Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Έλληνες Γιατροί: Διπλασιάστηκε η συμμετοχή των ασθενών στις δαπάνες υγείας τα τελευταία δύο χρόνια

gmsaf1__home

Απ’ ότι φαίνεται ακριβά στοιχίζει στους Έλληνες ασθενείς η “δωρεάν” φαρμακευτική περίθαλψη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας DIAGNOSIS που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σε 800 ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ στην περιοχή της Αθήνας, 45% των ασθενών πληρώνει με μεγάλη δυσκολία τα φάρμακά του ενώ το 14% στερείται της θεραπείας του γιατί δεν έχει χρήματα να πληρώσει την συμμετοχή. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 29% δεν βρίσκει συμβεβλημένο ιατρό, το 18% δεν μπορεί να πληρώσει τα φάρμακά του, το 11% δεν μπορεί να βρει εύκολα τα φάρμακά του λόγω ελλείψεων. Άλλα προβλήματα που ανέφεραν οι ασθενείς είναι το υψηλό κόστος επίσκεψης ανά γιατρό και ανά συνταγή, οι απεργίες και κυρίως το πλαφόν στην συνταγογράφηση. Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί στον χώρο της Υγείας έχουν οδηγήσει την Ελλάδα να περικόψει τη φαρμακευτική δαπάνη από τα 5,2 δισ. ευρώ το 2008, στα περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως, μείωση που υπερβαίνει το 50%.

Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η κατά κεφαλήν δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην χώρα μας είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο όλων των χωρών της Ευρωπαϊκή Ένωσης από το 2011 και μετά, με την απόκλιση μάλιστα να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις (310 ευρώ έναντι 180 ευρώ περίπου για το 2014). Τέλος, η συμμετοχή των ασθενών στο κόστος των φάρμακων αυξήθηκε από 12,8% τον Ιανουάριο του 2012 σε 24,4% τον Δεκέμβριο του 2013, αντιστρόφως ανάλογα με τις συντάξεις και τους μισθούς που διαρκώς μειώνονται.

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ λέει όχι στον εξευτελισμό των Ελλήνων ασθενών με την περεταίρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.  Στην ατζέντα της φαρμακευτικής πολιτικής, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους ανασφάλιστους Έλληνες. Πρέπει επιτέλους η ηγεσία του Υπουργείου να καταλάβει πως πίσω  από κάθε πλαφόν ιατρικής συνταγής, πίσω από κάθε φάρμακο που κόβεται, πίσω από κάθε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κρύβεται μια ανθρώπινη τραγωδία ενός Έλληνα. Ίσως κρύβεται ένας καρκινοπαθής που αδυνατεί να πάρει τα φάρμακά του, ένας ηλικιωμένος με πενιχρή σύνταξη, ένας ανασφάλιστος που αδυνατεί να καλύψει την διαφορά της τιμής στη συνταγή του. Ας σταματήσει λοιπόν η μνημονιακή κυβέρνηση αυτή την αριθμοκεντρική πολιτική που ακολουθεί χρόνια τώρα και ας αντιμετωπίσει τους Έλληνες με σεβασμό και  αξιοπρέπεια.

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/ellhnes-giatroi-diplasiasthke-h-summetochh-twn-asthenwn-stis-dapanes-ugeias#ixzz38qEOIfkX

Exit mobile version