Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Μπίζνα εκατ. ευρώ με τα απορρίμματα

Το μεγάλο πάρτι με τα δημόσια έργα μόλις ξεκίνησε από την Ήπειρο, όπου ένας εκ των «εθνικών νταβατζήδων», για να χρησιμοποιήσουμε και την γνωστή φράση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης, ανέλαβε την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων της περιφέρειας, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Το κόστος κατασκευής της μονάδας θα χρηματοδοτηθεί κατά 60% από το ΕΣΠΑ, όπου ήδη εντάχθηκε το έργο, προκειμένου να εκταμιευθούν με συνοπτικές διαδικασίες 21,5 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο 40% θα καλυφθεί από την Ιντρακάτ που αναδείχθηκε ανάδοχος εταιρεία σε κοινοπραξία με την Archrodon Group NV και Envitec.
Στην πραγματικότητα ο όμιλος Κόκκαλη και οι συνεταίροι του δεν θα βάλουν ούτε ένα ευρώ, αφού θα ακολουθηθεί και στην περίπτωση αυτή ο χαμηλότοκος δανεισμός από τράπεζα (μάλλον την Πειραιώς του Μιχάλη Σάλλα) με εγγύηση τα μελλοντικά κέρδη της κοινοπραξίας από την διαχείριση των οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων που παράγουν οι τέσσερις νομοί της συγκεκριμένης περιφέρειας.
Προκειμένου δε να γίνει ταχύτατα απόσβεση του συγκεκριμένου δανείου θα αυξηθεί στα ύψη η τιμή ανά τόνο των απορριμμάτων που θα επεξεργάζεται η μονάδα με την μέθοδο της μηχανικής ανακύκλωσης.
Από 25 ευρώ που στοιχίζει σήμερα ο τόνος θα εκτοξευθεί στα 41,8 ευρώ και φυσικά την διαφορά θα κληθεί να πληρώσει, μέσω των ανταποδοτικών τελών που επιβάλλουν οι δήμοι, ο λαός της Ηπείρου.Η μόνη συμβατική υποχρέωση του αναδόχου σχήματος είναι να παραδώσει το έργο εντός προθεσμίας 20 μηνών, ενώ θα αναλάβει την λειτουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων δυναμικότητας 105.000 τόνων ετησίως για διάστημα 27 ετών. Ήδη έχει επιλεγεί ο χώρος των 118,5 στρεμμάτων όπου θα δημιουργηθεί η μονάδα ο οποίος βρίσκεται στα δυτικά της σήραγγας Αγ. Αναστασίας της Εγνατίας οδού, πολύ κοντά στο Ιερό Μαντείο και Θέατρο της Δωδώνης Ιωαννίνων.
Η αγορά της συγκεκριμένης έκτασης θα γίνει με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου. Τώρα τα βλέμματα των εθνικών εργολάβων στρέφονται στους τέσσερις μεγάλους διαγωνισμούς της Περιφέρειας Αττικής (Λιόσια, Φυλή, Κερατέα, Γραμματικό), όπου για την κατασκευή μονάδων ανακύκλωσης και ΧΥΤΑ (χωματερών) θα διατεθούν πάνω από 750 εκατ. ευρώ, πόροι που θα προέρχονται κυρίως από κοινοτικά κονδύλια.
Αντιλαμβάνεται κανείς γιατί ξαφνικά τα κανάλια και οι εφημερίδες των βαρόνων της διαπλοκής «αγάπησαν» παράφορα την νέα περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου και μετατράπηκαν στους πιο θερμούς χειροκροτητές της. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι φαβορί για την ανάληψη των συγκεκριμένων έργων ήταν επί ημερών του προκατόχου της Γιάννη Σγουρού, η κοινοπραξία Ηλέκτωρ – Άκτωρ Παραχωρήσεις συμφερόντων Γεωργίου Μπόμπολα.
Δεν χρειάζεται επομένως να απορεί κανείς για τα στημένα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ που φιλοξενούν τελευταία οι εφημερίδες και τα κανάλια του συστήματος, τα οποία σπεύδουν να «αποθεώσουν» κυριολεκτικά τις όποιες επιλογές της κ. Δούρου, π.χ. όπως αυτή του πολιτικού όρκου κατά την ανάληψη των καθηκόντων της.

 πηγή

Exit mobile version