Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Το μελλοντικό άρμα μάχης των ΗΠΑ

Το μελλοντικό άρμα μάχης που σχεδιάζει το αμερικανικό Πεντάγωνο θα ομοιάζει περισσότερο με μαχητικό Stealth παρά στο σημερινό υπερθωρακισμένο άρμα Abrams M-1.

Ο αμερικανικός στρατός θέλει να έχει στο οπλοστάσιο του ένα άρμα που θα μπορεί να επιβιώσει από επίθεση με αντιαρματικούς πυραύλους, χωρίς όμως να φέρει τόσο βαριά θωράκιση που θα το κάνει τελείως δυσκίνητο. Επίσης θα πρέπει να έχει ιδιότητες Stealth για να αποφεύγεται ο εύκολος εντοπισμός του, ενώ θα έχει πλήρωμα δυο ατόμων.

Η υπηρεσία μελλοντικής τεχνολογίας του Πενταγώνου DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) σχεδιάζει το άρμα το οποίο θα έχει το μισό μέγεθος και βάρος απ’ ότι το Abrams M-1 και διπλάσια ταχύτητα από αυτό. Η τελευταία έκδοση του Abrams M-1A2 ζυγίζει 60 τόνους και κινείται με περίπου 40 χλμ/ώρα (εκτός δρόμου), έχοντας τετραμελές πλήρωμα. Το μελλοντικό άρμα της DARPA θα ζυγίζει 30 τόνους και θα κινείται με διπλάσια ταχύτητα εκτός δρόμου. Για θωράκιση το νέο άρμα θα βασίζεται περισσότερο στην ενεργητική παρά στην παθητική ασφάλεια, γεγονός που υποδηλώνει ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου και αποφυγής αντιαρματικών βλημάτων και πυραύλων. Στοιχεία ή λεπτομέρειες για τον οπλισμό του άρματος δεν έχουν γίνει εισέτι γνωστά, σίγουρο όμως είναι ότι το όποιο πυροβόλο ή πυραυλικό σύστημα θα είναι ισχυρότερης δύναμης πυρός από ότι το πυροβόλο των 120 mm.

Η πλέον ενδιαφέρουσα καινοτομία του μελλοντικού άρματος GXV-T (Ground X-Vehicle Technology) θα είναι η ικανότητα του να είναι αόρατο στο φως, στην υπέρυθρη ακτινοβολία, στους ηλεκτρομαγνητικούς αισθητήρες (ραντάρ) και στα ηχητικά κύματα, ιδιότητες δηλαδή που αντιστοιχούν στο μαχητικό F-35 Stealth.

Το πρόγραμμα GXV-T της DARPA επιδιώκει να διερευνήσει και να αναπτύξει επαναστατικές τεχνολογίες για θωρακισμένα οχήματα μάχης που θα βοηθήσουν σημαντικά την κινητικότητα και την ικανότητα επιβίωσης αυτών των οχημάτων χωρίς επιπρόσθετη και βαριά θωράκιση. Σύμφωνα με την DARPA οι τεχνολογικές καινοτομίες του νέου άρματος θα εξασφαλίζουν απόλυτα ιδανικά το τρίπτυχο δύναμη πυρός, ενεργητική θωράκιση, ταχύτητα-κινητικότητα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται πλήρως  η λειτουργική βιωσιμότητα αυτής της μελλοντικής γενιάς των αρμάτων μάχης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η DARPA είναι μια υπηρεσία του αμερικανικού Πενταγώνου, υπεύθυνη για την ανάπτυξη νέων στρατιωτικών τεχνολογιών. Η DARPA δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο Eisenhower το 1958 με σκοπό την διαμόρφωση και εκτέλεση ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων που θα εξασφαλίζουν την υπεροχή της στρατιωτικής τεχνολογίας των ΗΠΑ. Το έναυσμα για την δημιουργία αυτής της υπηρεσίας το έδωσε η εκτόξευση του σοβιετικού δορυφόρου Sputnik, που βρήκε τελείως απροετοίμαστους τους Αμερικανούς. Σήμερα η DARPA εξασφαλίζει την εξέλιξη της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας και την προσπάθεια των ΗΠΑ για στρατιωτική υπεροχή έναντι των πιθανών εχθρών, προσπαθώντας να αποτρέψει την τεχνολογική έκπληξη, όπως αυτή του Sputnik, από τους αντιπάλους.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/to-mellontiko-arma-machhs-twn-hpa#ixzz3D5MvITuR

Exit mobile version