Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Πρωταθλήτρια στην φτώχεια η Κεντρική Μακεδονία: Ιδού τα «κατορθώματα» των μνημονιακών κυβερνήσεων

Πρωταθλήτρια στην φτώχεια η Κεντρική Μακεδονία: Ιδού τα «κατορθώματα» των μνημονιακών κυβερνήσεων

Περίοπτη θέση στην τραγική κατάσταση που βιώνει η Χώρα κατέχει η Κεντρική Μακεδονία, ευρισκόμενη σε μια πολύ δύσκολη θέση, η οποία εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο. Η ανεργία, τα χρέη στις τράπεζες, οι περικοπές των εισοδημάτων και η δυσβάσταχτη φορολόγηση είναι τα εμφανή συμπτώματα αυτής της κατάστασης. Τα δυσμενή στοιχεία αποκαλύπτονται από έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία δείχνει ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθεί να ζήσει με εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εισοδήματος της Χώρας.

Χαρακτηριστική περίπτωση, η ίδια η Θεσσαλονίκη, όπου το 2009 μόνο σε μία περιοχή, το χωριό Ασκός του Δήμου Λαγκαδά, οι κάτοικοι ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το 2012 προστέθηκαν άλλες δέκα. Κάπως έτσι, βασίλισσα της φτώχειας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2012 ήταν η Ειρηνούπολη στην Ημαθία, ενώ την ίδια χρονιά ραγδαία επιδείνωση σημείωσε η φτώχεια στον Σοχό και την Ξυλόπολη Λαγκαδά, στην Ασπροβάλτα, στα Λαγκαδίκια και στον Σταυρό του Δήμου Βόλβης. Στις φτωχές περιοχές της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονταν το 2009 η Τριανδρία, οι Δήμοι Αμπελοκήπων, Ευόσμου-Κορδελιού και Νεάπολης-Συκεών. Το 2012 προστέθηκαν ο Άγιος Παύλος, η Ευκαρπία, ο δήμος της Θεσσαλονίκης, η Καλαμαριά, η Σταυρούπολη, η Πολίχνη και ο πρώην Δήμος Μενεμένης. Τα στοιχεία δείχνουν όμως επιδείνωση της κατάστασης χρόνο με τον χρόνο και στις άλλες έξι περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο Κιλκίς η περιοχή των Μουριών ήταν η μόνη που βρισκόταν το 2009 κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά ως το 2012 ήλθαν να προστεθούν άλλες τέσσερις. Η φτώχεια πλήττει πλέον το Κεντρικό, τα Βάθη, την Ειδομένη και τον Ευρωπό.

Στην Ημαθία το 2009 κάτω από το όριο της φτώχειας βρισκόταν η Ειρηνούπολη, η Μελίκη κι ο Κοπανός, αλλά το 2012 προστέθηκαν το Μακροχώρι και η περιοχή του Πλατέος (όπου υπάρχει και ένα από τα τελευταία εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, απασχολώντας πλέον ελάχιστους εργαζόμενους). Στην Πέλλα το 2009 οι κάτοικοι των περιοχών Κρύας Βρύσης, Φούστανης και Εξαπλάτανου είχαν τα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά το 2012 τους ακολούθησαν η Άρνισσα, η Σκύδρα και η Καρυώτισσα. Η Πιερία το 2009 ήταν ένας «πλούσιος» νομός, καθώς καμία περιοχή δεν βρισκόταν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η… «αναπτυξιακή» πολιτική της κυβέρνησης όμως υπό τις οδηγίες της τρόικας πέτυχε το ακατόρθωτο: ως το 2012 ο Κορινός, το Κίτρος, η Μεθώνη και ο Κολινδρός εντάχθηκαν στη λίστα με τις περιοχές οι κάτοικοι των οποίων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η πόλη των Σερρών μπορεί να παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλά εισοδήματα, όμως οι κάτοικοι της περιφέρειας του νομού υποφέρουν…

Ο Δραβήσκος, η Πρώτη (ιδιαίτερη πατρίδα της οικογένειας Καραμανλή!), η Πεντάπολη, το Χρυσό, το Στρυμονικό, η Ηράκλεια, το Γάζωρο, τα Κάτω Πορρόια, το Νέο Πετρίτσι, η Μαυροθάλασσα, ο Νέος Σκοπός, το Ροδολίβος, η Αλιστράτη, η Αγγίστη και η Ροδόπολη περιλαμβάνονται στη μακριά λίστα των χωριών των οποίων οι κάτοικοι ζουν μαύρες μέρες.

Η κατεξοχήν τουριστική Χαλκιδική, λογικά και εκ των πραγμάτων άλλοτε «πλούσια» περιοχή, το 2009 δεν είχε σε κανένα σημείο της κατοίκους κάτω από το όριο της φτώχειας. Ως το 2012 φτωχοποιήθηκαν το Πευκοχώρι και η Συκιά, παρά τις καλές τουριστικές υποδομές και τις προσπάθειες των κατοίκων να αποκτήσουν αξιοπρεπή εισοδήματα κυρίως μέσω του τουρισμού, αφού το φορολογικό καθεστώς και η… «αναπτυξιακή» λογική της κυβέρνησης πέτυχαν να στραγγαλίσουν κάθε ελπίδα.

Με δεδομένο ότι από το 2012 η κατάσταση έχει χειροτερέψει ακόμη περισσότερο αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε ότι τα έργα και οι ημέρες ων διαδοχικών μνημονιακών κυβερνήσεων ισοδυναμούν με μια πραγματική εθνική και κοινωνική καταστροφή για τον Τόπο.

Γιώργος Μάστορας

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/prwtathlhtria-sthn-ftwcheia-h-kentrikh-makedonia-idou-ta-katorthwmata-twn-m#ixzz37whXPaiw

Exit mobile version