Αδειάζουν Αναστασιάδη οι Βρετανοί – Πώς δικαιολογούν τις προκλήσεις του «Μπαρμπαρός»
«Γραμμή» Άγκυρας ακολουθεί πιστά το Λονδίνο στο ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο τον πειθαναγκασμό της Λευκωσίας να αναστείλει κάθε ενέργεια προς την κατεύθυνση εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, μέχρι την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ξεπέρασε κυριολεκτικά κάθε όριο προκλητικότητας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, θέτοντας ενώπιον των ηγετών όλων των κρατών-μελών, στην απουσία Αναστασιάδη, ένα προβοκατόρικο ερώτημα: “Έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη η Κύπρος, πριν από τη λύση του κυπριακού προβλήματος”, αμφισβητώντας ευθέως την υπόσταση της κυπριακής ΑΟΖ.
Η προβοκατόρικη τοποθέτηση του κ. Κάμερον έγινε μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μετά το μπλοκάρισμα, εκ μέρους του Λονδίνου, της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι, διαβήματος που δρομολογείτο από την Ε.Ε. προς τον ΟΗΕ, για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Γίνεται κατανοητό ότι η Βρετανία δεν επιχειρεί απλώς να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα μείνει στο απυρόβλητο και δεν θα αποτελέσει υποκείμενο διαβήματος, αλλά αμφισβητεί στο πλέον υψηλό πολιτικό επίπεδο, εντός της Ε.Ε., την κυπριακή ΑΟΖ, όπως ακριβώς πράττει και η ίδια η Άγκυρα.
Η απάντηση της Άνγκελα Μέρκελ στον Ντέιβιντ Κάμερον ότι εάν όλα τα κράτη έχουν ΑΟΖ, γιατί να μην έχει και η Κύπρος, αποτέλεσε μια ισχυρή φωνή στήριξης για τη Λευκωσία. Ωστόσο, δεν ανατρέπει τους κοινούς σχεδιασμούς του Λονδίνου και της Άγκυρας, οι οποίοι επιχειρούν να αμφισβητήσουν την κυπριακή ΑΟΖ και ταυτόχρονα και τη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Λονδίνο και Άγκυρα, όπως και η Ουάσινγκτον, θεωρούν ότι η εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δεν πρέπει να λάβει χώρα πριν από την επίλυση του Κυπριακού. Υπογραμμίζουν με κάθε ευκαιρία σε Ευρωπαίους συνομιλητές τους ότι τα κοιτάσματα αποτελούν φυσικό πλούτο που πρέπει να τύχει συνεκμετάλλευσης από τις δύο κοινότητες της νήσου, στη λογική του “νέου συνεταιρισμού” και των δύο συνιστώντων κρατιδίων.
Σημειώνεται ότι η Άγκυρα έχει επανειλημμένα υποβάλει ενώπιον της Ε.Ε. συγκεκριμένη επιχειρηματολογία επί του προκειμένου. Από το 2011 η Τουρκία επιχειρεί την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ και κατά συνέπεια της δυνατότητας της Λευκωσίας να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, για λογαριασμό του νόμιμου κυπριακού κράτους.
Σε υπόμνημα που κατέθεσε προς την Ε.Ε., αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η Τουρκία έχει τη γνώμη ότι οι οριοθετήσεις της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης σε μια ημίκλειστη θάλασσα, όπως η Μεσόγειος, θα πρέπει να πραγματοποιούνται με συμφωνία και με σεβασμό στα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ενδιαφερομένων τρίτων χωρών, σύμφωνα με τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου”.
Το παιγνίδι που έστησε η Βρετανία εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με φόντο τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και την ΑΟΖ, αναμένεται να έχει και συνέπεια και στο ευρωπαϊκό πεδίο, ενόψει των Συμπερασμάτων του προσεχούς Δεκεμβρίου.
Συνεχίζουν ακατάπαυστα να προκαλούν οι Τούρκοι. Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη δεν είναι μια έννοια που μπορεί να καθοριστεί με τη δήλωση μίας χώρας, πρέπει να καθοριστεί μέσα από αμοιβαία συμφωνία, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βολκάν Μποζκίρ, σχολιάζοντας τη δήλωση του Βρετανού Πρωθυπουργού για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Τούρκος Υπουργός σε δηλώσεις του από την Άγκυρα ισχυρίστηκε προκλητικά ότι “αυτοί που αποδέχονται την ύπαρξη ενός νησιού Κύπρου, το οποίο βρίσκεται 40 μίλια από την Τουρκία, δεν πρέπει να παραβλέπουν ότι υπάρχει και μια τεράστια Τουρκία, η οποία κοιτάζει προς τη Μεσόγειο και έχει ΑΟΖ“.
“Όλες οι πηγές που υπάρχουν ή θα υπάρξουν στο νησί ανήκουν σε ολόκληρο το νησί. Επομένως η Τουρκία δεν αποδέχεται η ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία έχει στο χέρι την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ολόκληρου του νησιού, να διεκδικεί όλες τις πηγές του νησιού ενώ επικρατεί επί του μισού νησιού”, υποστήριξε ευθαρσώς. “Θα στηρίζουμε οπωσδήποτε ότι όλες οι πηγές του νησιού ανήκουν σε ολόκληρο το νησί. Μέχρι να γίνει αυτό, θα εκφράζουμε την άποψή μας με τον πιο ισχυρό τρόπο”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Βολκάν Μποζκίρ.
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, ύστερα από μαραθώνια συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, υπό τον Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνεται ότι η Τουρκία θα λάβει με αποφασιστικότητα κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και ως εγγυήτρια δύναμη στις περιοχές, που η λεγόμενη “Τουρκική Δημοκρατία τη Βόρειας Κύπρου”, την εξουσιοδότησε.
Η τουρκική αδιαλλαξία εντείνεται δραστικά και οι πολικάντηδες που μας κυβερνούν, ως απλοί παρατηρητές, ακόμη μελετούν για μέτρα αντίδρασης.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/o-kameron-enwpion-ee-amfisbhthse-thn-kupriakh-aoz-panhgurizoun-oi-tourkoi-k#ixzz3Hw1ArOs3