Ένα είναι βέβαιο: όταν ακούω τους πολιτικούς ταγούς και τα «ιερά τέρατα» της δημοσιογραφίας να μιλάνε βαθυστόχαστα και να προτείνουν λύσεις για την Ελληνική οικονομική κρίση, αναπόφευκτα παθαίνω ο ίδιος κρίση.
-Κρίση ταυτότητας: σα να μην είμαι κάτοικος αυτής της χώρας για περίπου 5 δεκαετίες, σα να μη γνωρίζω ποιοι πραγματικά ευθύνονται για τα κακώς κείμενα.
-Κρίση πανικού: παρατηρώ αυτούς που με τις λάθος πολιτικές τους επιλογές οδήγησαν την Ελλάδα, σε αδιέξοδο, να αυτοπροσδιορίζονται και να αυτοπροβάλλονται ως σωτήρες.
-Κρίση ιστορική καθώς ανασύρω από τη μνήμη μου τις προηγούμενες (4 τον αριθμό) οικονομικές κρίσεις που ταλάνισαν την Ελλάδα (1827, 1843, 1893, 1932). Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν κοινοί παράγοντες και διαπιστώσεις:
α. Διείσδυση του διεθνούς πολιτικού και οικονομικού παράγοντα στην εσωτερική ζωή της Ελλάδας (μια ιδιότυπη κατοχή).
β. Συνεργασία και συνδιαπλοκή κυβερνήσεων (δοσίλογων κατά πολλούς) και οικονομικά ισχυρών (νταβατζήδων κατά τον Καραμανλή τον νεότερο).
γ. Επιβολή δυσβάσταχτων μέτρων (μεταρρυθμίσεων κατά ΓΑΠ, Σαμαρά και ΣΙΑ) για τον Ελληνικό λαό, με μόνο στόχο την κερδοσκοπία των καιροσκόπων, καθώς δίχως να μειώνουν το χρέος καθιστούν αδύνατη όχι μόνο την αξιοπρεπή διαβίωση των Ελλήνων αλλά και αυτή ακόμη την επιβίωσή τους.
Η οικονομική κρίση έχει βαθιές ιστορικές, κοινωνικές, πολιτικές και ιδεολογικές ρίζες και αποτελεί κοινό τόπο ότι η μελέτη των αιτιών της κρίσης, η ενδελεχής έρευνα των πτυχών αυτής και ο προσεκτικός σχεδιασμός των προτεινόμενων λύσεων, οδηγεί στη λήψη αποφάσεων για την έξοδο από αυτή. Εν προκειμένω, η «Κυβέρνηση» αφού έλαβε υπόψη της (;) όλα τα παραπάνω έλαβε τα πλέον κατάλληλα μέτρα!
Μα θα μου πείτε πως εξηγούνται η φτώχεια και η εξαθλίωση. Γιατί το ποσοστό των ανέργων, ιδιαίτερα των νέων, αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο; Γιατί συνεχώς αυξάνονται οι φόροι και τα χαράτσια ενώ μειώνονται οι μισθοί, οι συντάξεις και οι κοινωνικές παροχές;
Πρόσφατα ο κ. Σαμαράς πανηγύρισε την επιτυχία πρωτογενούς πλεονάσματος. Να εξηγήσω την κοροϊδία παραθέτοντας ένα απλό παράδειγμα: Κάποιος παίρνει 1000 ευρώ μισθό. Αγοράζει προϊόντα από τον μπακάλη και το μανάβη, αλλά αντί να πληρώσει τα γράφει σε τεφτέρι. Δεν πληρώνει κανένα λογαριασμό, ούτε οποιαδήποτε άλλη οικονομική υποχρέωση. Στο τέλος του μήνα χρωστάει σε πολλούς αλλά έχει στην τσέπη του «πλεόνασμα» 1000 ευρώ. Έτσι λοιπόν «κατάφερε» και ο κ. Σαμαράς και οι συν αυτώ, πρωτογενές πλεόνασμα. Το κράτος είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης σε ιδιώτες, σε ασφαλιστικά ταμεία, σε εταιρείες, δεν επιστρέφει ΦΠΑ, δεν πληρώνει γενικά τις υποχρεώσεις του, αλλά από πλεόνασμα – έχει να μοιράσει κάποια ψηφοθηρικά ψίχουλα.
Τολμώ, δυστυχώς, να παραδεχτώ, πως για τα σημερινά χάλια της Ελληνικής οικονομίας δεν ευθύνονται μόνον οι ξένες κυβερνήσεις, οι ξένες τράπεζες και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Ας μου επιτραπεί, βέβαια, ο πλεονασμός σκέψης και πένας δηλώνοντας στους Βρετανούς και Αλεμάγνους ότι, για να μας κουνούν το δάχτυλο, να επιστρέψουν αμελλητί τα κλεμμένα Μάρμαρα του Παρθενώνα και τις πολεμικές αποζημιώσεις – κατοχικό δάνειο, αντίστοιχα. Βέβαια, πώς να τους κατηγορήσει κανείς! Όλοι αυτοί κάνουν τη δουλειά τους και την κάνουν καλά, με σχέδιο και προγραμματισμό.
Μήπως ευθύνεται ο Ελληνικός λαός; Και ναι και όχι. Ναι, γιατί με την ψήφο του νομιμοποίησε και νομιμοποιεί Κυβερνήσεις-μαριονέτες, τυχοδιωκτικές, ανίκανες και ανθελληνικές. Όχι, γιατί, με τη συστηματικά επιχειρούμενη απαξίωσή και αντιμετώπισή του ως αποδιοπομπαίου τράγου, ο Ελληνικός λαός παραπληροφορείται και τρομοκρατούμενος χειραγωγείται.
Ας μιλήσουμε, λοιπόν, με οικονομικούς όρους και ας μου επιτραπεί να θέσω κάποια ερωτήματα:
– Το υπερφιλελεύθερο μοντέλο σωτηρίας της τρόικα έχει εφαρμοστεί σε άλλη χώρα επιτυχώς;
-Μειώθηκε το έλλειμμα, που αποτελεί βασική προϋπόθεση αποπληρωμής του χρέους;
– Εκτός από τα μέτρα διασφάλισης της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος (και στραγγαλισμού της Ελληνικής κοινωνίας), προχώρησε η Κυβέρνηση σε μείωση της φορολογίας, αύξηση της ρευστότητας και ενίσχυση των δημοσίων δαπανών, βασικά εργαλεία τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης;
-Τελικά πόσο είναι το χρέος της Ελλάδας και είναι αυτό βιώσιμο;
– Η φημολογούμενη υπέρβαση της κρίσης και η «προ των πυλών» ανάκαμψη μήπως συνδέεται με ψηφοθηρικά συμφέροντα της επερχόμενης προεκλογικής περιόδου;
Μη βιαστείτε να απαντήσετε γιατί θα κάνετε/κάνουμε όλοι λάθος. Μόνος αλάνθαστος ο κ Στουρνάρας που, για τις επιδόσεις του ως Υπουργός Οικονομικών, επιβραβεύτηκε με τον Προεδρικό θώκο της ΤτΕ. Στην Οικονομία, όπως στη Φιλοσοφία και στα Μαθηματικά (επιστήμες που πρώτοι εμείς διδάξαμε στους ξένους), υπάρχουν περισσότερες από μία λύσεις και απαντήσεις, σε κάθε ερώτημα – πρόβλημα.
Ο Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή στο οικονομικό του πρόγραμμα, προτείνει λύσεις και μεθόδους εξόδου από την κρίση και ανόρθωσης της Ελληνικής οικονομίας. Μαζί δεν τα φάγαμε, όμως μαζί (πλην των γνωστών σωτήρων, παραγόντων και νταβατζήδων) πληρώνουμε την κρίση και όλοι μαζί οι Έλληνες θα δουλέψουμε για να αποτινάξουμε τον οικονομικό «ζυγό» και να υπερκεράσουμε το σκόπελο που βιώνουμε.
Ελευθέριος Σ. Συναδινός
Αντιστράτηγος ε.α.
Ευρωβουλευτής Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή