Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

«Δωρεάν» φύλαξη των εγκαταστάσεων του εθνικού εργολάβου Γ. Μπόμπολα από την ΕΛ.ΑΣ. στο ΣΜΑ Ευκαρπίας

Έχει γίνει συνήθεια για την κυβέρνηση να μετατρέπει την Αστυνομία σε δωρεάν εταιρεία φύλαξης των εγκαταστάσεων του εθνικού εργολάβου Γ. Μπόμπολα.

Πέρα από τις υπηρεσίες φύλαξης που παρέχει στις Σκουριές με περιπολικά έξω από τα χωριά των αντιδρώντων στις εξορύξεις, εδώ και 2 χρόνια η ΕΛ.ΑΣ. φυλάει καθημερινά και το χώρο στον οποίο προοριζόταν να γίνει ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) της Ευκαρπίας. Παρά το ότι ούτε εργασίες γίνονται μέσα στο χώρο ούτε συγκεντρώσεις κατοίκων οργανώνονται ούτε άλλες ενέργειες που να μπορεί να θεωρηθεί ότι απειλούν το χώρο έχουν γίνει.

Συνδικαλιστές αστυνομικοί επισημαίνουν μάλιστα ότι υπήρχε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, με την οποία όμως διακόπηκε η σύμβαση, ή δεν ανανεώθηκε, εδώ και 1,5 χρόνο, γιατί έτσι κι αλλιώς η ΕΛ.ΑΣ. πάντα διέθετε περιπολικά και αστυνομικούς για να φυλάνε το χώρο.

Αλλά εδώ και 2 χρόνια, η ΕΛ.ΑΣ. παρέχει μόνιμη καθημερινή φύλαξη στο χώρο, κατά παράβαση της νομοθεσίας. Και μάλιστα του νόμου 3938/2011 και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που έχει υπογράψει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μαζί με τον υπουργό Οικονομικών. Ο νόμος ορίζει την καταβολή αντιτίμου στην ΕΛ.ΑΣ. όταν ιδιώτης απασχολεί αστυνομικούς ή περιπολικά για παροχή υπηρεσιών φύλαξης. Ηταν ένας νόμος, ο οποίος είχε διαφημιστεί ως ανταποδοτικός προς της ΕΛ.ΑΣ. και θα έλυνε μάλιστα και το πρόβλημα της απασχόλησης αστυνομικών στους οποίους ανατίθενται καθήκοντα φύλαξης ιδιωτών.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Ν.3938/2011, σε περίπτωση που ένας ιδιώτης ζητήσει παροχή αστυνομικής συνδρομής για τη φύλαξή του, πρέπει να καταβάλλει 30 ευρώ ανά ώρα για κάθε αστυνομικό που απασχολεί, και 50 ευρώ ανά ώρα για κάθε περιπολικό.

Παρ’ όλα αυτά, μέχρι πριν από λίγο καιρό η ΕΛ.ΑΣ. παρείχε υπηρεσίες φύλαξης του ΣΜΑ Ευκαρπίας με 4 περιπολικά και 8 αστυνομικούς ανά 8ωρο βάρδιας. Διέθετε δηλαδή για τη φύλαξη του χώρου 12 περιπολικά και 24 αστυνομικούς τη μέρα.

Δηλαδή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραβίαζε τον Ν.3938/2011 και έχανε συνολικά 10.560 ευρώ τη μέρα για να παρέχει δωρεάν φύλαξη στον εθνικό εργολάβο. Εδώ και λίγο καιρό για τη φύλαξη του ΣΜΑ Ευκαρπίας διατίθενται 2 περιπολικά και 4 αστυνομικοί ανά 8ωρο βάρδιας, ο ένας εκ των οποίων είναι βαθμοφόρος επικεφαλής.

Η συνεχιζόμενη παροχή φύλαξης έχει αρνητικά αποτελέσματα στην αστυνόμευση του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, λόγω της έλλειψης ατόμων και του κακού καταμερισμού του ελάχιστου υπάρχοντος προσωπικού, λένε στην «Ε» συνδικαλιστές αστυνομικοί. Γιατί από τα 14 αστυνομικά τμήματα της πόλης, περιπολούν 5 περιπολικά ανά 8ωρο.

Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε 8ωρο βάρδιας υπάρχει ένα μόνο περιπολικό για να καλύψει την περιοχή ευθύνης τριών αστυνομικών τμημάτων. «Είναι σαν να λέμε ότι έχουμε ένα περιπολικό για να αστυνομεύσει την περιοχή, τόσο μεγάλη όσο το Σύνταγμα, η Ομόνοια και ο Αγιος Παντελεήμονας μαζί», τονίζουν. Για την αστυνόμευση δε ολόκληρου του υπόλοιπου νομού Θεσσαλονίκης διατίθενται μόλις 6 περιπολικά ανά 8ωρο βάρδιας.

Κι αυτό τη στιγμή που στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης υπάρχουν 1.250 κενές οργανικές θέσεις. «Είχαμε ζητήσει να μας διαθέσουν τουλάχιστον 150 αστυνομικούς και μας έφεραν μόλις 50», λένε στην «Ε» συνδικαλιστές αστυνομικοί.

Το θέμα έχει θίξει εδώ και 1 χρόνο η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘ) με επιστολή της προς τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης και τον διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης. Τότε μάλιστα, πέραν των αστυνομικών, η προληπτική αστυνομική παρουσία στο χώρο περιελάμβανε και τη μόνιμη παρουσία 8 διμοιριών των ΜΑΤ. Από τότε τα ΜΑΤ απομακρύνθηκαν από τον ΣΜΑ Ευκαρπίας. Και μαζί τους η ιδιωτική εταιρεία φύλαξης. Αλλά η αστυνομική παρουσία παραμένει σταθερή και αμετακίνητη όλο το 24ωρο.

enet.gr

πηγή

Exit mobile version