Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

“Μαύρη τρύπα” 400 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τους φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης – Παίζουν με τις ζωές μας

“Μαύρη τρύπα” 400 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τους φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης - Παίζουν με τις ζωές μας

Αφού οι πολίτες «ξύλιασαν» για δυο χρόνια ήρθε η στιγμή να παραδεχτεί η κυβέρνηση πως τα έκανε μαντάρα με την εξίσωση του φόρου στα καύσιμα.

Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η απόφαση για εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης όχι μόνο δεν πάταξε το λαθρεμπόριο, όχι μόνο δεν έφερε τα επιθυμητά έσοδα και “γονάτισε” τους βενζινοπώλες αλλά δημιούργησε «τρύπα» 400 εκατ. ευρώ στα έσοδα και έφερε τους πολίτες που «ξύλιασαν» στα όριά τους.

Χρειάστηκε να περάσουν δυο χειμώνες και δύσκολες ώρες για εκατοντάδες πολίτες, χρειάστηκε να θρηνήσουμε θύματα από μαγκάλια και φωτιές εξαιτίας αυτοσχέδιων τρόπων θέρμανσης, για να καταλάβουν στο οικονομικό επιτελείο ότι η εξίσωση των φόρων στα καύσιμα ήταν ένα μεγάλο λάθος!

Η αποτυχία αυτή αποτυπώθηκε περίτρανα στα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Και εκεί φαίνεται η «μαύρη τρύπα» των 400 εκατ. στα έσοδα.

Ειδικότερα, κατά την περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης 2012- 2013, η κατανάλωση μειώθηκε 71% και τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης αυξήθηκαν 59,2%, ενώ στη διάρκεια της περυσινής περιόδου τα έσοδα από ΕΦΚ αυξήθηκαν 12,84% και η κατανάλωση σε σχέση με πρόπερσι αυξήθηκε 12,94%.

Έτσι, τη χειμερινή περίοδο 2013- 2014 η κατανάλωση βρέθηκε στο 1/3 σε σχέση με πρόπερσι, με τα έσοδα από ΕΦΚ την τελευταία τριετία να διαμορφώνονται από τα 185,5 εκατ. ευρώ σε 295,3 εκατ. ευρώ πέρυσι και 333,2 εφέτος, τα οποία όμως είναι ανεπαρκή για να καλύψουν τις απώλειες που υπήρξαν στο μεσοδιάστημα από ΦΠΑ, λόγω της πτώσης της κατανάλωσης. Ως αποτέλεσμα, την περίοδο 2012- 2013, το Δημόσιο κατέγραψε μειωμένα έσοδα κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ από το πετρέλαιο θέρμανσης

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/maurh-trupa-400-ekat.-sta-esoda-apo-tous-forous-sto-petrelaio-thermanshs-pa#ixzz34WjuOubD

Exit mobile version