Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Πληθαίνουν οι φωνές που ομιλούν για σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» ψοφοδεξιάς με Σύριζα

Πληθαίνουν οι φωνές που ομιλούν για σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» ψοφοδεξιάς με Σύριζα

Το σχέδιο του «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προχωράει ολοένα και πιο πολύ, με ορισμένες προσθαφαιρέσεις ως απαραίτητη πινελιά. Ήταν η σειρά του «ορφανού» της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Σπύρου Λυκούδη να κάνει μια δήλωση, στην οποία επί της ουσίας υποστηρίζει μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, από την παρούσα βουλή.

Αυτό το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς έτσι αποφεύγονται οι εκλογές, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Για την ακρίβεια ο Λυκούδης είπε τα εξής: «Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι η λύση στη φάση αυτή. Στη μεταβατική αυτή φάση χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα μέσα από μια συμφωνία των βασικών πολιτικών δυνάμεων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για μια νέα κυβέρνηση ειδικού σκοπού, που θα αναδειχθεί από την παρούσα Βουλή».

Είναι προφανές ότι ο Λυκούδης λειτούργησε ως «λαγός», προκειμένου να μετρήσει αντιδράσεις πάνω στα λεγόμενά του. Πολύ ενδιαφέρον έχει όμως και το ότι ακολούθησαν μετά δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σηφουνάκη, ο οποίος ταυτίστηκε απόλυτα με τα όσα είπε ο Λυκούδης, βάζοντας έτσι στο παιχνίδι και το κόμμα του. Ο Σηφουνάκης, επικαλούμενος την πρόταση Λυκούδη για σχηματισμό κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, είπε ότι πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων η πλειοψηφία και η μειοψηφία ώστε να αντιμετωπιστούν τα κρίσιμα ζητήματα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θεωρεί αναγκαία την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία θα έπρεπε ήδη να γίνει αλλά, όπως είπε, «δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο από την παρούσα Βουλή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος δήλωσε ότι: «Υπάρχει δυνατότητα σχεδιασμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μετά όμως από εθνικές εκλογές. Θα μπορούσε σε αυτή να συμμετέχουν και κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης, χωρίς όμως τους σημερινούς τους αρχηγούς». Η δήλωση αυτή στην ουσία αθωώνει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, φορτώνοντας την εγκληματική τους δραστηριότητα εναντίον της Πατρίδας και του Λαού αποκλειστικά στους Σαμαρά-Βενιζέλο, παρουσιάζοντάς τους ως «αποδιοπομπαίους τράγους». Όλη η «αντισυστημική» και «αντιμνημονιακή» στάση των ΑΝΕΛ καταρρέει, αφού επίσημα δέχονται να στηρίξουν τα δύο κόμματα της εθνικής προδοσίας και της κλεπτοκρατίας. Απ’ ό,τι φαίνεται στο άμεσο μέλλον θα πέσουν κι άλλες τέτοιες προτάσεις στο τραπέζι.

Προτάσεις οι οποίες αναμφισβήτητα κρύβουν το σύνδρομο της ηττοπάθειας και της απελπισίας για τις κυβερνητικές δυνάμεις και δεν έχουν καμία τύχη υπό τις παρούσες συνθήκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένος να αυτοκτονήσει πολιτικά και να συμμετάσχει τώρα σε μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», με θητεία το πολύ μέχρι το 2016, ενώ ο ίδιος να υποστεί μοιραία την φθορά της εξουσίας. Η συμμετοχή του στον «μεγάλο συνασπισμό» θα γίνει μετά τις επόμενες εκλογές, έτσι ώστε ως πρώτο κόμμα να βρίσκεται στην φυσιολογική θέση ισχύος και να εκμεταλλευτεί την κυβερνητική εξουσία δεόντως, προκειμένου να βολέψει τους δικούς του. Όλα, όμως, όσα ακούγονται αυτές τις ημέρες (και θα ακουστούν τις επόμενες) είναι ενδεικτικό του πόσο απελπισμένοι είναι στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς ο αριθμός των 180 βουλευτών αποτελεί απαγορευμένη επιθυμία προς εκπλήρωση.

Υ.Γ. «Στον χορό» μπήκε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος σχολιάζοντας τα λεγόμενα του Λυκούδη είπε: «να συζητήσουμε την πρόταση αυτή, ίσως είναι επ’ ωφελεία της πατρίδας. Εγώ θα είμαι διατεθειμένος να συμμετέχουμε σε μια τέτοια νέα πορεία για τη χώρα».

Γιώργος Μάστορας

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/plhthainoun-oi-fwnes-pou-omiloun-gia-schhmatismo-kubernhshs-ethnikhs-enotht#ixzz3FmCkxmxk

Exit mobile version