Ράλλη, με αντικατάσταση της Ελληνικής γλώσσας από ένα κατασκεύασμα «δημοτικής» ασαφούς γραμματικής, ανύπαρκτου συντακτικού που ελάχιστη σχέση είχε με την πραγματικά πλούσια και γλαφυρή δημοτική. Ταυτόχρονα καταργήθηκε η διδασκαλία της αρχαίας Ελληνικής από το πρωτότυπο και άρχισε η χρήση μεταφράσεων.

Έτσι διεκόπη η τροφοδότης πηγή της γλώσσας, που ήταν πάντοτε η αρχαία Ελληνική. Καταργήθηκε η κλίση των τριτόκλιτων η σωστή εκφορά των επιρρημάτων , η διάκριση του στιγμιαίου από το διαρκές στους χρόνους των ρημάτων και απογυμνώθηκε η γλώσσα από πλήθος άλλες εκφραστικές δυνατότητες.

Ο ανασκολοπισμός της γλώσσας ολοκληρώθηκε το 1982, επί κυβερνήσεως Α. Παπανδρέου με την κατάργηση των τόνων και την καθιέρωση του απνευμάτιστου μονοτονικού. Επακόλουθο των δυο θεσμοθετήσεων ήταν η υποβάθμιση της διδασκαλίας της Γραμματικής του συντακτικού της ετυμολογίας και του ορθού τονισμού των λέξεων. Ο τραγικός απολογισμός των μεταρρυθμίσεων είναι η λεξιπενία από την οποία κατατρύχεται η νεολαία μας. Το γλωσσικό οπλοστάσιο κάθε νέου περιορίζεται σε διακόσιες το πολύ λέξεις.

Η αγλωσσία τείνει να εξαλείψει την σκέψη και την κριτική ικανότητα. Καθηγηταί μέσης και ανωτάτης εκπαίδευσης έντρομοι διαπιστώνουν στα γραπτά σωρεία ορθογραφικών, γραμματικών και συντακτικών σφαλμάτων. Η γλώσσα των νέων μας «διανθίζεται» από λέξεις στερεότυπες, νεόπλαστες που στερούνται στοιχειώδους αισθητικής. Το λεγόμενο γκραικοαγγλικό ιδίωμα (γκρήκλις) στην ημερήσια διάταξη. Την κατάσταση επιδεινώνουν περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση με τη γλωσσική σύγχυση που προκαλούν.

Στα έργα Αμερικανικής υποκουλτούρας, που επί έτη κατέκλυζαν την τηλεόραση, προστέθηκαν πρόσφατα και εκείνα της Τουρκικής (σήριαλς) για  να ολοκληρώσουν τον εκβαρβαρισμό μας. Ξενόγλωσσες επιγραφές δίδουν την εντύπωση ότι είμεθα εκτός Ελληνικού χώρου. Στις τουριστικές περιοχές ακόμη και οι τιμοκατάλογοι των εστιατορίων και κέντρων αναψυχής αναγράφονται σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, εκτός της Ελληνικής.

Ο πολιτικός λόγος στερείται ευκρίνειας, δυσχεραίνει την επικοινωνία και χαρακτηρίζεται από ιδεοληπτική μονοτροπία. Επίμονα προβάλλει η «ξύλινη γλώσσα» της κομμουνιστικής αριστεράς με προκατασκευασμένες αλήθειες και έτοιμες διατυπώσεις, που από την πρώτη φράση μπορεί κανείς να μαντεύσει που θέλει τελικά να καταλήξει.

Απίστευτη η μανία των πολιτικών να εκριζώσουν οτιδήποτε είναι Ελληνικό. Γνωστή η πρόθεση του «εθνάρχη» Κ. Καραμανλή να αντικαταστήσει το Ελληνικό με το Λατινικό αλφάβητο, κάτι που απεφεύχθη, προ της απειλής του Κ. Τσάτσου να υποβάλει παραίτηση. Είναι γνωστή επίσης η πρόταση της επιτρόπου της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή επιτροπή κ. Άννας Διαμαντοπούλου, μετέπειτα Υπουργού Παιδείας του ΠΑΣΟΚ: « Να θεσπιστεί η Αγγλική σαν δεύτερη επίσημη γλώσσα στην Ελλάδα».

Μήπως ο λόγος του Σεφέρη: «Eίμαστε οι τελευταίοι που μιλάμε Ελληνικά, σε λίγο αυτόν τον τόπο θα τον λένε Ελλαδέξ», είναι προφητικός; Ο γλωσσικός μας αφελληνισμός βαίνει παράλληλα, προς τον ιστορικό μας αφελληνισμό, δηλαδή την διαστρέβλωση της ιστορίας, την κατασκευή συμβατικής ιστορίας, την απαξίωση ηρωικών μορφών, που με το αίμα τους μας εχάρισαν την ελευθερίαν.

Δρ. Επαμεινώνδας Ν. Στάθης, υποψήφιος Ευρωβουλευτής Χρυσής Αυγής

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/sunistwsa-afellhnismou-h-katastrofh-ths-glwssas-upo-dr.-epameinwnda-n.-stat#ixzz30rdl5DWD

Exit mobile version