Λίγος καιρός έχει περάσει από τότε που ο πρωθυπουργός της χώρας επισκέφθηκε το λόφο Καστά στην Αμφίπολη Σερρών, έτσι ώστε να είναι από τους πρώτους που θα αντικρύσουν το μοναδικό αρχαιολογικό θησαυρό. Προχώρησε σε δηλώσεις μάλιστα, τονίζοντας το πόσο σημαντικά είναι τα αρχαία μνημεία στην ύφανση της Ελληνικής ιστορίας, για την οποία είναι περήφανος ο ελληνικός λαός.
Ένα μήνα μετά είναι ο ίδιος, ο οποίος προχωρά στη διάλυση των αρχαιολογικών εφορειών της χώρας μέσω του νέου νομοσχεδίου των επιτελείων του, που θα δυσχεράνει σε μεγάλο βαθμό το ήδη δύσκολο αρχαιολογικό έργο για την ανάδειξη των πλούσιων αρχαιοτήτων της Πατρίδας μας! Αυτό το νέο λοιπόν, πόνημα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έχει ως στόχο την κατάργηση και συγχώνευση εφορειών και μουσείων. Επιπλέον, μέχρι σήμερα οι εφορείες αρχαιοτήτων είχαν διαιρεθεί σε δύο βασικές περιόδους, από τη μια αυτές των προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων και από την άλλη αυτές των βυζαντινών. Με βάση το νέο νόμο ενσωματώνονται και οι τρεις περίοδοι σε μια αρμόδια εφορεία, πράγμα που σημαίνει ότι διπλασιάζεται ο φόρτος εργασίας, αλλά από την άλλη μειώνεται το εργατικό δυναμικό και οι χρηματοδοτήσεις.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η ΚΗ’ εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που εργάζεται στην Αμφίπολη καταργείται, καθώς από τις 79 εφορείες θα διατηρηθούν μόλις οι 62. Ποιο θα είναι όμως το αποτέλεσμα αυτών των μεταρρυθμίσεων; Αβίαστα καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι λογικά οι εφορείες δε θα είναι σε θέση να διαχειριστούν το πολιτιστικό έργο, που αναμένεται να τους ανατεθεί. Ας μην ξεχνάμε, ότι κάτω από τη νεότερη Ελλάδα είναι θαμμένη η αρχαία, η οποία περιμένει υπομονετικά αιώνες τώρα για να έρθει στην επιφάνεια και να αναπνεύσει! Γίνεται έτσι αντιληπτό το μέγεθος των εργασιών, που βρίσκονται σε εξέλιξη, σε συνδυασμό με αυτές που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια…
Η κυβέρνηση των απατεώνων λοιπόν, θα παρουσιάσει ως μόνη λύση για να «σωθεί» η πολιτιστική μας κληρονομιά, την παραχώρησή της σε ιδιώτες. Ήδη το σχέδιο έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, με πρώτο του θύμα το μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο σταδιακά θα αποκοπεί από την αρμόδια εφορεία και κατ’ακολουθίαν από κάθε του σχέση με δημόσιο φορέα. Ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο ταλανίζει τα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είναι ασφαλώς η αρχαιοκαπηλία. Ξένοι, αλλά και Έλληνες αρχαιολόγοι και μη, προχωρούν στην παράνομη εξαγωγή από την Ελλάδα, αρχαίων αντικειμένων. Το γεγονός ότι τα σύνορα των κρατών, που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν ουσιαστικά καταργηθεί μετά την μη ύπαρξη πλέον τελωνείων για τη διεξαγωγή ελέγχων, συνδυαζόμενο με την ευκολία μεταφοράς αρχαίων μικροαντικειμένων, έχει διευκολύνει κατά πολύ τη δουλειά των αρχαιοκάπηλων.
Μετά τις διαστάσεις που έχει πάρει η ανακάλυψη του τάφου στην Αμφίπολη, είναι φυσικό να έχει ενταθεί το ενδιαφέρον για αντικείμενα που προέρχονται από την περιοχή. Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι εφικτό στον καθένα να αποκτήσει ένα νόμισμα, για παράδειγμα, της εποχής του Φιλίππου, προερχόμενο από λαθρανασκαφές, συλήσεις ή ληστείες. Τα μεγαλύτερα λάφυρα των αρχαιοκάπηλων όμως, είναι η λεία των μεγάλων οίκων δημοπρασιών του εξωτερικού. Αντικείμενα αρχαιοκαπηλίας έχουν εντοπισθεί σε χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά συνηθέστερα στην Ελβετία, όπου γίνεται το μεγάλο ξέπλυμα!
Το κόλπο είναι απλό: ένας Έλληνας ή ξένος, απλός πολίτης ή κατ’ ευφημισμόν αρχαιολόγος, μεταφέρει τα αντικείμενα εκτός συνόρων, εκεί στοιβάζονται για λίγο καιρό στα τελωνεία, έως ότου να ετοιμαστούν τα πλαστά χαρτιά. Τότε, μεταφέρονται σε οίκους δημοπρασιών και πωλούνται. Οι νέοι ιδιοκτήτες βασιζόμενοι σε αυτά τα χαρτιά, ισχυρίζονται πως τα αντικείμενα έχουν αγορασθεί από προηγούμενο ιδιοκτήτη νόμιμα, καλύπτοντας τεχνηέντως τα ίχνη της αρχαιοκαπηλίας. Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ισχύει και για τη χώρα μας, η χώρα προέλευσης δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει οποιοδήποτε αντικείμενο δεν είναι προϊόν κλοπής και έχει αποκτηθεί νόμιμα, όσο νόμιμα τέλος πάντων μπορεί να αποκτηθεί.
Αρκετές ήταν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες, η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε να εξαρθρώσει σπείρες αρχαιοκάπηλων και να αποδείξει ότι διάφορα αντικείμενα ήταν προϊόντα παράνομων πωλήσεων, επιτυγχάνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα, την επιστροφή τους δηλαδή, πίσω στην Πατρίδα τους. Ένα τρανταχτό παράδειγμα, είναι το στεφάνι από μυρτιά, που επεστράφη το 2007 από τη γκαλερί Γκετί και εκτίθεται πλέον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Ένα τέτοιο επίτευγμα δεν είναι καθόλου εύκολο. Ακόμα και αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για παράνομη κατοχή, περνάει πολύς καιρός για τον επαναπατρισμό του αντικειμένου, καθώς αρκετές φορές ο ιδιοκτήτης το διεκδικεί!
Τα αρχαία μνημεία, όπως έχει τονισθεί αλλεπάλληλες φορές, αποτελούν περιουσία του Ελληνικού Έθνους και καμία αναλώσιμη κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να τα πουλήσει ή παραχωρήσει ή ενοικιάσει σε κανέναν ιδιώτη! Αυτές οι «πέτρες» και τα κατεστραμμένα κτίσματα είναι το μόνο που μας έχει μείνει, για να συνδεθούμε με το ένδοξο παρελθόν μας! Είναι η τελευταία σανίδα σωτηρίας, την οποία μας προσέφερε απλόχερα το πλήθος των προγόνων μας, για να μας αποτραβήξει από το βούρκο της σύγχρονης εποχής. Είναι η μόνη ελπίδα μας, για να θυμηθούμε την καταγωγή του Έθνους μας και να το επαναφέρουμε στη θέση που του αρμόζει ανάμεσα στα υπόλοιπα έθνη της Ευρώπης!
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/h-politistikh-mas-klhronomia-bora-sta-cheria-kubernwntwn-kai-archaiokaphlwn#ixzz3CR4HQo8s