Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Νέα συνταγματική εκτροπή με το κλείσιμο της Βουλής: Ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας στη συγκάλυψη σκανδάλων

Νέα συνταγματική εκτροπή με το κλείσιμο της Βουλής: Ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας στη συγκάλυψη σκανδάλων

Από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο ,Δρ. Νομικής, Δικηγόρο

Ο Ελληνικός λαός εξεπλάγη με το πρόωρο και αιφνίδιο κλείσιμο της Βουλής. Κανενός δεν του μένει αμφιβολία ότι η «χουντική» συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου προτίθεται να περάσει νέα παράνομα νομοσχέδια στα θερινά τμήματα της Βουλής.

Ταυτόχρονα προσπαθεί να συγκαλύψει τα σκάνδαλα Μπαλτάκου και Μιχελάκη που πρέπει να οδηγήσουν την μισή και πλέον συγκυβέρνηση στην άρση ασυλίας και από εκεί στην ποινική δικαιοσύνη. Οι επιδιώξεις της κλείνουν με την προσπάθεια επίτευξης της βραχύβιας παραγραφής σε ποινικά αδικήματα των τέως πρωθυπουργών Κώστα Σημίτη- Γιωργάκη Παπανδρέου (χρηματιστήριο- είσοδο στα Μνημόνια) των υπουργών Παπαντωνίου- Χρυσοχοΐδη κλπ κατά τους ορισμούς του άρθρου 86 του Συντάγματος!

Με τούτα και με τα άλλα δεν πρέπει να μας ξεφεύγει μια νέα συνταγματική εκτροπή από την συγκυβέρνηση των μνημονίων μέσα από την διαδικασία εκδόσεως του προεδρικού διατάγματος για το κλείσιμο της Βουλής.

Στο άρθρο 40 του Συντάγματος ορίζεται «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί την Βουλή τακτικά μια φορά κάθε χρόνο, όπως ορίζει το άρθρο 64 παρ 1 και εκτάκτως κάθε φορά που το κρίνει εύλογο, κηρύσσει αυτοπροσώπως ή δια του πρωθυπουργού την έναρξη και την λήξη κάθε βουλευτικής περιόδου.

Με την πιο πάνω Συνταγματική διάταξη εναρμονίζεται και το άρθρο 23 του κανονισμού της Βουλής. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 23 ορίζεται επίσης πως η κήρυξη της λήξης των εργασιών της βουλευτικής περιόδου γίνεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτοπροσώπως ή δια του πρωθυπουργού

Με την ανάγνωση και συστηματική ερμηνεία των παραπάνω θεμελιωδών διατάξεων και ο τελευταίος Έλληνας αναγνώστης αντιλαμβάνεται πως η καθοριστική και αποκλειστική συνάμα αρμοδιότητα για την λήξη των εργασιών της βουλευτικής περιόδου ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μόνον!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να ασκήσει την συγκεκριμένη αρμοδιότητα είτε αυτοπροσώπως ή δια του πρωθυπουργού. Δηλαδή ακόμη κι αν την ασκεί ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρο πως την ασκεί για λογαριασμό του Προέδρου της Δημοκρατίας!

Όμως στο Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αρ. 83/4-6-2014 το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Βουλής και επιγράφεται κήρυξη της λήξης των εργασιών της Β’ Συνόδου της ΙΕ’ Βουλευτικής περιόδου (Προεδρευομένης Δημοκρατίας) ορίζεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχοντας υπόψη τις διατάξεις

1) του άρθρου 64 παρ 2 του Συντάγματος (αφορά την διάρκεια της τακτικής συνόδου που δεν μπορεί να είναι συντομότερη από πέντε μήνες…., μη συνυπολογιζομένου του χρόνου της αναστολής…..)

2) του άρθρου 23 παρ 1 του κανονισμού της Βουλής, με πρόταση του πρωθυπουργού (;!) κηρύσσουμε (!) την λήξη των εργασιών της Β’ Συνόδου της ΙΕ’ Βουλευτικής περιόδου Προεδρευομένης Δημοκρατίας την 4η Ιουνίου 2014.

Στον πρωθυπουργό αναθέτουμε την δημοσίευση του παρόντος διατάγματος και την ανακοίνωση του στην Βουλή. Αθήνα 4 Ιουνίου 2014. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η διατύπωση του συγκεκριμένου προεδρικού διατάγματος αναδύει την νέα συνταγματική εκτροπή, την οποίαν η συγκυβέρνηση των μνημονίων προσπαθεί να περάσει «αβρόχοις ποσί»

Που αλήθεια και σε ποια κρίσιμη σχετική διάταξη τόσο του Συντάγματος όσο και του κανονισμού της Βουλής αναγράφεται πως για την λήξη των εργασιών της Συνόδου της Βουλής υποβάλλεται πρόταση από τον πρωθυπουργό της χώρας;;!!! Όπως προαναφέρθηκε και επανατονίζεται , μόνος και αποκλειστικά αρμόδιος για την λήξη των εργασιών της Βουλής, άρα και ο έχων την ευθύνη γι’ αυτό , είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας!

Ουδεμία ανάμειξη πρέπει να έχει ο πρωθυπουργός της χώρας! Και όμως εδώ είναι ξεκάθαρο πως γίνεται το αντίθετο! Ο Πρωθυπουργός της χώρας επιθυμεί την λήξη των εργασιών της Βουλής και γι’ αυτό προτείνει (!) και συνυπογράφει (!) και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις λίγες αρμοδιότητες που έχει. Δηλαδή αντί να εκδίδει μόνος αυτός το Π.Δ., απλώς το επικυρώνει με διακοσμητικό ρόλο;!

Είναι ολοφάνερο λοιπόν πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάτω από αυτές τις συνθήκες πρωτοβουλιών και προτάσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όφειλε να μην συμπράξει και να μην συνυπογράφει το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής δεν συμπράττει ούτε συνυπογράφει το Προεδρικό διάταγμα για την λήξη των εργασιών της τακτικής Συνόδου της Βουλής!

Υπογράφει μόνος αυτός το Προεδρικό διάταγμα εφ’ όσον κρίνει ότι πρέπει να λήξουν οι εργασίες της Βουλής, αναλαμβάνοντας αποκλειστικά και μόνον αυτός την ευθύνη!

Ακόμη και όταν ενεργεί δια του πρωθυπουργού το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να εκπροσωπηθεί δια του πρωθυπουργού στην δημοσίευση και υπογραφή του Π.Δ.

Ο διαζευκτικός σύνδεσμος (αυτοπροσώπως ή δια του πρωθυπουργού) στην διατύπωση των κρίσιμων προαναφερομένων διατάξεων δεν αφήνει καμμιά αμφιβολία για αντίθετη ερμηνεία από όσα πιο πάνω διατυπώθηκαν!

Όταν όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενδίδει στις επιθυμίες της συγκυβέρνησης (με πρόταση του πρωθυπουργού….) για την λήξη των εργασιών της Βουλής, τότε δυστυχώς  συμπράττει ως ανώτατος άρχων της χώρας σε ακόμη μια συνταγματική εκτροπή- από τις πάμπολλες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια- με σκοπό να περάσουν ισοπεδωτικά νομοσχέδια σε βάρος του Ελληνικού λαού. Ξεχνιούνται άραγε αντίστοιχα οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου του άρθρου 44 του Συντάγματος (;!) με τις οποίες πέρναγαν με την σύμπραξη του τις δρακόντιες και ισοπεδωτικές διατάξεις σε βάρος του λαού γιατί τάχα υφίστανται έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτης ανάγκης….

Ή μήπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμπράττοντας στην συνταγματική αυτή εκτροπή δεν γνωρίζει ,ότι έτσι συγκαλύπτεται το σκάνδαλο Μπαλτάκου και Μιχελάκη αλλά και οδηγούνται σε παραγραφή σωρεία ποινικών αδικημάτων διατελεσάντων υπουργών;!

Το χιλιοειπωμένο «κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας» βρίσκει έκφραση ακόμη μια φορά με την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την λήξη των εργασιών της Βουλής!

Η θλιβερή συγκυβέρνηση προχειρολογώντας αλλά και παραβιάζοντας συνεχώς το Σύνταγμα και τους Νόμους γράφει ιστορία ως η συγκυβέρνηση εκείνη που ξεκάθαρα εγκαθιδρύει τον νέο θεσμό της κοινοβουλευτικής δικτατορίας. Το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» με χρυσόσκονη δημοκρατίας είναι χειρότερο από το αντίστοιχο μιας αμιγούς δικτατορίας. Γιατί είναι ύπουλο και απρόβλεπτο! Οι Έλληνες ας αφυπνισθούν!

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/nea-suntagmatikh-ektroph-me-to-kleisimo-ths-boulhs-euthunes-tou-proedrou-st#ixzz34FGPeHxB

Exit mobile version