Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ερώτηση για την έλλειψη αντιπυρικής προστασίας στην Κρήτη

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΘΕΜΑ: «Xωρίς αντιπυρική προστασία η Κρήτη»

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες φέτος θα υπάρξει πρόβλημα στην αντιπυρική προστασία στην Κρήτη. Η έλλειψη πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων  σε συνδυασμό με την μείωση του προσωπικού της πυροσβεστικής υπηρεσίας, καθώς λόγω του ασφαλιστικού έχουν αυξηθεί οι αποχωρήσεις πυροσβεστών, οδηγούν χωρίς υπερβολή στο να αφεθεί η Κρήτη έρμαιο στις καταστρεπτικές πυρκαγιές.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί που ασχολούνται με θέματα πολιτικής προστασίας και πυροπροστασίας, η Κρήτη έχει μια γεωγραφική ιδιαιτερότητα. Το μακρόστενο σχήμα της σε συνδυασμό με τους ορεινούς όγκους που βρίσκονται σχεδόν την μέση του νησιού και τα εκατοντάδες μικρά ή μεγάλα φαράγγια, ευνοούν την ανάπτυξη ισχυρότατων ανέμων και ρευμάτων που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την αποτελεσματική παρέμβαση των πυροσβεστικών αεροπλάνων. Παράλληλα λόγω των ανέμων αλλά και των χιλιάδων στρεμμάτων με ελαιόδεντρα οι φωτιές εξαπλώνονται με μεγάλη ταχύτητα και είναι βέβαιο πως ο χρόνος που χρειάζονται τα πυροσβεστικά αεροπλάνα από την Ελευσίνα θα είναι κρίσιμος. Επιπλέον οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, ακριβώς λόγω των ορεινών όγκων, είναι πολύ δύσκολο να επιχειρήσουν με αποτελεσματικότητα, καθώς η φωτιά πολύ εύκολα εξαπλώνεται σε περιοχές που δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, όπως συμβαίνει στα ορεινά. Κατά συνέπεια κρίνεται επιτακτική η ενίσχυση πυροπροστασίας του νησιού από αέρος με κατάλληλου τύπου ελικόπτερα.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Πώς θα αντιμετωπισθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα;
Γιατί ενώ έχει ήδη αρχίσει η αντιπυρική περίοδος δεν έχουν γίνει βήματα ώστε να θωρακιστεί το νησί από τον κίνδυνο πυρκαγιών;
Γιατί ενώ για ζητήματα ήσσονος σημασίας δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ, δεν διατίθενται κονδύλια για την αντιπυρική ενίσχυση του νησιού;

Αθήνα, 24/07/2014
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Ελένη Ζαρούλια

Βουλευτής Β’ Αθηνών

ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Στην σχετική ερώτηση μας απάντησαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και επιπλέον μας ενημέρωσαν ότι κατά τα λοιπά είναι αρμόδιο να μας απαντήσει το συνερωτώμενο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, το οποίο φυσικά αρνείται να δώσει λόγο στο μισό εκατομμύριο και πλέον Ελλήνων και Ελληνίδων αυτής της χώρας…!

Exit mobile version