Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ελευθέριος Συναδινός: Ποιοι πλήττουν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων

Ελευθέριος Συναδινός: Ποιοι πλήττουν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων

Άρθρο του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Στρατηγού Ελευθέριου Συναδινού στην εφημερίδα “Εμπρός

Φίλοι μου συμπατριώται,
Δούλοι να ‘μεθα ως πότε των αχρείων Μουσουλμάνων της Ελλάδος των τυράννων;
Εκδικήσεως η ώρα Έφθασεν, ω φίλοι, τώρα.
Η κοινή ΠΑΤΡΙΣ φωνάζει.
Με τα δάκρυα μάς κράζει:
«Τέκνα μου Γραικοί γενναίοι,
Δράμετ’ άνδρες τε και νέοι.
Κ’ είπατε μεγαλοφώνως
Είπατε τ’ όλοι συμφώνως,
Ασπαζόμεν’ εις τον άλλον
Μ’ ενθουσιασμόν μεγάλον:
Έως πότ’ η τυραννία; ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Αδαμάντιος Κοραής

Στη μακροχρόνια ιστορία του, το Ελληνικό Έθνος ήρθε αντιμέτωπο με χιλιάδες εχθρούς και φιλόδοξους κατακτητές. Παρότι, όμως, υπήρξαμε, ως επί το πλείστον, αριθμητικά υποδεέστεροι και λιγότερο ισχυροί, επιβιώσαμε ως Έθνος. Η επιβίωσή μας αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια όλων ανεξαιρέτως των – κατά περιόδους- αντιμετωπιζόμενων απειλών η κατάσταση του Έθνους συνοψιζόταν στα εξής στοιχεία: α) Ύπαρξη πατριωτικής και αποφασιστικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. β)  Πίστη στα ιδανικά, τα ιερά και όσια της πατρίδας και γ) Ακμαίο ηθικό, στρατιωτικό πνεύμα, φιλοπατρία, πειθαρχία, καρτερία και ανδρεία (γνωστές και ως στρατιωτικές αρετές) των Ελλήνων πολεμιστών.

Σήμερα, δυστυχώς, η πραγματικότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι αντιστρόφως ανάλογη της ένδοξης ιστορίας και κληρονομιάς τους. Τα μηνύματα που εκπέμπουν τα Επιτελεία και οι Μονάδες είναι άκρως ανησυχητικά και δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Τα διθυραμβικά σχόλια και οι πομπώδεις ανακοινώσεις τόσο της πολιτικής όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας μετά το πέρας της φετινής άσκησης “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2014”, αποδεικνύουν περίτρανα το μέγεθος της, σε προδοσία αναγόμενης, εσκεμμένης παραποίησης της πραγματικότητας. Ό,τι αξιόμαχο έχει απομείνει στις Ένοπλες Δυνάμεις οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο φιλότιμο, την πειθαρχία και την καρτερία των στελεχών τους.

Ci vis pacem para bellum (Αν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο)

Για το προσωπικό των Ε.Δ. η έννοια της προς πόλεμο προπαρασκευής είναι αποστολή (κατά το Στρατιωτικό Κανονισμό ΣΚ 20-1) και κανόνας απαράβατος. Σημαίνει προετοιμασία προσωπικού, υλικού, μέσων και πνεύματος. Προϋποθέτει καθημερινό αγώνα, άνευ ωραρίου, εφησυχασμού και αδράνειας. Στον αγώνα αυτό απαραίτητη κρίνεται η συνεισφορά της πολιτικής ηγεσίας, η οποία ως αρωγός και συμπαραστάτης μεριμνά για το προσωπικό και τα υλικά. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η επιχειρησιακή ικανότητα και το αξιόμαχο των Ε.Δ. είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη διαθεσιμότητα των υλικών καθώς και με το υψηλό ηθικό του προσωπικού. Ο τρόπος, όμως, καθώς και τα χρησιμοποιούμενα κατά την εκπαίδευση υλικά, πρέπει να ταυτίζονται με τον τρόπο και τα υλικά που θα κληθούν να εφαρμόσουν και χρησιμοποιήσουν αντίστοιχα, σε ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης. Αντ’ αυτού τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων βίωσαν αλλεπάλληλες αλλαγές Υπουργών και Γενικών Γραμματέων ΥΕΘΑ, που δεν έχουν να επιδείξουν έργο, παρά μόνο ολιγωρία, αδιαφορία και προπάντων ουδεμία αντίσταση στο διαρκώς μειούμενο προϋπολογισμό.

Οι πρώτες περικοπές (αρχές του 2009) και αυτές που επακολούθησαν, (άνευ σχεδιασμού και προγραμματισμού) στα λειτουργικά έξοδα, τις ανελαστικές δαπάνες και τα βραχυπρόθεσμα εξοπλιστικά προγράμματα, έδειξαν ότι οι Ε.Δ. όχι μόνο δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν αξιόμαχο το επίπεδο έχει ήδη αρχίσει η καθοδική πορεία. Δε χρειάζεται, δε, να αναφέρω την απόρριψη εξαιρετικά απαραίτητων προγραμμάτων από το ΕΜΠΑΕ. Η κρισιμότητα της κατάστασης, έχει επανειλημμένα επισημανθεί από απόστρατους Ανώτατους Αξιωματικούς, ενώ και οι εν ενεργεία εκφράζουν τον προβληματισμό τους, δίχως, όμως, απτά αποτελέσματα.

Η καταστροφική πολιτική (κυρίως λειτουργικές περικοπές) που επιβλήθηκε από την τρόικα και αδιαμαρτύρητα εφαρμόστηκε κατά γράμμα από τους τέσσερις τελευταίους υπουργούς Άμυνας έφερε τις Ε.Δ. της χώρας σε δεινή θέση. Επισημαίνεται ότι δεν αναφέρονται οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, καθότι, δυστυχώς, κατά κανόνα λειτουργούν βάσει των επιθυμιών της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, και με αυτό το κριτήριο επιλέγονται. Τι κατάφεραν όμως στα τελευταία χρόνια οι τέσσερις υπουργοί;

Ο Βενιζέλος μόλις ανέλαβε, και κατά τη διαδικασία των ετησίων κρίσεων, επανέφερε την τακτική των πολιτικών εκκαθαρίσεων (των πρώτων χρόνων της ΠΑΣΟΚικής λαίλαπας), με στόχο τη δημιουργία της επιθυμητής μελλοντικής κομματικής ηγεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις.  «Έλυσε» το πρόβλημα των υποβρυχίων, τα οποία «κυριαρχούν» στο Αιγαίο. Μοίρασε μερικά στρατόπεδα, όπως αυτό του Αγίου Παύλου – Καρατάσου στη Θεσσαλονίκη, στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Την κατάντια των κτιρίων του στρατοπέδου μπορεί να το απολαύσει κανείς και σήμερα. Απέκλεισε τα τεθωρακισμένα και τα μηχανοκίνητα από τις Εθνικές παρελάσεις, εξοικονομώντας χρήματα που αντιστοιχούν στα bonus των κομματικών “συμβούλων” του ή ένα ταξίδι με το κυβερνητικό αεροσκάφος EMBRAER στη Σκιάθο, για ξεκούραση όπως ο ίδιος πρόσφατα ανερυθρίαστα παραδέχτηκε. Ας τονισθεί, τέλος, η συμβολή του στο αξιόμαχο των Ε.Δ., η οποία επετεύχθη με την παράδοση της διαθεσιμότητας του υλικού και των μέσων κατά 20% χαμηλότερα από αυτή που παρέλαβε.

Ακολούθησε ο Αβραμόπουλος, ο οποίος σε επτά μήνες συγκέντρωσε στο γραφείο του, σύμφωνα με μαρτυρίες Επιτελών, δεκάδες φακέλους, για να μη λάβει καμιά απόφαση και “εκτεθεί”. Ματαίωσε τελείως και τις μικρές ασκήσεις, γιατί αυτό του ζήτησε ο τότε πρωθυπουργός Παπαδήμος. Συνέχισε ευλαβικά το έργο του προκατόχου του χωρίς αλλαγές. Με τη διαθεσιμότητα του υλικού και των μέσων δεν ασχολήθηκε. (Γιατί να ασχοληθεί, άλλωστε, με πράγματα που δεν αναβαθμίζουν τη δημόσια εικόνα του;) Την παρέδωσε όμως και αυτός 10% πιο κάτω.

Οι εκλογές του 2012 ανέδειξαν τον Παναγιωτόπουλο στο Υπουργείο Άμυνας. Επί ημερών του αυξήθηκαν οι παραβάσεις – παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου κατά 300%. Καταργήθηκαν ή περιορίστηκαν τα πάντα: ασκήσεις μεγάλες και μικρές, παρελάσεις, επιμορφωτικά σχολεία, επιτελικές θέσεις σε οργανισμούς του εξωτερικού, φύλλα πορείας προσωπικού. Τον Μάιο του 2013 πέρασε από το ΚΥΣΕΑ την περίφημη Νέα Δομή των Ε.Δ. δηλώνοντας: «Η Νέα Δομή οδηγεί σε αυτό που λέμε ανασυγκρότηση των ελληνικών Ε.Δ. Με τι στόχο; Με στόχο να έχουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις πιο δυνατές, με ακόμη μεγαλύτερη αποτρεπτική ισχύ, για να θωρακίζεται πλήρως η κυριαρχία, η ακεραιότητα και η ανεξαρτησία της πατρίδος μας». Ουδείς, όμως τον ενημέρωσε ότι οι στόχοι που ανέφερε απαιτούν αξιόμαχο.

Το αξιόμαχο απαιτεί υψηλό ηθικό, το οποίο και «εξύψωσε»: επί υπουργίας του οι άδειες του προσωπικού από τριάντα ημέρες έγιναν περίπου σαράντα πέντε (άγραφες), καθώς δίχως υλικά εκπαιδεύσεως η παρουσία των στελεχών στις Μονάδες, οι μισθοί και τα εφάπαξ συνέχισαν την κατιούσα, με ηθικό ακμαιότατο. Ακόμη θέσπισε οι έφεδροι να υπηρετούν κοντά στα σπίτια τους για να μην τρώνε μέσα στα στρατόπεδα και αυξάνονται τα έξοδα. Οι φάκελοι που παρέλαβε από τον προκάτοχό του αυξήθηκαν κατά μία πενηντάδα. Τη διαθεσιμότητα του υλικού και των μέσων παρέδωσε και αυτός 10% πιο κάτω.

Στον πρώτο ανασχηματισμό, εκτιμώντας κυρίως την εμπειρία (;) στο συγκεκριμένο υπουργείο και με στόχο να τον επιβραβεύσει για την προηγούμενη θητεία του, ο πρωθυπουργός τοποθέτησε ξανά τον Αβραμόπουλο. Η διαθεσιμότητα σήμερα; Μόνο ο απερχόμενος “επιτυχημένος” υπουργός και υποψήφιος Επίτροπος (το “αξίζει” άλλωστε) πιθανόν να γνωρίζει, αν και επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω.

Προς γνώση να αναφέρω απλώς ότι διαθεσιμότητα κάτω του 75%, χρησιμοποίηση των Βασικών Φόρτων (πολεμικών αποθεμάτων) και της Αποστολής Συμπλήρωσης (εξοπλισμός της Εφεδρείας) σημαίνει πλήρης αδυναμία εφαρμογής πολεμικών σχεδίων, πόσω μάλλον πολεμικών επιχειρήσεων μείζονος κλίμακας και διάρκειας.

Στείρα αντιπολίτευση και ευχολόγια δεν επιτρέπονται στα Εθνικά και στρατιωτικά θέματα, ιδίως από ανθρώπους των οποίων  η σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις περιορίζεται στην παρακολούθηση στρατιωτικών παρελάσεων και μόνοΟ Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή εκφράζει τη θέση του για τις Ένοπλες, σύμφωνα με τα γραφόμενα του Θ. Κολοκοτρώνη: “Ό,τι κάνουμε θα το κάνουμε μοναχοί και δεν έχουμε καμιά ελπίδα από τους ξένους.

Οι Ε.Δ. πρέπει να απαλλαγούν από έξωθεν επεμβάσεις, κυρίως πολιτικών συσχετισμών. Υπάρχει ακόμη καιρός, αν και ελάχιστος, για να επανακτήσουν οι Ε.Δ. το αξιόμαχο και την αποτρεπτική τους ικανότητα. Στο πρόγραμμά του, ο Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή προτείνει τον τρόπο και τα απαραίτητα τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να εξέλθουν οι Ε.Δ. από το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει, πριν να είναι αργά.

Ελευθέριος Συναδινός
Αντιστράτηγος ε.α.
Ευρωβουλευτής Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/eleutherios-sunadinos-poioi-plhttoun-to-ajiomacho-twn-enoplwn-dunamewn#ixzz3G7VNBafZ

Exit mobile version