του υποψηφίου Αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς με την «Ελληνική Αυγή για την Αττική» Περικλή Μουλιανάκη
Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με τον χώρο που έχει επικρατήσει να είναι γνωστός ως χώρος των λιπασμάτων Δραπετσώνας. Πρόκειται για μία έκταση 650 στρεμμάτων που η ιστορία της ξεκινάει το 1909 όταν και ιδρύεται στον χώρο αυτόν η ΑΕΕΧΠΛ (Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Χημικών Προϊόντων & Λιπασμάτων) από τον Κανελλόπουλο Ν. και πολλούς Έλληνες επιστήμονες με την ταυτόχρονη χρηματοδότηση ελληνικών τραπεζών.
Με την πάροδο του χρόνου η εν λόγω εταιρία γιγαντώνεται και για περισσότερο από μισό αιώνα μονοπωλεί την παραγωγή πάσης φύσεως χημικών λιπασμάτων και αργότερα υαλουργικών ειδών. Όμως στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 η εταιρία αντιμετωπίζει ζημίες ενώ άκαρπες βαίνουν οι όποιες προσπάθειες για περαιτέρω επενδύσεις και άνοιγμα στις αγορές.
Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση οδηγεί την εταιρία σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία το 1993 για να φτάσουμε στον Σεπτέμβριο του 1999 όπου και κλείνει οριστικά.
Σήμερα οι ιδιοκτήτες της επίμαχης έκτασης είναι οι εξής: Εθνική τράπεζα (254 στρέμματα), εταιρία La Farge – τέως ΑΓΕΤ (117 στρέμματα), εταιρία Aegean του Μελισσανίδη Δ. (82 στρέμματα), Ο.Λ.Π. και δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας (περίπου 200 στρέμματα συνολικά). Η τεράστια αυτή έκταση από τότε μέχρι και σήμερα έχει έρθει πολλές φορές στο προσκήνιο και ενδεικτικό είναι το γεγονός πως για την αξιοποίηση της έχουν εκπονηθεί μέχρι στιγμής 5 μελέτες (1 ερευνητικό πρόγραμμα και 4 πολεοδομικές μελέτες) χωρίς όμως να έχει προκύψει κάτι περαιτέρω.
Άξιο αναφοράς επίσης είναι το γεγονός πως τα προηγούμενα χρόνια η Εθνική τράπεζα (δηλαδή το ελληνικό δημόσιο) διέθεσε περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ για την απορρύπανση των εδαφών, την σταθεροποίηση των διατηρητέων κτιρίων κ.λ.π.
Παρά το γεγονός ότι το νέο πολεοδομικό σχέδιο που ενέκρινε ο υπουργός περιβάλλοντος ευνοεί προκλητικά τους ιδιώτες που έχουν εκτάσεις στην περιοχή από τις αξίες – υπεραξίες εντούτοις κανείς από τους εμπλεκόμενους φορείς δεν δείχνει διατεθειμένος να εφαρμόσει ουσιαστικά κάποιο αναπτυξιακό σχέδιο.
Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι αυτή η χαρακτηριστική κωλυσιεργία υποκρύπτει μία τιτάνια σύγκρουση συμφερόντων με φόντο την μελλοντική αναπτυξιακή χρήση και οικονομική εκμετάλλευση της ευρύτερης περιοχής.
Οι προτάσεις της “Ελληνικής Αυγής” για την επίλυση του προβλήματος και την αξιοποίηση της περιοχής έχουν ως εξής :
1) Άμεση και ουσιαστική πίεση όλων των εμπλεκομένων φορέων για την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων σε εύλογο χρονικό διάστημα για την αξιοποίηση και ανάπτυξη της περιοχής με ιδία οικονομικά μέσα.
2) Δημιουργία ναυτιλιακού κέντρου που αυτή την στιγμή δεν διαθέτει ο Πειραιάς και έχει τόσο πολύ ανάγκη .
3) Επιβολή αυστηρών οικονομικών, διοικητικών και ποινικών κυρώσεων στην περίπτωση που όλοι οι ιδιοκτήτες της έκτασης δεν συμβάλουν στην ασφάλεια και καθαριότητα της περιοχής και βέβαια άμεση επιστροφή των χρημάτων που έχει διαθέσει το ελληνικό δημόσιο (δηλαδή ο λαός μας) και αναλογικά συμμετοχή των υπολοίπων σε αυτή την διαδικασία. Ομοίως στην περίπτωση που εξακολουθήσει η σκόπιμη κωλυσιεργία αποκλεισμός εκάστου φορέα από κάθε μελλοντική αναπτυξιακή χρήση και αντίστοιχα αυστηρές ποινές.
4) Άμεση επανεξέταση του ισχύοντος πολεοδομικού σχεδίου εις ότι αφορά την αξία που προσέδωσε στις εκτάσεις των ιδιωτών και σύντομη εφαρμογή του νέου (ενδεικτικό είναι πως μέχρι στιγμής ότι έχει εκπονηθεί δεν προβλέπεται να αρχίσει να υλοποιείται πριν το 2021 όπως προκύπτει από τις εξειδικεύσεις του ρυθμιστικού σχεδίου !) .
5) Δημιουργία χώρου πρασίνου και οικολογικού πάρκου προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων της περιοχής και κατ΄ επέκταση του πληθυσμού όλης της περιφέρειας Πειραιώς.
6) Δέσμευση όλων των εμπλεκομένων μερών για δημιουργία και εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας (με προτεραιότητα στους Έλληνες) που θα προκύψουν από την αξιοποίηση και εκμετάλλευση της έκτασης.
7) Σεβασμός και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής (χαρακτηριστικό και θλιβερό παράδειγμα αναλγησίας αποτελεί το γεγονός πως έχει παραχωρηθεί χώρος για καντίνα πέριξ του ιστορικού ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή φτάνοντας στο σημείο να έχουν ξηλωθεί τα μάρμαρα και η επιγραφή ακόμα !)
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/oi-protaseis-ths-ellhnikhs-aughs-gia-thn-periochh-lipasmatwn-sthn-drapetswn#ixzz30yoeOmHv