Σάλο προκάλεσε στα κοινωνικά δίκτυα και στα τηλεοπτικά κανάλια στην Ιταλία η 39χρονη αριστερή δημοσιογράφος Πάολα Μπακίντου (Paola Bacchiddu), εκπρόσωπος της λίστας “L Altra Europa con Tsipras” («Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα»), η οποία φωτογραφήθηκε με λευκό μπικίνι στην κουπαστή ενός σκάφους, εκθέτοντας την πίσω όψη της, σε πόζα που θα ζήλευαν πολλά «κουνελάκια» του Playboy. Η Μπακίντου ανέβασε την φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook με την ακόλουθη λεζάντα: «Ciao. È iniziata la campagna elettorale e io uso qualunque mezzo. Votate L’altra Europa con Tsipras» («Γεια σας. Ξεκίνησε η προεκλογική καμπάνια και εγώ χρησιμοποιώ κάθε μέσο. Ψηφίστε “Για μία Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα”»).
Η δημοσιογράφος από τη Σαρδηνία, υπεύθυνη επικοινωνίας της υποψηφιότητας Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, προσπαθούσε εδώ και αρκετές εβδομάδες να κάνει γνωστή στο ευρύτερο ιταλικό κοινό την «Λίστα Τσίπρα» μέσω των εφημερίδων και των τηλεοπτικών καναλιών, χωρίς ωστόσο η προσπάθειά της αυτή να αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Όπως γράφει ο Ιταλός δημοσιογράφος Αλεσάντρο Τζιλιότι του αριστερού εβδομαδιαίου περιοδικού «L’ Espresso» η αγανακτισμένη Πάολα τού είχε εκμυστηρευτεί ότι εφόσον στην εν λόγω χώρα για να φτάσεις στις εφημερίδες πρέπει να γδυθείς, τότε και αυτή αυτό θα έπραττε.
Σε συνέντευξή της στις 5 Μαΐου προς τον δημοσιογράφο Giuseppe Spadaro της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Termometro Politico» σχετικά με την απόφασή της να δημοσιεύσει την φωτογραφία της με μπικίνι και το σάλο που προκλήθηκε, η Μπακίντου είπε μεταξύ άλλων: «Αγωνιζόμασταν για αρκετές εβδομάδες να γίνουμε γνωστοί ως «Λίστα Τσίπρας» χωρίς αποτέλεσμα. Ενστικτωδώς επέλεξα αυτόν τον δρόμο… Δεν είχα φανταστεί ότι θα προκαλούσα τέτοιο ντόρο..», χαρακτηρίζοντας ωστόσο την ενέργειά της ως αυτοσαρκαστική.
Πολλές ήταν και οι συζητήσεις στα τηλεοπτικά κανάλια για τον τρόπο επιλογής να διαφημίσει το πολιτικό της εγχείρημα, αλλά κυρίως για …την πίσω όψη της (lato B). Ο Ιταλός δημοσιογράφος Βιτόριο Φέλτρι (Vittorio Feltri) στο τηλεοπτικό κανάλι Sky TG24, ασχολήθηκε μονάχα με αυτή, ενώ ο Φέλτρι δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Τσίπρα και το κόμμα του (ΣΥΡΙΖΑ), τονίζοντας ότι επιδίδονται σε μια ακατάσχετη δημαγωγία, χωρίς ξεκάθαρες θέσεις, που βασίζεται αποκλειστικά σε μια στείρα ρητορική αντι-Μέρκελ. Η αριστερή δημοσιογράφος, δέχτηκε πολλές επικρίσεις για την επιλογή της αυτή, αλλά παράλληλα βρήκε και πολλούς συμπαραστάτες.
Για να δείξουν την αλληλεγγύη προς την Μπακίντου, Ιταλίδες φεμινίστριες του ιστολογίου Eretica ξεκίνησαν μια εκστρατεία συμπαράστασης. Με σλόγκαν όπως «Ce lo chiede l’Europa» («Μας το ζητά η Ευρώπη»), «Le femministe non sono suore» («Οι φεμινίστριες δεν είναι καλόγριες») και «Κανείς δεν επιτρέπεται να πει σε μία γυναίκα τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει», γδύθηκαν και ανήρτησαν τις φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού πρώτα κατακεραύνωσαν τους επικριτές της δημοσιογράφου, οι οποίοι την κατηγόρησαν ότι χρησιμοποιεί το γυναικείο κορμί για πολιτική διαφήμιση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λίστα Τσίπρας δημιουργήθηκε στην Ιταλία εδώ και λίγους μήνες με την συμμετοχή αριστερών ακτιβιστών, δημοσιογράφων, διανοουμένων-παρανοουμένων και κινημάτων όπως η «Η Κουμμουνιστική Επανίδρυση» του Πάολο Φερρέρο, η «Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία» του Νίκι Βέντολα και το κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών.
Μια από τους πρωταγωνιστές της στήριξης και προώθησης της ιταλικής πολιτικής κίνησης «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα», είναι η δημοσιογράφος Μπάρμπαρα Σπινέλλι (Barbara Spinelli), η οποία είχε συνοδεύσει τον Τσίπρα καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιοδείας του στην Ιταλία.
H Spinelli γεννήθηκε στη Ρώμη το 1946 και είναι κόρη του κομμουνιστή Altiero Spinelli και της Εβραίας Ursula Hirschmann. Υπήρξε μια από τους ιδρυτές της αριστερής εφημερίδας “La Repubblica” για να περάσει κατά τα έτη 1984-1985 στις κεντροδεξιές εφημερίδες «Corriere della Sera» και «La Stampa», πρώτα ως ανταποκρίτρια στο Παρίσι και στη συνέχεια ως αρθρογράφος. Τον Οκτώβριο του 2010 επέστρεψε και πάλι στην εφημερίδα “La Repubblica”.
Ο πατέρας της, Αλτιέρο Σπινέλλι, εντάχθηκε στο παράνομο Κ.Κ. της Ιταλίας το 1924. Αργότερα, το 1941, μαζί με τον Ερνέστο Ρόσι, επεξεργάστηκε το πρώτο μανιφέστο «Για μια Ελεύθερη και Ενωμένη Ευρώπη» οραματιζόμενος μια ομοσπονδιακή Ευρώπη. Ο Αλτιέρο Σπινέλλι, μέχρι τον θάνατό του (1986), εκλεγόταν για μια δεκαετία ως ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και βουλευτής στις λίστες του ιταλικού Κ.Κ. Εργάστηκε επίσης για την αναθεώρηση των αρχικών συμφωνιών της ΕΟΚ, ενώ διετέλεσε και Ευρωπαίος επίτροπος.
Σύζυγος της Σπινέλλι ήταν ο πολιτικός και οικονομολόγος Τομάζο Παντόα -Σιόπα (Τommaso Padoa-Schioppa, 1940-2010), ο οποίος υπήρξε υψηλό στέλεχος πολλών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, Τράπεζα Ιταλίας κτλ), καθώς και των πλέον ισχυρών οργανώσεων της Νέας Τάξης Πραγμάτων (Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, Τριμερής Επιτροπή κτλ), ενώ διετέλεσε υπουργός οικονομίας για δύο χρόνια (17 Μαΐου 2006 – 8 Μαΐου 2008) επί πρωθυπουργίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και προεδρίας Ρομάνο Πρόντι.
Τομάζο Παντόα-Σιόπα
Ο Παντόα-Σιόπα συνέβαλε, όσο κανείς άλλος, στη δημιουργία του ευρώ, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Συγκεκριμένα, το 1982, είχε προτείνει την κατάργηση της ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής και τη δημιουργία ενός ενιαίου νομίσματος για όλα τα κράτη της ΕΕ υπό την επίβλεψη μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Έκθεση Delors, τον Απρίλιο του 1989, στήριξε τη θέση αυτή, προτείνοντας μια Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση με ένα κοινό νόμισμα. Ο Παντόα -Σιόπα στη συνέχεια ανέλαβε την ευθύνη για τη δημιουργία της νέας Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της οποίας έγινε ένα από τα πρώτα στελέχη, ενώ παράλληλα διατηρούσε στενές σχέσεις με τους Rothschild και άλλους υψηλούς παράγοντες της διεθνούς τοκογλυφίας.
Τέλος, να μην ξεχνάμε, ότι ο Παντόα-Σιόπα υπήρξε σύμβουλος του Τζέφρυ Παπανδρέου σε θέματα οικονομίας και διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον υπόδικο για τη λίστα Λαγκάρντ Γιώργο Παπακωνσταντίνου. (βλέπε άρθρο: «Γιατί ο Mr. Alexis έχει τους ίδιους συμβούλους με τον Τζέφρυ; γιατί έχουν και κοινό αφεντικό…»).
Παύλος Γκάστης
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/faidroi-kai-moiraioi#ixzz31RgLLjNL