Συνέδριο με θέμα τους «Ξεχασμένους Τούρκους» της Ρόδου και της Κω φιλοξενήθηκε και στηρίχτηκε από την Κοινότητα Ερευνών του Τουρκικού Κόσμου του πανεπιστημίου της Τουρκίας Bilkent στο οποίο σαν αντικειμενικό σκοπό είχαν να επιβληθεί η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης με την αναγνώριση της θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα ως τουρκικής και να παρουσιάσουν τα δύο νησιά μας ως…”γκρίζα ζώνη”.
Το συνέδριο που είχε τίτλο «Τα δικαιώματα των άλλων: Τούρκοι της Ελλάδας, από τη Ρόδο ως τη Δυτική Θράκη» και διοργάνωσαν από κοινού η «Ένωση Τούρκων της Δυτικής Θράκης» και ο «Σύλλογος Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου – Κω και Δωδεκανήσου».
Ο «Σύλλογος Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου – Κω και Δωδεκανήσου», εδρεύει στη Σμύρνη και καθοδηγείται από την Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια. Εμφανίζεται μόνο σε ανάλογα συνέδρια, καθώς και στις ευρωπαϊκές αρχές για να καταγγείλει καταπίεση της “τουρκικής” μειονότητας στη Ρόδο. Όπου «τουρκική», ενοούν την μουσουλμανική μειονότητα στη Ρόδο, η οποία συμβιώνει σε απόλυτη αρμονία με τον υπόλοιπο πληθυσμό του νησιού και χωρίς, φυσικά, καμία απολύτως καταπίεση. Πρόκειται για ανέκδοτο κι όσοι πηγαίνουν στα δύο μεγαλύτερα νησιά των Δωδεκανήσων το καταλαβαίνουν αμέσως.
Όμως δυστυχώς δεν είναι για γέλια διότι το συνέδριο προβλήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι της Τουρκίας TRT (εκφράζει στον απόλυτο βαθμό την κυβερνητική πολιτική),ενώ στο συνέδριο παρέστη –και μίλησε φυσικά-, ένα από τα alter ego του Ερντογάν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής πρωθυπουργίας κ. Birol Dok.Ποιο επίσημα δεν γινότανε.
Τα ενδιαφέροντα όμως έιναι σε αυτά που ειπώθηκαν στο συνέδριο, τα οποία είναι εξόχως σημαντικά όταν έχουμε να κανουμε με κοιμώμενες ελληνικές κυβερνήσεις.
Όπως αναφέρει και το kostasxan.blogspot.gr ο πρόεδρος του συλλόγου από την Σμύρνη, καθηγητής Dr. Mustafa Kaymaknu, ήταν ο πρώτος ομιλητής του συνεδρίου.Ανέφερε ότι η κατάσταση των «Τούρκων» που ζουν σε Ρόδο και Κω είναι πολύ πιο δύσκολη σε σύγκριση με τους «Τούρκους» της Δυτικής Θράκης(!), επειδή, όπως συνέχισε να λέει, οι δήθεν «τουρκικές» κοινότητες των δύο νησιών της Ελλάδας δεν έχουν καθεστώς μειονότητας, αφού αφέθηκαν στην τύχη τους με τον τερματισμό της ιταλικής κατοχής στα Δωδεκάνησα.
Η τουρκική κρατική τηλεόραση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον κ. Kaymaknu χαρακτήρισε «ξεχασμένους» τους δήθεν «Τούρκους» σε Ρόδο και Κω και ζήτησε τη συμβολή όλων στην προσπάθεια αποτροπής του περιορισμού της τουρκικής παρουσίας στην Ελλάδα μόνο στη Δυτική Θράκη, υποστηρίζοντας πως δήθεν υπάρχουν «Τούρκοι» σε Κω και στη Ρόδο, από όπου, όπως είπε, κατάγεται και ο ίδιος.
Στο συνέδριο μίλησε και ο Πρόεδρος της λεγόμενης «Ένωσης Τούρκων Δυτικής Θράκης», με έδρα την Άγκυρα, κ. Ahmet Salinonlu. Αυτός έκανε μία σύντομη αναφορά σε δήθεν υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι «τούρκοι» της Ελλάδας (όπως χαρακτήρισε τους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες) και ενημέρωσε το κοινό για τις εργασίες του Συλλόγου σε ότι αφορά την επίλυσή τους.
Έχει και συνέχεια όμως έρχεται και ζήτημα «εθνικής ταυτότητας».Το έθεσε ο βοηθός του κοσμήτορα του Ινστιτούτου Βαλκανικών Ερευνών του τουρκικού «πανεπιστημίου Θράκης», Ali Hoseynonlu, ο οποίος τεχνηέντως εστίασε στα προβλήματα (επίσης ανακαλυφθέντα) της «τουρκικής μειονότητας» της Δυτικής Θράκης. Και σημείωσε με νόημα πως παραμένουν άλυτα χρόνια ζητήματα όπως εκείνο της αναγνώρισης δήθεν εθνικής ταυτότητας της μειονότητας, εκλογής μουφτήδων, εκπαίδευσης και διοίκησης των βακουφικών περιουσιών. Τουλάχιστον ανέφερε ότι από το 1991 και μετά σημειώθηκε κάποια πρόοδος σε ότι αφορά την αναγνώριση των δικαιωμάτων της μειονότητας στο πλαίσιο της πολιτικής ισονομίας και ισοπολιτείας.
Αλλά και ο εκπρόσωπος του τούρκου πρωθυπουργού, κ. Birol Dok, σε χαιρετισμό που απηύθυνε, σημείωσε πως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα. Και έδωσε το μήνυμα για «συνεργασία» στην αναγνώριση της «εθνικής ταυτότητας».
Δηλαδή οι Τούρκοι ζητούν την πλήρη αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης από την ελληνική πλευρά και να αποδεχτούν την ύπαρξη “τουρκικής” και όχι θρησκευτικής μειονότητας στην Ελλάδα,με επίσημο τρόπο όπως την έκδοση ανάλογων κρατικών εγγράφων. Φυσικά έχουν βρει και τα κάνουν, και από τις κυβερνήσεις αλλά και από τα κόμματα, όταν όπως αποδείχτηκε και με την Σαμπιχά Σουλεϊμάν, για να βάλουν υποψήφιο από την μειονότητα πρέπει πανω απ’όλα να έχει εγκριθεί από το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Σημείωση επί του άρθρου: Εμείς απλά να παραθέσουμε τα γραφόμενα του ίδιου του Νταβούτογλου από το βιβλίο του “Στρατηγικό Βάθος”, που αποδεικνύει ότι δεν υφίσταται οποιοδήποτε θέμα “τούρκικης μειονότητας” στις εν λόγω περιοχές. Αν δεν κοιμόταν το ΥΠΕΞ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα γραφόμενα του τούρκου ΥΠΕΞ ως επιχείρημα, όμως από ότι φαίνεται ο σχεδιασμός είναι… άλλος.
«Καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη σε ένα τέτοιο νησί που βρίσκεται στην καρδιά του ζωτικού της χώρου. Όπως τα Δωδεκάνησα, όπου δεν υπάρχει πλέον ένας επαρκής τουρκικός πληθυσμός, εξακολουθούν να διατηρούν τη σημασία του για την Τουρκία και όπως οι ΗΠΑ, παρόλο που δεν έχουν καμία πληθυσμιακή προέκταση προς την Κούβα και τα υπόλοιπα νησιά της Καραϊβικής, ενδιαφέρονται άμεσα γι’ αυτά, έτσι και η Τουρκία είναι υποχρεωμένη από στρατηγική άποψη να ενδιαφέρεται για την Κύπρο πέραν του ανθρώπινου παράγοντα.»
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/kinountai-epikinduna-oi-praktores-ths-mit-sunedrio-gia-thn-katapiesh-twn-to#ixzz31QMgO7is