Με σφραγίδα Στουρνάρα ολοκληρώνεται το έγκλημα…
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο εκλεκτός της τρόικας Γιάννης Στουρνάρας «ανοίγει» οριστικά το δρόμο για την κατάσχεση των τραπεζικών καταθέσεων και κάτω των 100.000 ευρώ προωθώντας στη Βουλή για ψήφιση νομοσχέδιο θεσμοθέτησης τη διαδικασία του «bail in» με πρόσχημα τη διάσωση των τραπεζών.
Αφού η κυβέρνηση άρχισε τους εκβιασμούς μιλώντας ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς για «bank run» σε περίπτωση που εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται ο Γ. Στουρνάρας να φορτώσει στους καταθέτες-επενδυτές την κατάρρευση μίας τράπεζας. Και έχουν το θράσος κάτι τύποι σαν τον Α. Γεωργιάδη να προειδοποιούν πώς η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα είναι αυτή που θα οδηγήσει στο «άδειασμα» των τραπεζών. Όχι βέβαια η πολιτική της τρόικας που εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση και απειλεί με δήμευση των καταθέσεων σε περίπτωση που οι τράπεζες καταρρεύσουν, όπως έγινε στην περίπτωση της Κύπρου.
Όλα αυτά είναι δείγματα μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε πανικό από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων,που τη δείχνουν να έχει πάρει την «κάτω βόλτα» και του «φτυσίματος» που έφαγε ο Α. Σαμαράς από την Α. Μέρκελ για την αντιμετώπιση του χρέους. Όχι «κούρεμα» δεν δέχεται, αλλά ούτε το «πράσινο φώς» για την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους δεν δίνει το Βερολίνο θεωρώντας απλά πώς αυτό το θέμα θα πρέπει να το διαπραγματευτεί με την επόμενη κυβέρνηση. Τη νυν τη θεωρεί τελειωμένη…
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες από της Τράπεζα της Ελλάδας η νομοθέτηση του «bail in» βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο και θα αφορά πέραν των τραπεζών και τις εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει συγκροτήσει η Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζει το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί πριν το τέλος του χρόνου, καθώς πρέπει να τεθεί σε ισχύ βάσει της συμφωνίας με την τρόικα από τις αρχές του 2015.
Το «bail in», δηλαδή η υποχρέωση για τη διάσωση μιας τράπεζας να πληρώνουν πρώτοι -και πριν παρέμβει το κράτος- τις ζημίες οι μέτοχοι και οι πιστωτές-ομολογιούχοι, υιοθετείται στο πλαίσιο της ένταξης στην ελληνική νομοθεσία της Bank Recovery Resolution Directive (BRRD), δηλαδή της οδηγίας για την ανάκαμψη και την εξυγίανση χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων. Η ισχύς της οδηγίας επεκτείνεται πέραν των τραπεζών και στις ΕΠΕΥ, συνεπώς και στις χρηματιστηριακές εταιρείες.
Δεν είναι αποσαφηνισμένες οι αλλαγές που φέρει η υιοθέτηση της συγκεκριμένης οδηγίας σε σχέση με θεσμούς που ήδη υπάρχουν στη χώρα, όπως το ΤΕΚΕ και το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο. Η οδηγία προβλέπει τη λειτουργία ταμείων εξυγίανσης τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις ΕΠΕΥ, ενώ ήδη στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί Διεύθυνση Εξυγίανσης.
Το ΤΕΚΕ σήμερα καλύπτει έως 30.000 ευρώ ανά επενδυτή, έως 100.000 ανά καταθέτη, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο πώς θα συνεχιστεί και από εδώ και πέρα. Είναι πολύ πιθανό να δεσμεύονται και λογαριασμοί με μικρότερα ποσά, κάτω των 100.000 ευρώ.
Τεράστια ερωτήματα δε προκαλεί και το γεγονός της ένταξης στο «bail in» των χρηματιστηριακών εταιρειών. Αυτό δείχνει πώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βάλει χέρι και σε μικρότερα ποσά, πάλι μέσω των τραπεζών, αφού τα χρήματα είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/h-sugkubernhsh-etoimazei-nomothethma-gia-dhmeush-katathesewn-kai-katw-twn-1#ixzz3EPUum2m1