Γράψαμε χθες ότι στην έκθεση του ΔΝΤ καταγράφεται δυσαρέσκεια για τις μη ελεγχόμενες δικαστικές αποφάσεις στην Ελλάδα, οι οποίες καθυστερούν το πρόγραμμα προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων της χώρας σύμφωνα με τις επιταγές των διεθνών τοκογλύφων.
Δεν πέρασε μια μέρα και ο Άρειος Πάγος ακύρωσε την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο στις 16 Μαΐου έκρινε “προδήλως απαραίτητες” τις θέσεις εργασίας των 393 καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ.
Στο σκεπτικό της απόφασης του (αριθμός 1584/2014) το δικαστήριο, που διέτασσε να είναι προσωρινά εκτελεστή η κρίση του, διατύπωνε την θέση ότι η διαθεσιμότητα των καθαριστριών αντίκειται στο Δημόσιο συμφέρον και τονίζει πως “ήταν προδήλως ασύμφορη να εξυπηρετήσει τον σκοπό του νόμου”. Τόνιζε δε, πως η διαδικασία που εφαρμόστηκε στις συγκεκριμένες εργαζόμενες του ΥΠΟΙΚ ουσιαστικά ισοδυναμεί με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας τους.
Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης: “Οι μονομερείς ενέργειες του εναγομένου (σ.σ. Δημοσίου) αποτελούν καταγγελία της υφιστάμενης σχέσης εργασίας, διότι μπορεί να προβλέπεται δυνατότητα μετακίνησης των εναγόντων σε άλλους φορείς με την διαδικασία της κινητικότητας, πλην όμως δεν υφίσταται τοιαύτη πρόθεση του εναγομένου όπως προκύπτει από την έως τώρα συμπεριφορά του…”.
Ο πρόεδρος Πρωτοδικών που εξέδωσε την απόφαση επισήμανε επίσης ότι η κατάργηση οργανικής θέσης δεν μπορεί να είναι τυχαία αλλά προϊόν εμπεριστατωμένης μελέτης, κάτι που στην περίπτωση των καθαριστριών δεν έγινε, και έτσι «το εναγόμενο αρκέστηκε να προχωρήσει αυθαίρετα στην κατάργηση των οργανικών θέσεων».
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το Δημόσιο οφείλει να εξυπηρετεί τις λειτουργικές του ανάγκες με το υπάρχον προσωπικό του και εν προκειμένω η ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιωτικά συνεργεία πρέπει να δικαιολογείται από λόγους προάσπισης δημοσιονομικού συμφέροντος “το οποίο δεν ταυτίζεται με το απλό ταμιακό”.
Κατά την κρίση του δικαστηρίου, οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ παρείχαν υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες από τα ιδιωτικά συνεργεία “τα οποία ισοσκελίζουν τις χαμηλές προσφορές μέσω της παροχής ελλιπών και χαμηλής ποιότητας υπηρεσιών”.Το δικαστήριο ανέφερε μάλιστα ότι οι γυναίκες που προσέφυγαν ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 45-60 ετών “με εκμηδενισμένες πιθανότητες εξεύρεσης άλλης εργασίας”, ενώ υπογράμμιζε ότι πολλές από αυτές μεγαλώνουν μόνες ανήλικα παιδιά.
Στην ουσία μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου οι καθαρίστριες μένουν εκτός εργασίας τουλάχιστον μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου οπότε και θα γίνει η συζήτηση της αίτησης αναίρεσης του υπουργείου. Πάντως, στην απόφαση του Αρείου Πάγου δεν υπάρχει σκεπτικό, όπως συνήθως γίνεται στις διαδικασίες αναστολής.
Το ΔΝΤ εντέλει, ο Άρειος Πάγος εκτελεί…
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/h…-anejarthth-dikaiosunh-sthn-uphresia-tou-dnt-o-areios-pagos-akurwse-thn#ixzz34RlPsnTW