Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ολοταχώς προς ένα νέο (μεταμφιεσμένο) μνημόνιο

Ολοταχώς προς ένα νέο (μεταμφιεσμένο) μνημόνιο

«Δεν χαρίζουν κάστανο» οι διεθνείς τοκογλύφοι, καθώς συνεχίζουν να έχουν υπό ασφυκτική πίεση τους εγχώριους εντολοδόχους τους. Ενδεικτικό των προθέσεών τους είναι ότι ούτε στην χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup θέλησαν να επιβεβαιώσουν την ημερομηνία επιστροφής της Τρόικα στην Αθήνα. Σε μια προσπάθεια κλιμάκωσης, βάζουν στο τραπέζι και το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου Μνημονίου για άλλους 15 μήνες, γνωρίζοντας την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι ντόπιοι κυβερνητικοί υποτακτικοί τους.

Η συγκυβέρνηση των Ελληνόφωνων υπαλλήλων των δανειστών είναι εγκλωβισμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντί τους. Οι διεθνείς τοκογλύφοι γνωρίζοντας ότι το Μνημόνιο τελειώνει στο τέλος του έτους, με μοχλό πίεσης την αξιολόγηση από την τρόικα, επιχειρούν να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα, ώστε να προχωρήσουν στην επόμενη φάση. Ποια θα είναι αυτή; Ένα νέο Μνημόνιο, όπως και αν τελικά μεταμφιεσθεί από πλευράς παρουσίασης και ονομασίας.

Το Eurogroup αναζητεί την «χρυσή τομή», αυτή που στο εσωτερικό της χώρας θα προσπαθήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για νέα μέτρα, ενώ θα καθησυχάσει και τις αγορές, που δείχνουν να ανησυχούν για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος. Η πεφρασμένη πρόθεση της συγκυβέρνησης για «έξοδο από το Μνημόνιο» μετατρέπεται σταδιακά σε «νέα σχέση». Τα σενάρια τα οποία παίζουν αυτό το διάστημα συνδέονται με τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το πρώτο σενάριο έχει να κάνει με την επιστροφή στο ESFF, με την Ελλάδα όμως να οδηγείται στην υπογραφή ενός νέου Μνημονίου. Το δεύτερο προβλέπει αλλαγή χρήσεων των κεφαλαίων, υπό τον όρο η Αθήνα να επιτύχει τους συμφωνημένους στόχους. Το τρίτο σενάριο, το οποίο το τελευταίο διάστημα κερδίζει έδαφος, θέλει την επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος. Κοινός παρανομαστής και των τριών σεναρίων είναι οι προαπαιτούμενες δράσεις και ο έλεγχος της Ελληνικής οικονομίας.

Με όλα αυτά τα σενάρια να παίζουν, και με την διαμορφωμένη μέχρι τώρα πραγματικότητα, η συγκυβέρνηση είναι στριμωγμένη στον πολιτικό καναβάτσο και στο εξωτερικό από τους εντολείς της και στο εσωτερικό, όπου η δυσαρέσκεια του κόσμου έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο απέναντί της ώστε να είναι κυριολεκτικά λαομίσητη.

Γιώργος Μάστορας

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/olotachws-pros-ena-neo-metamfiesmeno-mnhmonio#ixzz3IQGjuq6R

Exit mobile version