Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Άγνωστες μορφές του Ελληνισμού: Μεγασθένης ο Ίωνας

flag_(2)ο εξερευνητής και ιστορικός των Ινδιών

Η αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχε εδραιωθεί σε μεγάλο τμήμα της Ασίας,ανθίζοντας σαν λουλούδι ο Ελληνικός πολιτισμός. Πολλοί στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παλαίμαχοι και μη, όπως και άλλοι Έλληνες άποικοι είχαν εγκατασταθεί στην Βακτρία, στην Αραχωσία, στην Αρεία, στην Πενταποταμία και σε άλλες περιοχές πέρα από τον Ινδό ποταμό (περιοχές του σημερινού Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ινδίας). 

Θέατρα, στάδια, βιβλιοθήκες, αγάλματα και ό,τι άλλο σηματοδοτούσε τον Ελληνισμό, κοσμούσε τις νέες ελληνικές πόλεις. Αυτές οι συνθήκες ίσχυαν στην Ασία όταν έδρασε ο Μεγασθένης από την γη της Ιωνίας (Μικρά Ασία).

Ο Μεγασθένης γεννήθηκε περίπου το 350 π.Χ. και από νωρίς διακρίθηκε στις διπλωματικές αποστολές. Στην αρχή έζησε στην αυλή του Σελεύκου του Νικάτορα, ενός από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δεν γνωρίζουμε δυστυχώς πολλά πράγματα για την ζωή του πριν τον διορίσει πρέσβη στην αυλή του Ινδού βασιλιά Σανδράκοττου (μισός Έλληνας), ο Σέλευκος ο Νικάτωρ.

Ο Μεγασθένης ταξίδεψε πολλές φορές από την Αραχωσία στην αυλή του Σανδράκοτου στην πόλη Παλίμβοθρα και έμενε στο παλάτι του δίπλα στον ποταμό Γάγγη. Εκεί εξερεύνησε την άγνωστη χώρα των Ινδιών, παρατηρώντας την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Κατέγραψε τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων και περιέγραψε την γεωγραφία του τόπου. Εκτός από διπλωμάτης, ήταν και  εθνογράφος, γεωγράφος και ιστορικός.

Κατά την παραμονή του στην αυλή του Ινδού βασιλέα συνέγραψε τα «Ινδικά» σε 4 τόμους, όπου μιλούσε για τις μαρτυρίες των Ινδών ηλικιωμένων για τις εκστρατείες του Διονύσου και του Ηρακλή σε αρχαιότατες εποχές. Περιέγραψε τις διάφορες θρησκείες των Ινδών, τους θεούς τους όπως τον Ίντρα και τον Σίβα. Στην περιγραφή των Ινδιών επηρέαστηκε από τον Σκύλακα τον Καρυανδέα, τον Ηρόδοτο, τον Κτησία τον Κνίδιο και τον Εκαταίο τον Μιλήσιο που είχαν γράψει πρώτοι για τις μακρινές Ινδίες.

Στα Παλίμβοθρα έμεινε για δέκα ολόκληρα χρόνια, από το 303 έως το 292 π.Χ., μαζεύοντας ένα πλήθος πληροφοριών, τις οποίες χρησιμοποίησε για την συγγραφή των «Ινδικών». Από τον Μεγασθένη επηρεάστηκαν ο Αρριανός, ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, ο Στράβωνας, ο Αντίγονος ο Καρύστιος και ο Ευσέβιος, διασώζοντας μέσα από τα έργα τους πολλά αποσπάσματα και πληροφορίες των «Ινδικών».

Ο Μεγασθένης πέθανε σε ηλικία 60 χρονών το 290 π.Χ. από αιτία που δεν γνωρίζουμε. Με τον βίο και το έργο του διέδωσε τον Ελληνισμό στα βάθη της Ασίας.

Αίας ο Τελαμώνιος
Τ. Ο. Καβάλας

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/agnwstes-morfes-tou-ellhnismou-megasthenhs-o-iwnas#ixzz3Chg6yR1r

Exit mobile version