Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Μέσω εισαγγελίας οι αλβανοί αμφισβητούν τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα

Μέσω εισαγγελίας οι αλβανοί αμφισβητούν τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπουσάτι ζήτησε από τον εισαγγελέα να διερευνήσει τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα.

H εισαγγελία των Τιράνων ξεκίνησε ερευνά σχετικά με τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην κατάρτιση της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα.  Σύμφωνα με πηγές της εισαγγελίας τις οποίες επικαλούνται τα αλβανικά ΜΜΕ, η εισαγγελία έχει σοβαρές ενδείξεις ότι η συμφωνία με την Ελλάδα βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα της Αλβανίας (!).

Η διαδικασία ξεκίνησε, μετά την καταγγελία του ίδιου του ΥΠ.ΕΞ. για να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των υπευθύνων για την υπογραφή της συμφωνίας το 2009.

«Οι εισαγγελείς – σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης – έχουν ερευνήσει την υπόθεση μετά την παραχώρηση όλου του υλικού από το Υπουργείου Εξωτερικών και κατέληξαν στο συμπέρασμα όπως υπάρχουν επαρκή στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν την παραβίαση του άρθρου 210 του ποινικού κώδικα».

Η εισαγγελία Τιράνων θα καλέσει 11 εμπειρογνώμονες της διαπραγματευτικής ομάδας που συμμετείχε στη σύνταξη της συμφωνίας. Το άρθρο 210 του αλβανικού Ποινικού Κώδικα, προβλέπει ότι οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί με ξένες χώρες για παραχώρηση του εδάφους και υπονομεύουν την ακεραιότητα της χώρας, τιμωρούνται με πέντε έως δέκα χρόνια φυλάκιση.

Όλα αυτά που συμβαίνουν είναι πολύ πιθανόν να μην είναι απλά μία διαφωνία από μέρους των Αλβανών αλλά μία καλοσχεδιασμένη προσπάθεια εισχώρησης των γειτόνων μας στην εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο καθώς η Τουρκία είχε προσπαθήσει και στο πρόσφατο παρελθόν να δημιουργήσει προβλήματα σε τέτοιου είδους συμφωνίες και συγκεκριμένα σε αυτήν μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος.

Η συμφωνία επομένως μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, η οποία προβλέπει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, θεωρείται casus belli από την τουρκική πλευρά καθώς ακολουθεί τη μέθοδο της μέσης γραμμής, κάτι το οποίο, επί σειρά ετών, αρνείται η Τουρκία όσον αφορά το θέμα του Αιγαίου.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/mesw-eisaggelias-oi-albanoi-amfisbhtoun-ta-thalassia-sunora-me-thn-ellada#ixzz39h3y9oZX

Exit mobile version