Πολλές φορές η ύπαρξη «καπνού» συνεπάγεται και την ύπαρξη της «φωτιάς». Οι συνεχείς διαψεύσεις του ΠΑΣΟΚ για τις φήμες που θέλουν τον αρχικαρεκλάρχη, Βενιζέλο, να ετοιμάζει συνταγματικό πραξικόπημα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποκλείοντας τους έγκλειστους Βουλευτές της Χρυσής Αυγής, δεν έχουν πείσει και έτσι πολλές εφημερίδες ανακινούν το σενάριο, που από ότι φαίνεται έχει βάση.
Έχει φυσικά βάση στο ότι το έχει πει ο Βενιζέλος και όχι συνταγματική βάση, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται σε καμία των περιπτώσεων.
Σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν, ο Βενιζέλος στηριζόμενος στην «πρόταση Ντογιάκου» θα απαιτήσει να μην περιλαμβάνονται οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στο «όλον των βουλευτών», κατεβάζοντας έτσι το όριο για την εκλογή του ΠτΔ στους 175 βουλευτές. Φυσικά, μία τέτοια κίνηση δεν έχει κανένα νόημα, αφού οι σαμαροβενιζέλοι δεν έχουν ούτε 175, αλλά ο Βενιζέλος είναι συνηθισμένος πραξικοπηματίας.
Ήδη, όμως, οι αντιδράσεις από τον νομικό κόσμο είναι μεγάλες. Σας παρουσιάζουμε ενδεικτικά τις απόψεις ελλήνων συνταγματολόγων, που από κοινού με μια φωνή απάντησαν ότι όποιος απεργάζεται τέτοια σενάρια, είναι πραξικοπηματίας:
Σταύρος Τσακυράκης, καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών: «Ο συνολικός αριθμός των βουλευτών δεν μπορεί να αλλάξει, ανάλογα με το ποιος προσέρχεται. Είναι 300. Εάν οι βουλευτές της Χ.Α. δεν ψηφίσουν, θεωρούνται απόντες και απαιτούνται, σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον 180 θετικές ψήφοι για να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας».
Κώστας Χρυσόγονος, καθηγητής ΑΠΘ: «Το άρθρο 32 παρ. 3 του Συντάγματος προβλέπει ότι Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται (στην τρίτη σχετική ψηφοφορία) “εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών”. Η ρητή αυτή απαίτηση δεν μπορεί να σχετικοποιηθεί με την αφαίρεση οποιουδήποτε βουλευτή από το συνολικό αυτόν αριθμό. Ειδικότερα, η τυχόν προσωρινή κράτηση βουλευτή σε σωφρονιστικό κατάστημα, χωρίς να έχει καταδικασθεί σε ποινή συνεπαγόμενη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και άρα έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα (άρθρο 55 παρ. 2 του Συντάγματος), δεν επηρεάζει καθόλου τον υπολογισμό της αναγκαίας “προεδρικής” πλειοψηφίας. Εάν επιχειρηθούν “εκπτώσεις” στην τελευταία, θα πρόκειται για προφανή πραξικοπηματική ενέργεια».
Γιώργος Γεραπετρίτης, αν. καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών: «Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, τα απαιτούμενα ποσοστά για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας λογίζονται έναντι “του συνολικού αριθμού των βουλευτών”. Ο συνολικός αριθμός των βουλευτών καθορίζεται με βάση το νόμο και είναι 300. Συνεπώς, η απαίτηση δύο τρίτων ή τριών πέμπτων αναφέρεται σταθερά στους 300 βουλευτές, ανεξαρτήτως εάν για λόγους νομικούς ή πραγματικούς κατά τις κρίσιμες συνεδριάσεις δεν παρίσταται ή δεν μπορεί να παρίσταται ένας αριθμός βουλευτών. Εξάλλου, οι διατάξεις για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που αποσκοπούν κατά το πνεύμα τους στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πρόσωπο του αρχηγού του κράτους, οφείλουν να ερμηνεύονται αυστηρά και όχι να υπόκεινται στην πολιτική συγκυρία».
Νίκος Αλιβιζάτος, καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών: «Η απάντηση είναι όχι, γιατί το Σύνταγμα μιλάει για πλειοψηφίες κ.λπ. επί του συνολικού αριθμού των βουλευτών, που ήταν από το 1974 και παραμένει 300».
Προκόπης Παυλόπουλος: «Το άρθρο 32 του Συντάγματος, κατά την 3η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών. Τούτο σημαίνει ότι, εν πάση περιπτώσει, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Οιαδήποτε άλλη ερμηνεία του Συντάγματος είναι αδιανόητη»
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/ellhnes-suntagmatologoi-bazoun-freno-sta-schedia-benizelou-gia-prajikophma#ixzz3Govaj4il