Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Έλληνες Γιατροί: Ανεπαρκή τα 2 δισ. του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης για τους ανασφάλιστους

Το τοπίο στην υγεία των Ελλήνων αυτή την στιγμή είναι θολό και απ’ ότι φαίνεται έτσι θα παραμείνει. Ο Υπουργός Υγείας αποφάσισε ξαφνικά να δείξει τα υποτιθέμενα φιλανθρωπικά του αισθήματα προς τους χιλιάδες ανασφάλιστους Έλληνες που καθημερινά ψυχοραγούν, αυξάνοντας, υποτίθεται, την φαρμακευτική δαπάνη. Ωστόσο, το ζήτημα των ανασφάλιστων Ελλήνων θα έπρεπε ήδη να έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη στη χάραξη πολιτικής υγείας, εδώ και χρόνια. Η ολιγωρία του Υπουργείου Υγείας τα προηγούμενα χρόνια αλλά και η κοροϊδία των εκάστοτε υπουργών απέναντι στους Έλληνες έχει σαν αποτέλεσμα τώρα βεβιασμένα να επιδιώκεται η πολιτική κάλυψη του φαινομένου με ημίμετρα. Με βάση, λοιπόν, ένα μη οργανωμένο και χωρίς λογική σχεδιασμό, αποφασίστηκε μέσα στο σχεδόν ανύπαρκτο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα, να ενταχθεί και η μεγάλη αυτή ομάδα των συμπολιτών μας, οι ανασφάλιστοι. Όταν τα 2 δισ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης δεν επαρκούν για να καλυφθεί ο βασικός κορμός των ασφαλισμένων, πώς θα μπορέσει να καλυφθεί ένα μεγαλύτερο σώμα πληθυσμού; Και μην ξεχνάμε ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων διαρκώς αυξάνεται. Κανονικά η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για  το 2014 θα πρέπει να προσδιοριστεί στα 2,3 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 100 εκατ. ευρώ για εμβόλια, ορούς και παράγωγα αίματος. Τα 2 δισ. ευρώ που επιβάλλουν οι ξένοι δανειστές αυτή την στιγμή σίγουρα δεν επαρκούν ούτε για να καλυφθούν οι ανάγκες των ήδη ασφαλισμένων. Μην ξεχνάμε οτι αυτή την στιγμή οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αναγκάζονται να πληρώνουν συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη σε ποσοστό μάλιστα που φτάνει έως και 70% της τιμής του φαρμάκου, ενώ πληρώνουν όλη την διαφορά ακόμη και για τα γενόσημα τα οποία είναι ακριβότερα από την τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Για αυτόν το λόγο, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ζητά τον άμεσο επαναπροσδιορισμό ενός λογικού στόχου της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014 έστω στα 2,3 δισ. ευρώ, ώστε να μπορεί να διασφαλιστεί ένα στοιχειώδες επίπεδο φαρμακευτικής περίθαλψης, όπου θα περιέχεται και ποσό για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Ας μας απαντήσει λοιπόν η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, γιατί το ποσό που η Τρόικα επιτρέπει για την υγεία των Ελλήνων είναι το 6% του ΑΕΠ και αν πραγματικά θεωρούν ότι αυτό επαρκεί.  Γατί περιορίζει τον προϋπολογισμό κατά 1,5% του ΑΕΠ ή 2,7 δις. Ευρώ; Πού κατευθύνεται αυτό το ποσό, το οποίοι οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν καταβάλλει για να έχουν μια αξιοπρεπή πρόνοια και υγεία; Με αυτό τον τρόπο ο Υπουργός Υγείας μας ρίχνει στάχτη στα μάτια και εμπαίζει χιλιάδες Έλληνες.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/ellhnes-giatroi-aneparkh-ta-2-dis.-tou-propologismou-ths-farmakeutikhs-dapa#ixzz37tT9wqHX

Exit mobile version