Οι Κινέζοι μετά την αγορά του λιμένος Πειραιώς είναι έτοιμοι να αγοράσουν και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Η ανάπτυξη που ονειρεύεται ο Σαμαράς είναι στην ουσία το ξεπούλημα όλων των υποδομών της χώρας σε ξένες χώρες για να ξεχρεώσει τα δανεικά που πήρε από τους τοκογλύφους.
Στην τελική ευθεία μπαίνει μέσα στις επόμενες ημέρες η πώληση του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος καθώς η κυβέρνηση κατέληξε σε ένα μοντέλο που αφήνει ικανοποιημένους τόσο τους Κινέζους που θέλουν να το αγοράσουν, όσο και τους Καναδούς που κατέχουν το 40% των μετοχών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, το μοντέλο που προκρίθηκε προβλέπει την πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου από την πλευρά της κυβέρνησης, γεγονός που σε πρώτη φάση ικανοποιεί την κινεζική πλευρά.
Οι τελευταίοι, όπως γνωστοποίησαν στην ελληνική κυβέρνηση, δεν ενδιαφέρονταν για τίποτε λιγότερο από την πλειοψηφία των μετοχών του αερολιμένα και φυσικά το μάνατζμεντ της επιχείρησης. Πληροφορίες μάλιστα, τονίζεται στο δημοσίευμα, αναφέρουν ότι πραγματικός στόχος των Κινέζων είναι ο έλεγχος του 100% των μετοχών του αεροδρομίου.
Στο επιχειρηματικό σχήμα που θα διεκδικήσει την αγορά του αεροδρομίου, μετέχουν: η Shenzhen Airport και η επενδυτική εταιρεία Friedmann Pacific Asset Management (FPAM), ενώ αναμένεται ότι θα συμμετάσχει μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας και ένα επιπλέον κινεζικό επενδυτικό κεφάλαιο (fund).
Σύμφωνα με την Καθημερινή, αναμένεται να συμμετάσχει κάποια Κινεζική Ένωση Επιχειρήσεων (enteprise association), τη δραστηριότητα των οποίων προωθεί και ενθαρρύνει η κινεζική κυβέρνηση. Εκτός όμως των Κινέζων και των Καναδών ενδιαφερομένων, λέγεται ότι επαφές με το ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση του αεροδρομίου έχει πραγματοποιήσει και μια εταιρεία από τη Νέα Ζηλανδία.
Για να πωληθεί η πλειοψηφία των μετοχών του «Ελευθέριος Βενιζέλος» από την πλευρά της κυβέρνησης συμφώνησε και η καναδική PSP Investments. Με βάση την Συμφωνία Μετοχών του 1996, καμία εναλλαγή μετόχων στο αεροδρόμιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς την συναίνεση όλων των μετόχων. Η ελληνική πλευρά, αυτό το δικαίωμα απεμπόλησε όταν μεταβιβάστηκε το 40% των μετοχών του ΔΑΑ από τη Hochtief AG στην καναδική PSP Investsmens.
Έτσι τώρα, για να συναινέσουν οι Καναδοί στην προτεινόμενη μορφή αποκρατικοποίησης, αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί και η επέκταση της διάρκειας της σύμβασης παραχώρησης, η οποία λήγει το 2026. Πρακτικά, μια τέτοια κίνηση αυξάνει την αξία του αεροδρομίου και επομένως την αξία του μεριδίου της PSP Investments, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/o-samaras-ta-jepoulaei-ola-sto-sfuri-tou-55-tou-aerodromiou-el.-benizelos#ixzz363uRJh9P