Προφανώς οι αγορές στο άκουσμα της “επιτυχίας” των ελληνικών τραπεζών στα “στρες τεστ” είχαν διαφορετική γνώμη και το ελληνικό Χρηματιστήριο έπεσε -3,29%,πέφτοντας κάτω από τις 960 μονάδες, και τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα ξεπέρασαν το 7,5%, και την ίδια στιγμή οι “επιτυχούσες” τράπεζες θα προχωρήσουν σε αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.
Σημειώνεται ότι όταν μπήκαμε στο Μνημόνιο οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων ήταν άνω του 7%.
Στην Ελλάδα τράπεζες, κυβέρνηση, ΤΧΣ, ΤτΕ πανηγυρίζουν ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα «άντεξε» στα τεστ αντοχής της ΕΚΤ.
Μπορεί οι δύο να «κόπηκαν» με βάση το πρώτο σενάριο που εξέταζε τα οικονομικά στοιχεία μέχρι 31/12/2013, ωστόσο το δεύτερο σενάριο που περιλαμβάνει και τις κινήσεις των τραπεζών μέσα στο 2014 εμφανίστηκε “ευτυχές” γιατί έτσι μας άρεσε.Στις αγορές πάντως δεν άρεσε.
Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια πτωτική «τύχη» έχουν και οι τραπεζικές μετοχές. Στη σημερινή συνεδρίαση ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε άνω του 4% της αξίας του
Οι αγορές προφανώς βλέπουν κάτι διαφορετικό, πέραν από τους εγχώριους πανηγυρισμούς. Κατ’αρχήν να σημειώσουμε ποιοι παίζουν στο Χρηματιστήριο αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχουν Έλληνες επενδυτές παρά μόνο ξένα πειρατικά funds τα λεγόμενα vulture funds τα οποία παίζουν αποκλειστικά για την “Αρπαχτή” αφού στα σοβαρά επενδυτικά pension funds απαγορεύεται να επενδύσουν στην ελληνική αγορά λόγω του καταστατικού τους που δεν επιτρέπει επενδύσεις σε χρεοκοπημένη χώρα. Και η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη χώρα με τη “βούλα” (selective default που έλεγε πριν 2,5 χρόνια ο Ε.Βενιζέλος).
Τα vulture funds ξεπουλάνε τώρα για να αγοράσουν μετά φθηνότερα προφανώς μετά τις…εκλογές.
Παίρνουν οι ξένοι τα κέρδη τους από το χρηματιστήριο, αφού φρόντισαν πρώτα να το ρίξουν στα τάρταρα; Αναμενόμεν, αλλά αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το πως πάλι επιχειρεί να κάνει “το άσπρο-μαύρο” ο Α.Σαμαράς υποστηρίζοντας ανερυθρίαστα ότιι “Τα τεστ αντοχής των Ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Πλέον, βήμα- βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη. Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς”, επισημαίνεται στη χθεσινή γραπτή δήλωση του πρωθυπουργού
Την ίδια ώρα όμως που όπως ήδη έχει γράψει το defencenet.gr, δύο τράπεζες, η Εθνική και η Eurobank απέτυχαν παταγωδώς να περάσουν την δοκιμασία και έδειξαν σημαντικά κεφαλαιακά κενά.
Σύμφωνα με το τεστ αντοχής της ΕΚΤ, η Εθνική Τράπεζα είχε κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 3,432 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία στα τέλη 2013. Μέσα στο 2014 έχει συγκεντρώσει κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ, ενώ μετά το πλάνο αναδιάρθρωσης οι ανάγκες περιορίζονται στα 273,28 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, για την Eurobank προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες 70,6 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει το Reuters, η τράπεζα είχε κεφαλαιακό έλλειμμα 4,628 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία τέλος 2013, και έχει σηκώσει 2,86 δισ. από την αύξηση κεφαλαίου. Μετά τα πλάνα αναδιάρθρωσης οι κεφαλαιακές της ανάγκες διαμορφώνονται στα 70,6 εκατ. ευρώ.
Σε καλύτερη τύχη ήταν η Alpha Bank η οποία όμως είχε απορροφήσει την Εμπορική Τράπεζα τις οποίας τις επισφάλειες τις κάλυψε μέχρι το τελευταίο ευρώ πριν αποχωρήσει η γαλλική Credite Agricole.
H είδηση εν τέλει είναι ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Οι δύο που απέτυχαν για να καλύψουν το κεφαλαιακό τους έλλειμμα και οι δύο που πέρασαν οριακά για να σταθεροποιηθούν. Εάν ήταν τόσο επιτυχημένα τα ελληνικά “Τεστ αντοχής” προς τι η αύξηση του ΜΚ;
Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά θριαμβολόγησε αλλάζοντας το νόημα των λέξεων με σκοπό να παραπλανήσει την νοημοσύνη των πολιτών με την βοήθεια αρκετών ΜΜΕ. Φαίντεται πως πιστεύουν ότι οι Έλληνες δεν είναι ικανοί να καταλάβουν αυτό που ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Ακόμα προσπαθούν να κερδίσουν “πόντους” στην ελληνική κοινωνία με επικοινωνιακά “τρικ” τα οποία όμως βασίζονται στην παραβίαση των κανόνων με βάση τους οποίους ορίζεται η νευτώνεια πραγματικότητα.
Ζούμε σε μια εποχή κρίσης,σήψης και παρακμής, αλλάζουν το νόημα των λέξεων και προκαλούν την λογική μας με σκοπό την κατάρρευσή της. Σε μια άλλη παρόμοια μελανή περίοδο του ελληνικού Έθνους έκαναν ακριβώς το ίδιο. Άλλαζαν τη σημασία των λέξεων και έκαναν πράξεις που έβλαψαν ανεπανόρθωτα τον Ελληνισμό. Ακριβώς όπως συμβαίνει και τώρα.
“Για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους άλλαζαν ακόμα και την σημασία των λέξεων. Η παράλογη τόλμη θεωρήθηκε ανδρεία και αφοσίωση στο κόμμα, η προσωπική διστακτικότητα θεωρήθηκε δειλία που κρύβεται πίσω από εύλογες προφάσεις και η σωφροσύνη προσωπίδα της ανανδρείας. Η παραφορά θεωρήθηκε ανδρική αρετή, ενώ η τάση να εξετάζονται προσεκτικά όλες οι όψεις ενός ζητήματος θεωρήθηκε πρόφαση για υπεκφυγή.
Όποιος ήταν έξαλλος γινόταν ξακουστός, ενώ όποιος έφερνε αντιρρήσεις γινόταν ύποπτος. Όποιον επινοούσε κανένα τέχνασμα και πετύχαινε, τον θεωρούσαν σπουδαίο, κι όταν υποψιαζόταν σύγκαιρα και φανέρωνε τα σχέδια του αντιπάλου, τον θεωρούσαν ακόμα πιο σπουδαίο. Ενώ όποιος ήταν αρκετά προνοητικός, ώστε να μην χρειαστούν τέτοια μέσα, θεωρούσαν ότι διαλύει το κόμμα και ότι είναι τρομοκρατημένος από την αντίπαλη παράταξη. Με μια λέξη, όποιος πρόφταινε να κάνει κακό πριν από τον άλλον, ήταν άξιος επαίνου, καθώς κι εκείνος που παρακινούσε στο κακό όποιον δεν είχε σκεφτεί να το κάνει.
Αλλά και η συγγένεια θεωρήθηκε χαλαρότερος δεσμός από την κομματική αλληλεγγύη, γιατί οι ομοϊδεάτες ήσαν έτοιμοι να επιχειρήσουν οτιδήποτε, χωρίς δισταγμό, και τούτο επειδή τα κόμματα δεν σχηματίστηκαν για να επιδιώξουν κοινή ωφέλεια με νόμιμα μέσα, αλλά, αντίθετα, για να ικανοποιήσουν την πλεονεξία τους παρανομώντας. Και η μεταξύ τους αλληλεγγύη βασιζόταν περισσότερο στην συνενοχή τους παρά στους όρκους τους στους θεούς.” (ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Βιβλίο 3. Κεφάλαιο 82)
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/hlektrosok-sthn-agora-apo-ta-stress-tests-329-to-chrhmatisthrio-tachutata-p#ixzz3HTSy2Aiq