Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

«Μαύρη τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία: Η κυβέρνηση μεταθέτει τις περικοπές το 2015 για να μην χαλάσει το success story

«Μαύρη τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία: Η κυβέρνηση μεταθέτει τις περικοπές το 2015 για να μην χαλάσει το success story

Κατεδαφίζεται το «success story» του Σαμαρά – Το ΕΤΕΑ δεν μπορεί να καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις.

Η κυβέρνηση με λογιστικές αλχημείες μεταθέτει τις περικοπές τους πρώτους μήνες του 2015 φοβούμενη την κοινωνική κατακραυγή και το πολιτικό κόστος.

Ένεση ρευστότητας ύψους 150 εκατ. ευρώ θα λάβουν άμεσα το Ενιαίο Επικουρικό (ΕΤΕΑ) και ο ΟΑΕΕ προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έως το τέλος του έτους και να μην απαιτηθεί η άμεση περικοπή των επικουρικών συντάξεων.

Ειδικότερα, για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΤΕΑ θα διατεθούν 50 εκατ. ευρώ ενώ για την κάλυψη μέρους του ελλείμματος του Κλάδου Σύνταξης του Ο.Α.Ε.Ε. για το έτος 2014 θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ από το Λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.) που τηρείται στο Α.Κ.Α.ΓΕ . Το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (Α.Κ.Α.ΓΕ.), είναι ένας «κουμπαράς» στον οποίο συγκεντρώνονται από το 2012 έσοδα από εισφορές στις υψηλές συντάξεις και την επιβολή εισφοράς 4% στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, με σκοπό να ανοίξει το 2019 για να κλείσει τις «τρύπες» των προϋπολογισμών των ασφαλιστικών ταμείων.

Το ΕΤΕΑ, είχε ζητήσει ενίσχυση καθώς προσπαθεί εναγωνίως να συγκεντρώσει το κονδύλι κάθε μήνα για την πληρωμή των συντάξεων. Παρότι θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα του «μηδενικού ελλείμματος», χάρη στην οποία μειώνονται αυτόματα οι επικουρικές συντάξεις, το ταμείο είχε λάβει την εντολή να μεταθέσει για τους πρώτους μήνες το 2015 οποιαδήποτε απόφαση για περικοπή των συντάξεων ώστε να μην προκληθούν πολιτικές αντιδράσεις.

Σε χειρότερη μοίρα βρίσκεται ο ΟΑΕΕ , που έχει απορροφήσει ήδη το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης για το 2014. Το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών εκτός από τα 100 εκατ. του ΑΚΑΓΕ έχει ήδη λάβει έξτρα κονδύλι (το οποίο εκταμιεύεται τμηματικά) 300 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για να ανταπεξέλθει στην πληρωμή των συντάξεων έως το τέλος του χρόνου.

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση λοιπόν «σπάει τον κουμπαρά» του Α.Κ.Α.ΓΕ. τέσσερα χρόνια νωρίτερα και με ενέσεις ρευστότητας θα προσπαθήσει να παρουσιάσει μια καλή εικόνα για τα ασφαλιστικά ταμεία ενόψει της επικείμενης επίσκεψης της τρόικα και τον εξονυχιστικό έλεγχο. Οι υπουργοί του Σαμαρά γνωρίζουν πολύ καλά ότι το «success story» είναι μια επικοινωνιακή απάτη  που σύντομα θα καταρρεύσει, παρόλα αυτά κάνουν τα αδύνατα δυνατά με λογιστικές αλχημείες ώστε να αποφύγουν την επερχόμενη και αναπόφευκτη συντριβή τους. 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/maurh-trupa-sta-asfalistika-tameia-h-kubernhsh-metathetei-tis-perikopes-to#ixzz3HZVtOb5x

Exit mobile version