Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ερώτηση για την συστηματική μείωση των ψαριών της Μεσογείου

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Μειώνονται συστηματικά τα ψάρια της  Μεσογείου»

Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) η κατάσταση του πληθυσμού των αλιευμάτων στη Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική λόγω της δραματικής μείωσης τους. Έπειτα από έρευνα σε εννέα είδη ψαριών, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι  λόγω της πίεσης της αλιείας, η οποία συνεχώς εντείνεται από το 1990 και μέχρι σήμερα, τα αλιευτικά αποθέματα της Μεσογείου είναι εξαιρετικά μειωμένα. Η μελέτη δείχνει ότι μετά το 1990 ο βαθμός εκμετάλλευσης των μεσογειακών ψαριών έχει αυξηθεί σταθερά, καθώς μειώνεται συνεχώς η επιλεκτικότητα των αλιέων και, παράλληλα, μειώνονται οι πληθυσμοί των ψαριών. Την ίδια στιγμή, σε άλλες αλιευτικές περιοχές όπως ο Ατλαντικός Ωκεανός, οι πληθυσμοί των αλιευμάτων σταθεροποιούνται ή ακόμη και αυξάνονται. 

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι πληθυσμοί των ψαριών της Μεσογείου περιέχουν μεγαλύτερη ποικιλία ειδών σε σχέση με τα ψάρια του Βορείου Ατλαντικού και, αντίστοιχα, στη Μεσόγειο χρησιμοποιείται μια μεγαλύτερη ποικιλομορφία αλιευτικού εξοπλισμού. Ακόμη, οι περισσότεροι αλιευτικοί στόλοι στη Μεσόγειο (πάνω από το 95%) είναι μικρής κλίμακας και καλύπτουν συνήθως μια τεράστια ακτογραμμή, πράγμα που καθιστά πιο δύσκολο τον έλεγχό τους από ό,τι σε άλλες θάλασσες. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα υπολογιστικά μοντέλα προσομοίωσης ανά είδος ψαριού δείχνουν ότι τα ιχθυαποθέματα θα ήταν πολύ πιο ανθεκτικά στην υπεραλίευση, αν τα ψάρια πιάνονταν λίγα χρόνια αφότου έφταναν στην αναπαραγωγική ωριμότητά τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ψάρια όπως ο μπακαλιάρος και το μπαρμπούνι, που ζουν κοντά στο βυθό και συχνά πιάνονται σε πολύ μεγάλους αριθμούς από τα δίχτυα που ρίχνουν οι τράτες. Αντίθετα, εάν οι γόνοι των ψαριών αφήνονταν να φθάσουν σε ώριμη ηλικία, ώστε να γεννήσουν έστω μια φορά, τότε θα υπήρχε σημαντική βελτίωση στα αλιευτικά αποθέματα της Μεσογείου. Η μελέτη, επιπλέον, κατέδειξε ότι στο μέλλον ακόμη περισσότερα είδη ψαριών θα συρρικνωθούν, όχι μόνο στην Μεσόγειο, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως η Κίνα, η υποσαχάρια Αφρική και οι τροπικές θάλασσες.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Ποια  μέτρα θα λάβουν από κοινού με τα άλλα μεσογειακά κράτη προκειμένου να επιτηρείται σωστά και επαρκώς η αλιεία στη Μεσόγειο με σκοπό να καταπολεμηθεί η υπεραλίευση και η λαθροαλίευση που οδηγούν στη δραματική συρρίκνωση των ιχθυαποθεμάτων;

Αθήνα, 06/08/2014
Η ερωτώσα Βουλευτής
Ελένη Ζαρούλια
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

 

Μέχρι στιγμής δεν μας έχει απαντήσει το αρμόδιο υπουργείο, ενώ το υπουργείο ΥΠΕΚΑ (ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ) μέσω του κ. Γιάννη Μανιάτη μας ενημερώνει ότι δεν είναι αυτό αρμόδιο για να μας απαντήσει και ότι το αρμόδιο υπουργείο είναι το  ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.

Exit mobile version