Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Απανωτοί σεισμοί στη Χαλκιδική – Σεισμολόγοι μελετούν το φαινόμενο

newego_LARGE_t_1101_53839809

Πολλαπλές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής στο δυτικότερο από τα «πόδια» της Χαλκιδικής, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, ενώ η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα.

Ο ισχυρότερος σεισμός ήταν 5,1 Ρίχτερ, αλλά αυτό που προβληματίζει είναι η συστοιχία δονήσεων, οι απανωτοί σεισμοί δηλαδή.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία από του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών:
Στις 6.56 σημειώθηκε δόνηση μόλις 1,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, λίγα χιλιόμετρα ανοιχτά της Σωζόπολης και σε μικρό εστιακό βάθος 5 χλμ.

Στις 7.22 ακολούθησε δόνηση 4,1 Ρίχτερ λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, ανοιχτά της Νέας Σκιώνης, με εστιακό βάθος 10 χλμ.

Στις 7.29 καταγράφηκε η ισχυρότερη δόνηση με 5,1 Ρίχτερ στο ίδιο περίπου σημείο και στο ίδιο εστιακό βάθος.

Στις 7.33 σημειώθηκε και τέταρτη δόνηση ισχύος 3,2 Ρίχτερ ελαφρά ανατολικότερα, πάντα σε βάθος 10 χλμ.

Στις 7.39 καταγράφηκε δόνηση 2,6 Ρίχτερ λίγα χλμ. νοτιότερα. Δεν έχουν μέχρι στιγμής, αναφερθεί ζημιές.

Για τον μεγαλύτερο σεισμό, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, αναφέρθηκε ότι επρόκειτο για σεισμική δόνηση σε απόσταση 202 χιλιομέτρων βόρεια της Αθήνας και 28 χιλιόμετρα νότια του οικισμού Πολύχρονο.

Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10χλμ. και σύμφωνα με τα όσα είπε ο καθηγητής κ. Παπαζάχος υπήρξαν δυο δονήσεις με τη μικρότερη στα 4,3 και τη μεγαλύτερη στο 5,1.

Όπως είπε μάλιστα ο κ. Παπαζάχος η περιοχή έχει δώσει στο παρελθόν δονήσεις κοντά στα 6 Ρίχτερ, ωστόσο προς το παρόν δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Οι ειδικοί πάντως παρακολουθούν από κοντά το φαινόμενο. Μιλώντας για το ρήγμα από το οποίο προκλήθηκε η δόνηση, ο κ. Παπαζάχος σημείωσε ότι έχει «ένα μέτριο δυναμικό», προσθέτοντας ότι στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχε δώσει σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ, προκαλώντας κάποιες βλάβες. «Ως εκ τούτου δεν ανησυχούμε για κάποιον μεγάλο σεισμό», κατέληξε ο κ. Παπαζάχος.

Παράλληλα όπως ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας, Ευθύμιος Λέκκας, «οι σεισμοί οφείλουν την εκδήλωσή τους μάλλον στο ρήγμα της Ανατολίας. Οι δονήσεις τέτοιου μεγέθους είναι συνηθισμένες στην περιοχή», τόνισε ο κ. Λέκκας, διευκρινίζοντας και αυτός ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

 πηγή

Exit mobile version