Άρθρο του Π. Παναγόπουλου για την εφημερίδα “Εμπρός“
Το πάλαι ποτέ λαμπρό Αεροδρόμιο του Ελληνικού με τις πανάκριβες εγκαταστάσεις, δεν είναι πλέον παρά μια ξεχασμένη αχανής έκταση με κατεστραμμένα κτίρια, παρατημένα λεωφορεία, και ξεχασμένα κουφάρια αεροπλάνων που έχουν απομείνει να σαπίζουν για να θυμίζουν τον πρώτο κρατικό αερολιμένα της χώρας. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι η εν δυνάμει δημιουργία του περίφημου «Μητροπολιτικού Πάρκου» στην περιοχή συμπεριλαμβάνεται στις δεσμεύσεις όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων 14 ετών, χωρίς ωστόσο καμία μέχρι στιγμής να προβαίνει στην υλοποίησή του.
Αντίθετα, από το 2009 και ένθεν, μένεται ένας λυσσαλέος πόλεμος μεταξύ αρπακτικών και «κολλητών» νταβατζήδων, για το ποιος θα λαδώσει περισσότερο τους διεφθαρμένους εθνοδότες, και θα καταφέρει να δαγκώσει το πιο «ζουμερό κοψίδι» από το φιλέτο αξίας δισεκατομμυρίων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός, ότι η μεγαλύτερη των 6.500 στρεμμάτων έκταση του Ελληνικού, αποτελεί αυτή την στιγμή την μεγαλύτερης σε αξία έκταση γης (σε αναλογία αξίας στρέμματος σε σχέση με το συνολικό μέγεθος της εκτάσεως) σε όλη την Ευρώπη!
Το ξεπούλημα του Ελληνικού προκαλεί τις αντιδράσεις τόσο των δημάρχων των όμορων δήμων όσο και των πολιτών της περιοχής που βλέπουν τον χώρο του πρώην αεροδρομίου, όχι τυχαία βέβαια, να ρημάζει!
Η εικόνα του αεροδρομίου σήμερα είναι δραματική, με τα τζάμια και τις πόρτες των εγκαταστάσεων σπασμένες, τα σκουπίδια να γεμίζουν τους ρημαγμένους χώρους κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική, ενώ οι παλιές αποθήκες χρησιμοποιούνται ως καταλύματα για χρήστες ναρκωτικών, αθίγγανους, αλλά και λαθρομετανάστες που βλέπουν τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις ως το ιδανικό καταφύγιο. Λεωφορεία της Ολυμπιακής, όπως και πυροσβεστικά οχήματα σκουριασμένα, με τα λάστιχα σκασμένα από την αχρηστία, ενώ τα κουφάρια παλαιών αεροσκαφών θυμίζουν «γίγαντες» που καταρρέουν λυγισμένοι και κατακερματισμένοι από τον χρόνο, την εγκατάλειψη, και το «πλιάτσικο».
Είναι παγία τακτική των λωποδυτών του κλεπτοκρατικού τόξου, αντί να αξιοποιήσουν έναν κρατικό «θησαυρό» να τον αφήνουν να ρημάζει, και μετά να ξεπουλάνε μια δημόσια έκταση αμυθήτου αξίας έναντι πινακίου φακής, τσεπώνοντας βέβαια και τις ανάλογες μίζες.
Άδεια λόγια προς λαϊκή κατανάλωση
Η πρώτη αναφορά αξιοποίησης (στα λόγια πάντα) έγινε το 1995 με την ψήφιση του νόμου 2338/95, στον οποίο αναφέρεται ότι ο χώρος του Ελληνικού «προορίζεται κυρίως για τη δημιουργία μητροπολιτικής ζώνης πρασίνου». Χαρακτηριστική ήταν η ομι- λία στη Βουλή του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, που επιβεβαίωνε τη δέσμευση. Είχε πει τότε ο Λαλιώτης. «Μετά την έναρξη λειτουργίας του Αεροδρομίου των Σπάτων κλείνει οριστικά το Αεροδρόμιο του Ελληνικού. Έτσι, απελευθερώνεται μία έκταση 5.000 στρεμμάτων που μαζί με την έκταση της Αμερικανικής Βάσης (περίπου 1.800 στρεμ.) αποτελεί ενιαίο χώρο. Έχουμε δεσμευτεί ότι η περιοχή θα μετατραπεί σε Μητροπολιτική Ζώνη Πρασίνου που θα αναβαθμίσει τη ζωή των κατοίκων τόσο στις πυκνοκατοικημένες περιοχές των όμορων δήμων όσο και σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο».
Στις 31 Ιανουαρίου 2001, εν όψει των εγκαινίων του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έκανε σαφή την πρόθεση (στα λόγια πάντα) της κυβέρνησης για τη δημιουργία του πάρκου και δήλωσε: «Εκεί θα υπάρξει μητροπολιτικός χώρος πρασίνου. Θα γίνει ένα μεγάλο πάρκο. Πιστεύω πως θα είναι το μεγαλύτερο πάρκο στην Ευρώπη». Προς το παρόν ο χώρος του Ελληνικού (όπως διαπίστωσε ιδίοις όμασι το «ΕΜΠΡΟΣ»), είναι ο μεγαλύτερος σκουπιδότοπος της Ευρώπης!
Τα «παχιά» λόγια συνεχίζονται
Στις 8 Δεκεμβρίου 2003 η τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου συναντάται με τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και αμέσως μετά λέει: «Ο κ. Σημίτης έχει δηλώσει δύο φορές πως το Ελληνικό θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο και ότι ένα μέρος του, περί τα 1.000 στρέμματα, θα δοθεί προς εκμετάλλευση». Τότε ήταν που άρχισε πονηρά-πονηρά να αναφέρεται η λέξη «εκμετάλλευση» η οποία ξεκίνησε από το ευτελές μέγεθος των μόλις 1.000 στρεμμάτων, αξίας, εκείνη την εποχή, μεγαλύτερης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ!
Μόλις τρεις μήνες αργότερα, στις 17/02/2004, ο Κώστας Καραμανλής σε ομιλία του αναφερόταν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού τονίζοντας: «Το Ελληνικό είναι μία από τις τελευταίες ευκαιρίες για την αύξηση του πρασίνου στην πόλη. Δεν υπάρχει δίλημμα τσιμέντο ή πράσινο. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και αυτονόητη. Δεσμευόμαστε ότι οι χώροι που απελευθερώθηκαν, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δημιουργία πρότυπου πάρκου».
Στις 8 Ιουνίου 2006 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, παρουσιάζει για πρώτη φορά τα σχέδια για την κατασκευή του πάρκου και περίπου έναν χρόνο αργότερα, στις 2 Αυγούστου 2007, τα παρουσιάζει ξανά, λέγοντας ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το 2013. Το 2013 έχει περάσει, και οι Αθηναίοι πολίτες, όχι πάρκο δεν έχουν δει, αλλά ούτε θάμνο με ρείκια να φυτεύεται στην ρημαγμένη έκταση.
Πρόσκληση στους «χασάπηδες» για τεμαχισμό ενός κρατικού θησαυρού
Σε αντίθεση με τα παχιά λόγια και τις γεμάτες στόμφο αναγγελίες των πολιτικών απατεώνων, η έκταση του πρώην αεροδρομίου κατακερματίζεται ύπουλα από τα κοράκια, σε βάρος του σχεδιασμού ενός πραγματικά ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου, υψηλού πρασίνου με ήπιες αθλητικές και πολιτιστικές χρήσεις. Από τη μια μεριά η παραχώρηση χώρων σε διάφορες ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου και σε ιδιώτες με σκοπό την οικονομική εκμετάλλευσή τους μόνον αισθήματα αισιοδοξίας δεν γεννούν.
Από την άλλη η επαπειλούμενη πολεοδόμηση 1.000 στρεμμάτων που εμπεριέχει η πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ που κατατέθηκε το 2007 σε δημόσια διαβούλευση. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι η περίπτωση αξιοποίησης των περίπου 5.300 στρεμμάτων της έκτασης του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την αύξηση του ποσοστού πρασίνου στην Αθήνα, η οποία διαθέτει την θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά, ως η «πρωτεύουσα» με την μεγαλύτερη έλλειψη πράσινου και ελεύθερων χώρων.
Τα θλιβερά δεδομένα της Αθήνας, με το μικρότερο ποσοστό πρασίνου, 2.55 τ.μ./κάτοικο, από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, τα προβλήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των μικροσωματιδίων, του όζοντος, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η περίπτωση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την αύξηση αυτού του ποσοστού.
Το «πλιάτσικο» προ των πυλών
Και φτάνουμε στο 2010 όταν η συζήτηση ξαναρχίζει, με αφορμή μια γενική συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με το Κατάρ. Ο αρμόδιος για επενδύσεις υπουργός Χάρης Παμπούκης, απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη ως εξής: «Το Ελληνικό θα περιλαμβάνει μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο, πιθανότατα το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Αυτό αποτελεί δέσμευση. Και αυτή η δέσμευση θα τηρηθεί. Όμως, δεν μπορεί κανείς να δεσμεύσει ολόκληρη την έκταση, για να κάνει όλο τον χώρο πράσινο».
Βρίσκει την ευκαιρία ο ερωτών βουλευτής να υπενθυμίσει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε υποσχεθεί ότι θα γίνει πάρκο ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ της έκτασης. Σήμερα η λέξη «ξεπούλημα» κλίνεται ξανά σε όλες τις πτώσεις, με αφορμή -όχι μόνον το Ελληνικό, αλλά και κάποια άλλα κομμάτια του παραλιακού μετώπου της Αττικής που οι σημερινοί διαχειριστές δεν ξέρουν τι να τα κάνουν. Να τα αξιοποιήσουν όλα μαζί, όπως είπε ο Σαμαράς, ή κομμάτι-κομμάτι, όπως θέλει το ΤΑΙΠΕΔ;
Και έτσι εμφανίστηκε όλως τυχαίως και ο φιλάνθρωπος «χασάπης»! Και αφού κλώθανε επί 15 χρόνια, όλως τυχαίως έρχεται το μεγάλο πλιάτσικο! Στα 915 εκατ. ευρώ, μας ανακοινώνουν με υπερηφάνεια η νέα προσφορά της Lamda Development για το Ελληνικό, συμφερόντων Λάτση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του «Βήματος» η τιμή που προσφέρει η εταιρία, είναι 25% ανώτερη από την προηγούμενη προσφορά της ιδίας(!), και κάτι εκατοντάδες φορές μικρότερη της πραγματικής αξίας της υπό αγορά έκτασης.
Το 33% του ποσού αυτού θα καταβληθεί άμεσα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και το υπόλοιπο (για να μην ζοριστεί κιόλας ο κ. Λάτσης που του χαρίζουν Δημόσια Περιουσία δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ έναντι πινακίου φακής) εντός 10 ετών, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής σύμβασης.
Αυτή είναι η εικόνα ΑΙΣΧΟΥΣ της σημερινής Ελλάδας της Προδοσίας και του Ξεπουλήματος από την κατοχική χούντα των υποτακτικών του μνημονίου και των αρπακτικών της κερδοσκοπίας.
Ας ελπίσουμε, και ας προσευχόμαστε να έχει απομείνει κάτι από την δόλια Πατρίδα, όταν αυτή θα περάσει από τα χέρια των Προδοτών, στα χέρια των Ελλήνων.
Π. Παναγόπουλος
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/rhmazoun-oi-egkatastaseis-tou-aerodromiou-sto-ellhniko#ixzz3AHfXrmzs