Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ποιά η αναγκαιότητα της βόλτας για τον σκύλο μας;

Πολλοί έχουν συνδυάσει τη βόλτα του κατοικιδίου τους με μία μορφή γυμναστικής, μία άσκηση που ικανοποιεί τις σωματικές του ανάγκες. Υπάρχει φυσικά και η άποψη ότι ένας μικρόσωμος σκύλος είναι ευχαριστημένος με το παιχνίδι και το τρέξιμο μέσα στο σπίτι, ενώ ένας μεγαλόσωμος που περνάει τη μέρα του στην αυλή, δεν έχει ανάγκη τη βόλτα. Οι απόψεις αυτές είναι τελικά… σωστές;

Και φυσικά η απάντηση είναι… ΟΧΙ!

Οι καθημερινές βόλτες του σκύλου συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη και τη βελτίωση τόσο της υγείας, όσο και της συμπεριφοράς του. Η έννοια της “βόλτας” δεν πρέπει να ταυτίζεται μόνο με την ανάγκη της τουαλέτας, αλλά με μία οργανική, φυσική ανάγκη του κατοικιδίου μας.

Ο σκύλος μας έχει ανάγκη τη βόλτα για:

·         Να έρθει σε επαφή με νέα ερεθίσματα και να αποκτήσει νέες εμπειρίες, όπως μυρωδιές, ήχους, εικόνες, εμπλουτίζοντας την καθημερινή του ζωή. Το σπίτι παρέχει περιορισμένα ερεθίσματα, που ενισχύουν την ανία του σκύλου.

·         Να κοινωνικοποιηθεί με άλλους σκύλους και φυσικά με ανθρώπους (διαφόρων ηλικιών, χρωμάτων και οσμών).

·         Να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του, ώστε να αποφύγουμε στο μέλλον τυχόν φοβίες.

·         Να ασκείται σωματικά και κυρίως νοητικά.

·         Να πραγματοποιεί συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα το μαρκάρισμα που είναι αρκετά σημαντικό για τους σκύλους.

·         Να ασκηθεί και να εκτονωθεί, έτσι ώστε επιστρέφοντας στο σπίτι να είναι χαλαρός και πλήρως ευχαριστημένος.

 «Μα… για ποιό λόγο να εκτονωθεί ο σκύλος; Αφού παίζουμε μέσα στο σπίτι!» Η πιο συνηθισμένη ερώτηση και φυσικά η πιο κλασική σκέψη που έχουν οι περισσότεροι γονείς σκύλων. Η απάντηση σε αυτήν είναι ότι το παιχνίδι μέσα στο σπίτι δεν προσφέρει στο σκύλο αυτά που έχει πραγματικά ανάγκη. Ο σκύλος αγαπά και έχει ανάγκη να τρέξει, να καταναλώσει ενέργεια, να παίξει, να μοιραστεί στιγμές μαζί σας. Στην περίπτωση που δεν είστε και τόσο αθλητικός τύπος, όπως ο σκύλος σας, μη ξεχνάτε ότι υπάρχουν και τα παιχνίδια επαναφοράς, όπως μία μπάλα… Εσείς κάθεστε, πετάτε τη μπάλα και ο σκύλος τρέχει!

Πώς μία βόλτα επηρεάζει τη ψυχολογία του σκύλου μας;

Παράδειγμα 1ο:

Σηκώνεστε 8.00 το πρωί, πίνετε τον καφέ με την ηρεμία σας, ντύνεστε, κατεβάζετε το σκύλο σας για μια γρήγορη βόλτα στο τετράγωνο, τον αφήνετε στο σπίτι και φεύγετε για δουλειά. Γυρίζοντας το απόγευμα, πεινασμένοι και κουρασμένοι, ανοίγετε την πόρτα και βλέπετε ένα σπίτι λες και πέρασε ο Τυφώνας ¨Katrina¨: πεσμένα αντικείμενα στο πάτωμα, το χαρτί της τουαλέτας να κρέμεται από τον πολυέλαιο, σκισμένοι καναπέδες, άδειο το κουτί με τα γλυκά, και πολλές ακόμη ζημιές… Πριν σας καταβάλλει ο εκνευρισμός και αρχίζετε τις φωνές και τις κατηγορίες στο σκύλο σας που δεν ήταν «φρόνιμο παιδί», αναρωτηθείτε πρώτα τι κάνατε εσείς λάθος!

Η γρήγορη βόλτα στο τετράγωνο της γειτονιάς διήρκεσε λίγο και φυσικά δεν ήταν αρκετή, ώστε ο σκύλος να βγάλει την ενέργειά του. Τι θα γινόταν στην αντίθετη περίπτωση; Σηκωνόμαστε 10’ νωρίτερα, πίνουμε πιο γρήγορα τον καφέ μας και πάμε με τον σκύλο μας μία βόλτα μεγαλύτερη σε διάρκεια, ίσως τρέχουμε και λίγο μαζί του. Αφήνουμε το σκύλο στο σπίτι και φεύγουμε για τη δουλειά. Επιστρέφοντας, σίγουρα δε θα αντικρίσουμε ανάστατο το σπίτι μας! Ο σκύλος θα είναι χαλαρός και θα μας περιμένει χαρούμενα κουνώντας την ουρά του. Η καθημερινή βόλτα σε τακτά χρονικά διαστήματα και με μεγάλη διάρκεια ηρεμεί τον σκύλο και δε μεγαλώνει περισσότερο το άγχος του. Και επίσης είναι μία καλή ευκαιρία για τη… δική μας πρωινή γυμναστική!

Παράδειγμα 2ο:

Σίγουρα σας έχει τύχει λόγω καθημερινών υποχρεώσεων ή έλλειψης διάθεσης ή λόγω ακόμα και καιρικών συνθηκών (π.χ. βροχή) να μην έχετε βγάλει βόλτα το σκύλο σας. Ο σκύλος παραμένει μέσα στο σπίτι περισσότερες ώρες, χωρίς ενδιαφέροντα και φυσικά αρχίζει να πειράζει του πάντες και τα πάντα. Εσείς εκνευρίζεστε, κατηγορώντας τον σκύλο για το πόσο ανυπάκουος είναι αυτές τις μέρες, χωρίς να έχετε αναρωτηθεί πρώτα ποια είναι η αίτια της συμπεριφοράς αυτής. Εσείς πώς θα νιώθατε, αν είχατε να βγείτε από το σπίτι σας δυο τρεις μέρες; Σίγουρα θα νιώθατε το ίδιο με το σκύλο σας!

Παράδειγμα 3o:

Βγάζουμε το σκύλο βόλτα στο πάρκο, τον αφήνουμε ελεύθερο και καθόμαστε άνετα. Στην περίπτωση που υπάρχουν και άλλα σκυλιά, όλα είναι τέλεια: ο σκύλος μας θα παίξει μαζί τους, θα τρέξει, θα χαρεί, θα γνωρίσει και καινούριους φίλους.

Τι γίνετε, όμως, στην περίπτωση που είμαστε μόνοι μας στο πάρκο; Ο σκύλος περπατάει μόνος του χωρίς κανένα ενδιαφέρον, μυρίζει λίγο από εδώ και λίγο από εκεί, κάνει την ανάγκη του και γυρνάει σε εμάς. Κάθετε δίπλα μας και κοιτάμε μαζί το υπερπέραν. Τον παροτρύνουμε λέγοντας «Άντε, πήγαινε να παίξεις!», «Άντε τρέξε λίγο!» και φυσικά αυτός μας κοιτάει με απορία… «Με ποιόν να παίξω; Δεν υπάρχει κανένας! Μόνο εσύ είσαι εδώ μαζί μου και εσύ δεν κάνεις τίποτα! Δεν πάμε καλύτερα σπίτι να κυνηγήσω τον γάτο;». Αποφασίζετε από κοινού να πάτε σπίτι και μόλις ανοίξετε την πόρτα, ο σκύλος ορμάει μέσα και κυνηγάει τον γάτο. Και φυσικά αναρωτιέστε… «Μα καλά… Τόση ώρα έξω δεν ήμασταν; Δεν εκτονώθηκε;». Και φυσικά δεν εκτονώθηκε και δεν κουράστηκε, γιατί απλά… δεν έκανε τίποτα απολύτως κατά τη διάρκεια της βόλτας.

Την επόμενη φορά που θα μαζεύουμε σπασμένα αντικείμενα ή θα προσπαθούμε να σώσουμε τον γάτο μας, μην εκνευριστούμε και κατηγορήσουμε τον σκύλο μας για την ανάρμοστη συμπεριφορά του. Πρώτα πρέπει να αναρωτηθούμε τι κάνουμε εμείς λάθος! Δεν είναι δυνατόν ο σκύλος να είναι πλήρως συνεργάσιμος τη μία βδομάδα, ενώ την άλλη να είναι αντάρτης!

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κατοικίδια ζώα που δε μένουν πολλές ώρες μόνα τους στο σπίτι και ο γονέας τους τα βγάζει συχνά για βόλτες, παίζοντας μαζί τους και περνώντας δημιουργικά την ώρα του μαζί τους, η ψυχολογική τους κατάσταση βελτιώνεται, ενώ τα ζώα είναι ήρεμα, ικανοποιημένα, χαρούμενα και φυσικά υγιή.

Η βόλτα είναι ένα είδος άσκησης, σωματικής και νοητικής. Σε μία βόλτα, όμως, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τους ρόλους μας, έτσι ώστε να έχουμε και τα επιθυμητά αποτέλεσμα. Εφόσον εμείς ελέγχουμε τη χρονική διάρκεια και τη συχνότητα της βόλτας, εμείς είμαστε και αυτοί που ελέγχουμε κάθε δραστηριότητα που πραγματοποιείται κατά τη διάρκειά της. Για αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συμπεριφόρα μας είναι πιο σημαντική από ότι εκείνη του σκύλου. Αν η δική μας συμπεριφορά είναι σωστή, τότε θα είναι και του σκύλου. Η βόλτα για κάθε σκύλο, ανεξαρτήτως ράτσας, μεγέθους και ηλικίας, είναι αναντικατάστατη και ανεκτίμητης αξίας. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα (όπως υπερκινητικότητα, νευρικότητα, ασταμάτητο γαύγισμα, μασούλημα κτλ.) θα μπορούσαν να λύσουν όλα αυτά τα προβλήματα με δύο τρεις μεγάλες βόλτες την ημέρα.

Και φυσικά το μεγαλύτερο όφελος μίας βόλτας είναι ότι ενδυναμώνει τους δεσμούς μεταξύ εσάς και του κατοικιδίου σας! Απολαύστε τη βόλτα περπατώντας, τρέχοντας, παίζοντας με το σκύλο˙ δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να γνωρίσετε καλύτερα τον ίδιο σας το σκύλο, να μοιραστείτε όμορφες στιγμές μαζί του και να διασκεδάσετε όπως και ο ίδιος. Οι βόλτες έχουν πολλά οφέλη και για τη δική σας ψυχική υγεία!

Ο πιεσμένος χρόνος, οι υποχρεώσεις, η κούραση ή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, αποτελούν τις βασικές αιτίες που ο κόσμος έχει σταματήσει να βγάζει βόλτα τον σκύλο. Όταν αποφασίσουμε να υιοθετήσουμε ένα σκύλο, αυτομάτως οφείλουμε να προσφέρουμε και να συμπεριφερθούμε όπως ακριβώς κάνει ένας γονέας στα παιδιά του… στην οικογένειά του… και ίσως ακόμη παραπάνω! Ο σκύλος μάς προσφέρει ανιδιοτελώς τα πάντα! Και εμείς το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι μία βόλτα μαζί του..Του το χρωστάμε!!!

Φιλικά και Θετικά,

Στουραΐτης Χάρης

Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων – Positive Dog Trainer

 πηγή

Exit mobile version