Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Νέα τουρκική πρόκληση: Εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ το “Μπαρμπαρός”

Νέα τουρκική πρόκληση: Εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ το “Μπαρμπαρός”

Πράξη έκανε την απειλή της η Τουρκία, καθώς, στις 6.30 το πρωί το ερευνητικό σκάφος “Μπαρμπαρός”συνοδευόμενο από άλλα δύο υποστηρικτικά πλοία εισήλθε στη βόρεια περιοχή, την οποία παρανόμως έχει δεσμεύσει, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί τις εξελίξεις δηλώνει ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαίδης, ο οποίος χαρακτήρισε την τουρκική ενέργεια ως κατάφορα προκλητική και παράνομη, καθώς παραβιάζει το δικαιο της θάλασσας, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Με την έκδοση της NAVTEX, η Τουρκία δέσμευσε από σήμερα μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου, περιοχές νοτίως της Κύπρου, προκειμένου να διενεργήσει σεισμογραφικές έρευνες. Η οδηγία καλύπτει μέρος τόσο του τεμαχίου 9 όσο και των τεμαχίων 2 και 3, τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/KOGAS.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο “Μπαρμπαρός”, βρίσκεται ανοικτά του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρισκόταν πριν από λίγο ανατολικά του Κάβο Γκρέκο και συνοδεύεται από τα υποστηρικτικά πλοία M/V Bravο και M/V Deep Supporter και πλησιάζει την περιοχή των τεμαχίων 2 και 3.

Στη φωτογραφία απεικονίζεται η θέση του Barbaros στις 07.55

Τα σκάφη αυτά περιλαμβάνονταν στην οδηγία Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα. Τόσο το Barbaros όσο και τα πλοία που το συνοδεύουν βρίσκονται ακόμη εκτός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Το σκάφος είχε ξεκινήσει από το λιμάνι της Μερσίνης.

Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/nea-tourkikh-proklhsh-eishlthe-sthn-kupriakh-aoz-to-mparmparos#ixzz3GhKd2VXC

Exit mobile version