Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

11 Οκτωβρίου 1958 – Άγγλοι ανακριτές βασανίζουν μέχρι θανάτου τον αγωνιστή Φιλιππίδη Χαράλαμπο

Ο Φιλιππίδης Χαράλαμπος, γεννήθηκε το 1939, στο χωριό Αρόδες της επαρχίας Πάφου. Ορφανός από μητέρα, αφού εκείνη ”έσβησε” καθώς τον έφερνε στο κόσμο. Δυστυχώς, λίγο αργότερα ακολούθησαν ο πατέρας του και ο θείος του (αδελφός της μητέρας του). Την ανατροφή του ίδιου και της αδελφής του, ανέλαβε η γιαγιά, η μητέρα της Ευανθίας Αβερκίου. Ο Χαράλαμπος, τελείωσε το δημοτικό σχολείο του χωριού, φοίτησε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου μέχρι τη Τετάρτη τάξη και συνέχισε τις σπουδές του για έξι μήνες στη Τεχνική Σχολή Λέρου. Άνοιξε δικό του κατάστημα στη Πάφο και εργαζόταν ως υδραυλικός.

Στην ΕΟΚΑ, εντάχθηκε από την έναρξη του Αγώνα και ανήκε στο εκτελεστικό της πόλης Πάφου, λαμβάνοντας μέρος σε πολλές ενέργειες του. Όμως και στο χωριό του ανέπτυξε μεγάλη δράση με ρίψεις βομβών επιτόπιας κατασκευής, εναντίον Άγγλων στρατιωτών. Κάθε φορά που έφερνε εις πέρας επικίνδυνη αποστολή, κατέφευγε στο αντάρτικο Πάφου και έμενε για λίγο καιρό στα ορεινά κρησφύγετα μαζί με τους υπόλοιπους αντάρτες.

Κατόπιν εντολής της ΕΟΚΑ, ο Χαράλαμπος Φιλιππίδης μαζί με τον συναγωνιστή του Γεώργιο Γιάγκου-Τζώρτζη, αποπειράθηκαν να εκτελέσουν τον αξιωματικό Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων. Ο αξιωματικός, που ήταν ένας από τους βασανιστές στα ανακριτήρια του Κέντρου Επικουρικού Σώματος Πάφου, τραυματίστηκε στο κεφάλι, αλλά επέζησε. Μετά το συμβάν, επεβλήθη κατ’ οίκον περιορισμός.

Ο Φιλιππίδης, λόγω της άδειας που του είχε παραχωρηθεί εξαιτίας των εργασιών που είχε αναλάβει στον αγγλικό στρατώνα στο Δασάκι της Πάφου, μπορούσε να κυκλοφορεί. Συνελήφθη και αναγνωρίστηκε όντας σε αναγνωριστική παράταξη, από μια Τουρκάλα η οποία διέμενε σε σπίτι, κοντά στο τόπο που έγινε η απόπειρα. Λόγω αμφιβολιών όμως, το δικαστήριο τον αθώωσε.

Ο συναγωνιστής του, Γεώργιος Γιάγκου-Τζιώρτζης , θα μαρτυρήσει λίγο αργότερα: ”Δύο – τρεις μέρες μετά την αθώωση του, τον είδα να κάθεται έξω από το καφενείο στην Πάφο. Δυο Άγγλοι αξιωματικοί μαζί με το γιο του αξιωματικού που δέχτηκε την επίθεσή μας, αστυνομικός και αυτός, τον πλησίασαν και τον συνέλαβαν. Την επομένη, κυκλοφόρησε η φήμη ότι δραπέτευσε και δεν τον ξαναείδαμε.”

Στο επίσημο ανακοινωθέν των Άγγλων για την εξαφάνισή του προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι ο Χαράλαμπος Φιλιππίδης δραπέτευσε, ενώ οδηγείτο προς υπόδειξη κρησφύγετου αγωνιστών της ΕΟΚΑ και ότι οι Αρχές τον καταζητούσαν.

Ο Φιλιππίδης Χαράλαμπος ξεψύχησε μετά από τα φριχτά βασανiστήρια που δέχθηκε από τους Άγγλους ανακριτές, σε ανακριτήρια της Πάφου, στις 11 Οκτωβρίου του 1958.

Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/11-oktwbriou-1958-aggloi-anakrites-basanizoun-mechri-thanatou-ton-agwnisth#ixzz3FsIvtqrv

Exit mobile version