Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο φόβος της εκλογικής πανωλεθρίας αναγκάζει Βενιζέλο-Κουβελη σε κοινή σύμπραξη

Ο φόβος της εκλογικής πανωλεθρίας αναγκάζει Βενιζέλο-Κουβελη σε κοινή σύμπραξη

Η απελπισία και το στρίμωγμα στην γωνία του νυν αρχικαρεκλάρχη του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Γνωρίζοντας ότι η αμφισβήτησή του στο εσωτερικό του κόμματός του όσο πάει και μεγαλώνει προσπαθεί να δημιουργήσει κάποια προγεφυρώματα, ώστε να απορροφηθούν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα οι κραδασμοί από τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις. Έτσι, φτάνει στο σημείο να αποδεχθεί την πρόταση του Κουβέλη για «την έναρξη διαλόγου, προκειμένου να συγκροτηθεί κεντροαριστερός πόλος».

Οι ολοένα και αυξανόμενες φήμες περί «μεγάλου συνασπισμού» δεν ανησυχούν και τόσο τον Βενιζέλο. Ξέρει ότι πολύ δύσκολα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα αφήσουν εκτός κυβερνητικού σχήματος το ΠΑΣΟΚ, γιατί σκοπός τους είναι  να δημιουργήσουν ένα συνονθύλευμα το οποίο θα παρουσιάσουν ως «εθνική ανάγκη». Το πρόβλημα για τον Βενιζέλο είναι το πώς θα κατορθώσει να παραμείνει «Ντούτσε» του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μπορεί αργότερα να παζαρέψει τόσο την δική του συμμετοχή όσο και των συνεργατών του στο νέο αυτό κυβερνητικό σχήμα.

Έχει αντιληφθεί πως οι υπόλοιποι «σύντροφοί» του στο ΠΑΣΟΚ τον ανέχονται μόνο και μόνο χάριν της παράτασης της θητείας της σημερινής συγκυβέρνησης. Με τόση εσωκομματική αμφισβήτηση και δικαιώνοντας την παροιμία «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται» ο Βενιζέλος προσπαθεί να βρει σανίδα σωτηρίας ακόμη και σε άτομα σε πολύ πιο δυσμενή απ’ αυτόν θέση, όπως ο Κουβέλης της διαλυμένης ΔΗΜΑΡ. Ο μπάρμπα-Φώτης θέλοντας να συγκρατήσει ό,τι μπορεί από τα συντρίμμια του κλινικά νεκρού κόμματός του «κάνει παιχνίδι» τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ  όσο και με το ΠΑΣΟΚ. Προσπαθώντας να καλυτερέψει τη δική του θέση με παρασκηνιακό τρόπο για την επερχόμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο Κουβέλης είναι διατεθειμένος να δώσει υποσχέσεις παντού. Έτσι κάνει τώρα και με το ΠΑΣΟΚ,  στο οποίο είχε στείλει επιστολή για την έναρξη διαλόγου.

Ο Βενιζέλος απάντησε με δική του επιστολή, όπου τονίζεται η αναγκαιότητα της ενότητας της κεντροαριστεράς. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο Βενιζέλος θέλει μια σύμπραξη όλων των αυτοαποκαλούμενων κεντροαριστερών, όποια κι αν είναι η δυναμική τους, για να μπορέσει να λάβει ένα εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο θα τον διατηρήσει στην καρέκλα της αρχηγίας, ενώ από την άλλη θα του δώσει «πόντους» στην διαπραγματευτική ισχύ για τον σχηματισμό της νέας συγκυβέρνησης. Από την άλλη ο Κουβέλης γνωρίζει ότι η ΔΗΜΑΡ είναι οριστικά τελειωμένη. Γνωρίζει, επίσης, ότι οι δυνατότητές του ως αρχηγός κόμματος έχουν στερέψει πλέον.

Επιζητεί, λοιπόν, την εξασφάλιση της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δημοκρατίας και το «μπάσιμο» των εναπομεινάντων Δημαριτών σ’ ένα καινούργιο κεντροαριστερό σχήμα. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι και τόσο ρόδινα για τους δύο επίδοξους συμπαίχτες. Οι «νταβατζήδες» των ΜΜΕ βλέποντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ανακάμψει θεαματικά και η ΔΗΜΑΡ είναι τελειωμένη υπόθεση δεν εφησυχάζουν με την μη σίγουρη προοπτική της επερχόμενης εκλογικής τους σύμπραξης.

Γι’ αυτό και έχουν αρχίσει να σπρώχνουν το «Το ποτάμι», παρουσιάζοντάς το ως ένα κανονικό κόμμα με ευοίωνη προοπτική. Δίνοντάς του μορφή κόμματος, το οποίο θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα και (κυρίως) κατά τις εντολές των ΜΜΕ, θα το έχουν συνεχώς στη επικαιρότητα, με την δική τους βοήθεια και συμβολή στον τομέα της προπαγάνδας.

Μένει, λοιπόν, να δούμε σ’ αυτόν τον «αγώνα» υπόκλισης στα συμφέροντα των βαρόνων των ΜΜΕ ποιοι θα είναι αυτοί που θα έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα υποδούλωσης στα κελεύσματα των αφεντικών τους.

Γιώργος Μάστορας

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/o-fobos-ths-eklogikhs-panwlethrias-anagkazei-benizelo-koubelh-se-koinh-sump#ixzz370CP3tQ7

Exit mobile version